TUDI SAM JE SLOVENEC, A SLOVENCEV ENOSTAVNO NE PRENESE: Župan Rovinja napovedal 'vojno' agresivnim in bahavim črnograditeljem

Istra

Marko Paliaga, župan Rovinja slovenskih korenin, je za portal Glas Istra spregovoril o gorečem problemu črnih gradenj v Istri. Prst je uperil predvsem v Slovence, pa tudi Avstrijce in Italijane, ki z neodgovornim in brezobzirnim vedenjem uničujejo prostor. Kot je dejal Paliaga, so agresivni in se bahajo, hrvaška država pa ne reagira, medtem ko se domačini trudijo delati po zakonih, sprejemajo načrte, izdelujejo študije o izkoriščanju prostora, vodijo javne razprave. "Potem pa pride Slovenec in naredi vikend, kjer ne bi smel," pravi Paliaga.

"Trend je nevaren, vendar moramo narediti konec črnim gradnjam. Trenutno izgubljamo bitke, vojno pa moramo dobiti," je za istrski portal dejal aktualni župan Rovinja Paliaga, pripravljen na bitko z vsakim, ki uničuje lepoto Rovinja in njegove okolice z nedovoljenimi gradbenimi posegi. Investitorjem, ki ne upoštevajo prostorskega načrta in si brez težav dovolijo graditi brez potrebnih dovoljenj, je napovedal konec. Za vsako ceno je pripravljen ohraniti prostor, ki ga smatra za morda največjo dobrino Rovinja.

Kot priznava Paliaga, administrativno niso uspeli z nadzorom črnih gradenj, so pa uspeli narediti korak naprej. Vse istrske občine in mesta so podpisali deklaracijo, s katero so pristojno gradbeno ministrstvo in državni inšpektorat zaprosili, da se spremenijo nekateri zakoni tako, da lahko črne gradnje nadzirajo posamezne lokalne samouprave.

Marko Paliaga

Paliaga: Vse snemamo z droni

To pomeni, da bi črne gradnje na kmetijskih zemljiščih nadzirali občinski redarji. Ministrstvu in inšpektoratu so posredovali veliko fotografij prepovedanih gradenj in jih ta na način pobliže seznanili s težavo. Paliaga je namreč zaskrbljen, saj se je na Hrvaškem začelo govoriti o drugem valu legalizacije.

"Verjetno zato prihaja do neverjetnih primerov, ko se na kmetijskih zemljiščih postavljajo šotori, tende in veliki dežniki za senco,da bi se ustvaril vtis, kot da je objekt že zgrajen. Vse to snemamo z droni in ne moremo razumeti, kako je kaj takega sploh mogoče. Lastniki kmetijskih zemljišč delajo to zavestno, namerno, zaradi snemanja," razlaga župan.

Črnograditelji so večinoma tujci. Posebej ga boli, ker gre v največ primerih za Slovence, saj je tudi sam Slovenec, pa tudi za Italijane in Avstrijce. Kot je dejal so najbolj agresivni in ne spoštujejo prostora tuje države, je razočaran nad odnosom Slovencev do Istranov.

"Neodgovorni in brezobzirni v odnosu do narave"

"Smo skoraj someščani, potem pa se oni, Slovenci, tako neodgovorno in brezobzirno obnašajo do našega teritorija. Istra ni samo naša, je tudi slovenska, vse do meje s Trstom. Namesto, da bi delovali skupaj, da koordiniramo in ščitimo naravne dobrine, oni to uničujejo. Ne morem razumeti in ne želim sprejeti. Mi in Slovenci smo Istrijani. Morali bi paziti, kako se vedemo do zemlje, ki ja naše največje bogastvo."

Prepričan je, da Slovenci trenutno delajo Istri veliko škodo, pri tem je izpostavil Crveni vrh pri Umagu, Dugo uvalo, območje Novigrada, Vodnjan, Medulin in Barbarigo. Glavni državni inšpektor Andrija Mikulić naj bi že obljubil izdelavo večjega posnetka Istre. Paliaga dodaja, da je potrebno najprej okrepiti inšpekcijski nadzor, začeti izdajati odločbe o zaustavitvi črnih gradenj in izrekati kazni. Gradnje vil z bazeni sredi kmetijskih zemljišč pač niso sprejemljive.

Zato predlaga, da se odgovornost za črne gradnje prenese na župane, saj se bo le tako videlo, kateri izmed njih so odgovorni in kateri niso, kdo bo opravljal svojo delo in kdo ga ne bo, oziroma se bo skrival.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piranež |  19 .11. 2020 ob  06: 58
Išrjan imaš popolnoma prav.Točno tako je,kot si napisal. Da ne bo pomote,podpiram ve komentarje do te ure.Bravo bralci Reginal portala.
Radko.
kjessi |  18 .11. 2020 ob  20: 31
Ima popolnoma prav.
ManofSteel |  18 .11. 2020 ob  12: 31
Kako mi je znano vse skupaj....hahahahha Mislim, da bo v vodoče veliko slo.ostalo brez vikendov na cro.istri...in prav je tako. Oni bi na morje s pogledom na morje za dva eur. Zato pravijo, da smo mi dragi, če pa imajo na hrvaškem zastonj parcele hahahhaha
Ištrijan |  18 .11. 2020 ob  11: 44
21
Kako ga razumem! V našem delu Istre je popolnoma isto, pride Slovenec in naredi vikend, kjer ne bi smel! Ali pa pride Slovenec in v Strunjanu tebi nič meni nič, razkopa cel gozd (začuda ta portal o tem še ni poročal)!! Da ne govorimo kako se obnašajo poleti, ko pridejo svinjat dol v Istro!
vseved |  18 .11. 2020 ob  11: 08
22
Ma kašne odločbe in opozarjanje. Bager pa vse zrušit in zaračunat črnograditelju.
va cagar |  18 .11. 2020 ob  10: 37
36
dragi župan, naj te popravim; ne slovenci ampak celinski slovenci