TELOVADBA NA TRGU: Oranževci preplavili Piran (FOTO)

Piran

Prvi septembrski dan so se na vseslovenskem srečanju skupin Šole zdravja že desetič poklonili zdravju, dobri volji in gibanju. Povabilu organizatorjev Društvu Šola zdravja – podružnica Obala - skupina Piran, se je odzvalo okrog 1350 članov, ki so se zbrali na Tartinijevem trgu in ga pobarvali v oranžno, da je, kljub dežju, žarel še bolj kot druge dni. Dogodek je del nacionalnega projekta "Slovenija v gibanju", ki združuje vse športno-rekreativne prireditve in redne vadbe po Sloveniji. Program že nekaj let podpira Ministrstvo za zdravje RS in je del aktivnosti Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, s katerim želimo izboljšati prehranjevalne in gibalne navade prebivalstva.

Zbrane sta z nagovorom pozdravila podžupanja Pirana Vojka Štular in idejni utemeljitelj Društva Šola zdravja dr. Nikolay Grishin. Pridružili sta se jima z besedami dobrodošlice tudi vodja podružnice DŠZ Obala Ema Perkovič in predsednica društva Zdenka Katkič. Tradicionalno srečanje se je nadaljevalo, tako kot vedno, z vadbo na prostem, pod strogo taktirko Tartinija, ki je "dajal ritem" voditelju vadbe, dr. Nikolayu Grishinu.

Zbrano množico je v kratkem predahu zabavala Marjetka Popovski, potem pa so se skupine razšle po mestu, kavarnah in obali, da bi se naužile primorskega zraka in se spoznale med seboj. Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je za zainteresirane posameznike izvedel brezplačna testiranja telesne zmogljivosti, da so se ti lahko bolj podrobno seznanili s svojimi fizičnimi sposobnostmi.

Predsednica društva Zdenka Katkič je poudarila, da je pomen vključevanja v tovrstne aktivnosti trojen – na nivoju posameznika, skupine in lokalnega okolja. Vsakemu posamezniku, sploh pa starejšemu, ki se odloči narediti kaj zase in svoje zdravje, je treba čestitati, saj predstavlja svetel zgled za svojo in mlajše generacije.  Nazadnje je tretje življenjsko obdobje lahko zelo lepo in kvalitetno, če je osmišljeno. Starejši so polni znanja, izkušenj in so zelo pomembni za lokalno okolje. Na različne načine lahko veliko prispevajo v svojih družinah in lokalnih skupnostih. Zato morajo biti vidni, opazni in znati izražati svoje potrebe. Uspešna lokalna skupnost bo samo tista, kjer se bodo povezovale in sodelovale vse generacije.

Srečanje skupin v Piranu je vedno priložnost za skupno druženje in povezovanje članov iz vseh krajev Slovenije, piranska sol, ki so jo od domačinov prejeli v dar, pa bo gotovo vsem šla v tek. Dobra volja je še enkrat pregnala dež in privabila sonce kako na modro nebo tako tudi na obraze odhajajočih gostov. V sebi so se zaobljubili: "V Piran, pridemo spet!"

Deli novico: