TREND: Na Primorskem raste zanimanje za pridelavo konoplje

Slovenija

Na Primorskem je iz leta v leto več pridelovalcev industrijske konoplje. To so na Krasu pred drugo svetovno vojno že gojili, pišejo Primorske novice.

V Sloveniji gojenje industrijske konoplje ni prepovedano, je pa strogo nadzirano, ne smete je kar tako posaditi na domačem vrtu. V Tomaju denimo iz nje pridelujejo konopljino olje, sirup iz vršičkov, zrnje in moko, to ponudbo pa bodo še razširili. V Šmihelu pod Nanosom jo želijo uporabljati v gradbene namene, kot konopljin beton, uporabna je tudi kot izolacijski material. Domačin iz Senožeč pa bi denimo iz nje varil pivo.

Težka pridelava

S pridelavo konoplje pa je kar nekaj dela, brez gnojenja in kolobarjenja ne gre, težka je tudi njena žetev, letina pa je lahko zelo različna, od le pritlehnih rastlin do lanskoletnih dolgih kar pet metrov. Tudi iz teh razlogov so cene za konopljino olje tako visoke.

Za pridelovalce industrijske konoplje je slovenski trg premajhen, priložnost vidijo predvsem v Italiji, kjer take pridelave še nimajo.

Deli novico:

BOBO 2 |  11 .08. 2015 ob  11: 06
BOBO na češkem lahko kadiš travo in nekega navala ni! :D tako da si malo ustrelil mimo
ko clovek  |  10 .08. 2015 ob  18: 04
prepove, kar je narava ustvarila. le zakaj ze?
meni bi koristila |  10 .08. 2015 ob  17: 24
Meni,ki imam očesni pritisk,bi baje celo koristila v zdravstvene namene.Sem takoj za!
DEKANČAN |  10 .08. 2015 ob  14: 58
kot je že BOBO napisal, veliko veliko bolje bi nam šlo če bi postala trava legalna, turizma bi bilo še preveč. tisti ki pa bomo zaćeli glumit da se bo tako povečala poraba konoplje med mladimi naj si pogledajo malo statistiko tam kjer je ta legalna. na kurac mi gre kako nekateri samo nekaj bleknejo ven ker mislijo da imajo prav, brez da bi se o tem prej pozanimali
@kaj nam počne |  10 .08. 2015 ob  11: 28
tebi in vsem sporočam da dobro briše prah na šankih
muffa |  10 .08. 2015 ob  11: 27
bi bil že čas, da se legalizira!!!!! Politiki, predstavniki naprednega ljudstva, zbudite se!!!!!!
op op |  10 .08. 2015 ob  11: 08
Letosnji hit je konopljin sladoled v Puli. A to o tezavnosti pa je res laz
BOBO |  10 .08. 2015 ob  10: 29
Če bi pa še legalizirali konopljo z vsebnostjo THC bi postali pravi turističen bum. V Evropi podpira legalizacijo trave skoraj polovica prebivalstva. Predstavljajte si naval turistov in lokale , kjer bi se lahko kadilo. Ma vržem ven trte in posadim travo . To glede težavne pridelave je pa povsem iz trte zvito. Zadosti , da je zadosti zalivano in raste kot zmešano.