TO KOPER NE ORGANIZIRA OBISKA KONTROVERZNEGA HRVAŠKEGA ZDRAVILCA: Braco v dvorani Sv. Frančiška Asiškega

Koper

V medijih se je pojavil oglas, ki napoveduje prihod hrvaškega 'magičnega zdravilca' Braca, ki naj bi zdravil zgolj s pogledom, v Koper. Na družbenih omrežjih je završalo, saj je v oglasu navedeno, da dogodek organizirata Turistična organizacija (TO) Koper in društvo Izvir iz Rogaške Slatine. Hipoma so se postavila vprašanja, ali se bodo koprska proračunska sredstva in mestna protokolarna dvorana uporabljali za 'new age' dogodke, pa tudi, ali namerava koprska mestna občina služiti s tovrstnimi 'duhovnimi seansami'. Na v koprski turistični organizaciji pojasnjujejo, da gre za napako.

Kot je za naš portal povedala Andreja Čmaj Fakin iz Turistične organizacije Koper, gre za napako. "Društvo Izvir je podalo vlogo za najem dvorane Sv. Frančiška Asiškega, ki jim jo bomo tudi zaračunali. Nikakor pa ni TO Koper organizator dogodka," je razložila Čmaj Fakinova.

V Koper namreč prihaja kontroverzni hrvaški zdravilec Braco, čigar pogled naj bi imel posebno moč. Braco naj bi se leta 1967 rodil v Zagrebu premožnim staršem kot Josip Grbavac, po letu 1991 naj bi se pridružil znanemu hrvaškemu bioenergetiku Ivici Prokiću. Prav Prokić naj bi mu nadel vzdevek Braco, kar pomeni 'bratec'. Ker naj bi število 'pomoči potrebnih' postalo preveliko, Braco od leta 2008 'zdravi' le še s pogledom. Občasno naj bi prirejal 'globalno gledanje' preko spleta, čeprav nekateri zatrjujejo, da je njegov pogled učinkovit zgolj v dejanskem času.

Imenujejo ga 'poslanec miru, zdravilec, prerok, človek z visoko razvito zavestjo'. S petminutnim gledanjem v človeka, naj bi ga ozdravil vsakršne duhovne, duševne, čustvene in družinske težave. Njegovih srečanj se po svetu udeležuje več tisoč ljudi.

Braco naj ne bi dajal intervjujev, prav tako naj ne bi oglaševal seminarjev. Vse kaže, da je tudi sporočanje od ust do ust učinkovito, saj gostuje po vsem svetu. Učinek njegovega pogleda primerjajo s principom prenosa energije na daljavo po zamisli Nikole Tesle. Ima tehniko, s katero v sedmih minutah poskenira celotno občinstvo, počasi premika glavo z ene strani prostora na drugega in se zazre v oči čisto vsakemu.

Bracov poslovni model nekateri opisujejo kot 'briljanten, saj mu nihče ne more očitati, da laže, če sploh ne govori'. Njegovo početje nekatere spomni na performans svetovno znane srbske umetnice Marine Abramović, ki je leta 2010 v newyorškem muzeju moderne umetnosti 736 ur in 30 minut strmela v oči ljubiteljem umetnosti.

Braco uživa velik ugled tudi v Ameriki, kjer je požel pred kratkim uspeh z dokumentarcem Moč tišine, v katerem bere tekst Armand Assante. Njegova velika oboževalka je Naomi Campbell, ena od njegovih menedžerk pa je igralka Jane Sibbett. Na Hrvaškem naj bi užival tako rekoč polbožji status, glasbenik Boris Novković mu je posvetil album.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  02 .10. 2019 ob  20: 55
14
Najamemo Bracota in si rešimo cel zdravstveni sistem.