TO JE RAZLOG 'BABJEGA POLETJA' KONEC OKTOBRA: Za počitnice prihaja sprememba

Slovenija

Vse do konca tega tedna nas bodo še razvajale za oktober visoke temperature, ki so posledica globokega anticiklona nad Sredozemljem. Tudi morje ima še zavidljivih 20 stopinj Celzija. Kot napoveduje Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje, pa se naslednji teden obetajo spremembe.

Z jugozahoda k nam trenutno priteka razmeroma topel sredozemski zrak, medtem ko ciklon nad Atlantikom zahodno od britanskega otočja ovira prehod hladnejšega zraka s severa. Območja nizkega zračnega pritiska z manj gostim zrakom tako podobno kot prepih k nam "pošiljajo" topli zrak iz Afrike.

Toplo obdobje bo po napovedih Braneta Gregorčiča pri nas trajalo do konca tedna, v četrtek in petek se lahko zgodi, da se bodo nad morjem pojavile meglice. Drugi teden, prav v času krompirjevih počitnic, pa vremenoslovci napovedujejo bolj nestanovitno vreme. Prehajale nas bodo fronte hladnega zraka, kar sicer ne pomeni, da bo za ta letni čas mrzlo vreme. Le tako toplo, kot je sedaj, ne bo več.

Kot pravi Gregorčič zaenkrat nismo presegli kakšnih temperaturnih rekordov, je pa do konca tedna še vse mogoče. Podobno topel oktober smo denimo zabeležili leta 1966. "Avgust" konec oktobra pa nima nobenega vpliva na to, kakšna bo letošnja zima. "Za te napovedi je še prezgodaj," razlaga vremenoslovec. Glede na milejše zime v zadnjih letih pa se tudi pričakovanja gibljejo v tej smeri.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija