TELEFONIRANJE MED VOŽNJO: Koprski policisti bodo na preži

Koper

Ta teden smo poročali o uporabi mobilnih telefonov voznika koprskega mestnega avtobusa in morda ni naključje, da bodo na območju Policijske uprave Koper med 15. in 26. januarjem policisti povečali nadzor nad uporabo "naprav, ki ovirajo voznike med vožnjo".

Uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo se povečuje, takšno ravnanje pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost, so sporočili s PU Koper. "Motnje pozornosti med vožnjo, kamor štejemo tudi uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav, so lahko tudi dejavnik nastanka prometnih nesreč. Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu," pojasnjujejo.

Če je nujno, ustavite!

Uporabnik Facebook strani Promet za Obalo je ta teden opozoril na mladega voznika koprskega mestnega avtobusa, ki da med vožnjo neprestano uporablja telefon. V družbi Arriva Dolenjska in Primorska so v odzivu pojasnili, da je uporaba telefonov v njihovem podjetju strogo prepovedana in uporabnike pozvali k prijavi voznikov, ki bi med vožnjo uporabljali telefone. Kot so nam povedali danes, niso "prejeli klicev občanov".

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu pa v policiji svetujejo, da med vožnjo ne telefonirate, saj je vožnja aktivnost, ki ji morate posvetiti vso pozornost.

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom, svetujejo na koprski PU.

Uporaba telefona med vožnjo kmalu hujši prekršek

Direktor Agencije za varnost prometa Igor Velov je ravno pred nekaj dnevi napovedal zaostritev zakonodaje na tem področju. Zaradi vse jasnejšega zavedanja o nevarnosti uporabe mobilnih naprav med vožnjo, naj bi tovrstne prekrške po novem uvrstili v kategorijo hujših prekrškov, ki se kaznujejo s tremi kazenskimi točkami in 250 evri denarne globe.

Igor Velov in Ivan Kapun, vodje Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi

Deli novico:

šola |  13 .01. 2018 ob  10: 32
in tudi ko se učenci na prehodu za pešce ustavijo in buljijo v telefon,vozniki pa potrpežljivo čakamo....šola
akcije |  13 .01. 2018 ob  09: 52
morajo biti nenapovedano, le tako je možnost pravega ućinka in zavedanja!
odvisniki |  13 .01. 2018 ob  08: 50
To s temi GSM-i v rokah je že preraslo v bolezen in so po večini ljudje postali odvisniki kot kadilci,alkoholiki in drogeraši.Zanima me,kje bodo na policiji našli toliko policajev,da bo ta akcija res uspela saj število policistov imajo glih dovolj za svoje potrebe?
in |  12 .01. 2018 ob  17: 03
kje so bili pa do zdaj ? ? ?
Zvišat kazni |  12 .01. 2018 ob  16: 59
Danes se folk bolj ubada s svojimi telefoni kot z vožnjo. Snemanje, pa selfiji med vožnjo itd... In pol ti "zaspijo" na semaforju, ker bulijo v telefon.
Izolan |  12 .01. 2018 ob  16: 26
@spajk ti povem, da sem doživel ravno to. Kolesar v Strunjanu na stranski cesti, ki pelje mimo tistega mini mercatorja mi pripelje nasproti z gsm-om v roki. Nato zagleda mene, ker je zapeljal na moj vozni pas. V paniki skuša ujet ravnotežje na kolesu. Kas se ni os.el zgrudil in pristal direkt pod moj avto. Še dobro, da sem predvideval, tako da sem lahko pravočasno zaviral.Stopim iz osebnega vozila in ga vprašam, če se strinja da je sam kriv za nesrečo. Se je strinjal, pobral svoje dele kože iz asfalta in odpedaliral. Njegova žena še ustavila se ni, da bi mu vsaj pomagala vstati. Boli njo đokica...
podpiram |  12 .01. 2018 ob  16: 08
Končno!!!! Skrajni čas! Ministrstvu pa se bo finančno stanje občutno izboljšalo (da ne bo treba več loviti in oglobiti tistih, ki hitrost prekoračijo za 10 km/h)
spajk |  12 .01. 2018 ob  15: 25
končno bodo ukrepali, mogli bi še dodat pešce in kolesarje
he |  12 .01. 2018 ob  12: 34
11
Vsak drugi ima telefon v roki....Bodo imeli fajn dela samo na Vojkovo...