TEŽEK LETNIK ZA VINOGRADNIKE: V Kleti Brda pričakujejo odkup 5,9 milijona kg grozdja

Slovenija

Trgatev v Goriških Brdih se zaključuje. V Kleti Brda pričakujejo, da bodo po vremensko burnem letu in zahtevnih pogojih pridelave odkupili 5,9 milijona kilogramov grozdja. Napovedali so, da bodo vinogradniki za kilogram oddanega grozdja prejeli višje plačilo kot lani.

"Letos je za vinogradnike težak letnik. Hladna pomlad se je stopnjevala v deževno poletje in jesen, vinogradnikom pa ni prizanesla niti julijska toča. Zaradi deževnega poletja sta tudi izkušenim vinogradnikom peronospora in oidij predstavljala resen izziv. Letošnji pridelek je za dobro četrtino manjši od običajno pričakovanega," je na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor Kleti Brda Silvan Peršolja.

Glavni enolog največje briške kleti Darinko Ribolica je povedal, da bodo imela vina letnika 2023 nižje alkoholne stopnje, ob tem pa bodo srednje polnega telesa, mineralna in s poudarjeno svežino. Za popolnejšo oceno bo treba počakati na Martinovo.

Med sortami se je ponovno najbolj izkazala rebula, ki tudi v težavnih letnikih dobro uspeva, saj je zelo dobro prilagojena na podnebne spremembe. "Pri rebuli je izpad manjši, kakovost pa kljub manj ugodnim vremenskih razmeram zelo dobra. Tudi sorta sivi pinot izstopa iz povprečja; pridelek je sicer manjši, vendar z ohranjeno svežino in značilno sortno aromatiko," je še poudaril Ribolica.

Trgatev se je s sortami za penine začela 1. septembra, z ostalimi sortami pa teden dni pozneje. Zaključuje se v prihodnjem tednu, ko bodo pobrali še zadnje grozde cabernet sauvignona in cabernet franca.

"Trgatev je letos zahtevnejše opravilo zaradi prebiranja. Treba je odstranjevati od toče poškodovane jagode, kar vzame veliko časa in zahteva več delovne sile kot ob običajni trgatvi. Koncept kakovosti, ki ga v zadrugi že dolgo utrjujemo, so vinogradniki ponotranjili in resnično veliko časa posvečajo prebiranju grozdja v vinogradih," je kooperante pohvalil Peršolja.

Tudi zato bodo odkupne cene grozdja v primerjavi z lanskimi višje. Večja je tudi razlika med standardno in vrhunsko kakovostjo. Za standardni program bo povprečna odkupna cena za kilogram grozdja okoli 0,75 evra, za vrhunski program in izbore sorte pa bo povprečna cena najmanj en evro. Višje bodo tudi cene grozdja iz najboljših leg, ki poleg splošnih parametrov kažejo tudi posebne značilnosti vinograda. Cene za kilogram grozdja se bodo sicer gibale med 0,42 in 1,65 evra.

V Kleti Brda so v letošnjem letu začeli sodelovati z alpsko smučarko Ano Bucik, saj jih povezujejo skupne vrednote trdega dela, vztrajnosti in predanosti teritoriju. Ana Bucik je postala ambasadorka Kleti Brda, ki kot uspešna športnica tudi v svojem zasebnem življenju prisega na zmernost. Sodelovanje predstavlja obojestransko priložnost, saj poudarja aktivni način življenja in vrednote odgovornega uživanja vina, še posebej med mladimi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija