TERASE LOKALOV SE ODPIRAJO ZA ENOTEDENSKO POSKUSNO OBDOBJE: Če bodo okužbe narasle, bomo 'nasrkali'

Slovenija

S ponedeljkom bodo v posavski in jugovzhodni regiji gostinski lokali lahko odprli terase in vrtove. Gre za enotedensko testno obdobje, v katerem bodo lahko gostinci stregli med 6. in 19. uro. Če bodo okužbe v omenjenih regijah v tem tednu narasle, bo vlada lokale znova zaprla, svari gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

"Veseli me, da smo prišli do točke, kjer lahko ponovno zaženemo del gostinske dejavnosti," je na Twitterju navedel Počivalšek. "Vendar je treba poudariti, da ta sprostitev prinaša izjemno odgovornost," je dodal. V kolikor bo namreč po sprostitvi ukrepov v omenjenih dveh regijah število okužb naraslo, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah v rumeni fazi prepovedano.

Prav tako bi lahko vlada lokale znova zaprla, če bodo inšpektorji zaznavali večje število kršitev veljavnih pogojev obratovanja, je na popoldanski vladni novinarski konferenci dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Ali so izpolnjeni pogoji, da ostanejo terase odprte oz. za njihovo ponovno zaprtje, bo vlada na podlagi številk presojala na seji prihodnji teden. "Apeliram tako na gostince kot tudi na goste: ravnajmo odgovorno in spoštujmo ukrepe, da se lahko čim prej vrnemo v normalno življenje," je poudaril Počivalšek.

Terase gostinskih lokalov v obeh regijah se odpirajo za enotedensko testno obdobje, ki bo veljalo kot pokazatelj, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna.

Kakšna bodo pravila? 

Gostinci bodo lahko na terasah stregli med 6. in 19. uro, gostje pa bodo morali zapustiti lokale najpozneje do 19.30.

Na pijačo ali obrok v posavsko in jugovzhodno regijo bodo lahko potovali vsi prebivalci Slovenije z izjemo obalno-kraške regije, ki ostaja obarvana rdeče. Med oranžno in rumeno obarvanimi regijami pa prehajanje ni omejeno.

Zaposleni v gostinskih lokalih in gostje bodo morali ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi. Zaposleni se bodo tudi morali enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom - izjeme veljajo za tiste, ki so cepljeni ali so bolezen preboleli in imajo ustrezno zdravniško potrdilo.

Strežba bo dovoljena izključno za mizami. Razdalja med osebami bo morala biti najmanj 1,5 metra, med robovi miz bodo morali gostinci zagotoviti tri metre razdalje. Za eno mizo bodo lahko sedele največ štiri osebe. Glede na velikost terase ali vrta bo določeno maksimalno dovoljeno število gostov.

Nujno je razkuževanje rok ob vstopu in izstopu na teraso ali vrt ter razkuževanje miz pred menjavo gostov za njimi. Nujna bo odstranitev ali prilagoditev predmetov v skupni uporabi, kot so začimbe ter igrače, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov. Vstop v gostinski lokal bo dovoljen le v primeru uporabe toaletnih prostorov.

"Prosim vse državljanke in državljane, da ravnajo odgovorno in striktno spoštujejo vse higienske preventivne ukrepe, z namenom, da maksimalno zmanjšamo možnosti za prenos okužb in tako ustvarimo pogoje za dodatno sproščanje ukrepov ob tako lepih sončnih dnevih," je poudaril Zajc.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Puter in marmelada |  05 .03. 2021 ob  16: 06
Prisli smo v drugo fazo ki se malo tipa in gleda
magik |  04 .03. 2021 ob  13: 36
Vsa ta virus-norija vedno bolj spominja na CESARJEVA NOVA OBLAČILA.
Na tv posnetkih namreč POSLUŠAMO (žičničarje, trgovce, gostince, šolnike, trenerje ...) kako se vsi striktno držijo ukrepov proti širjenju virusa, v ozadju pa VIDIMO kako se folk gužva ali sprehaja BREZ MASK mimo kamere!