TAKO SO SE NA PRVI ŠOLSKI DAN PRIPRAVLJALI OBALNI VRTCI IN ŠOLE: Kaj jim povzroča največ težav pri organizaciji pouka?

Koper

Za 193.116 učencev in 76.000 dijakov se danes začenja novo šolsko leto, že tretje v znamenju epidemije covida-19. Pouk v šoli bo potekal po modelu B ob upoštevanju preventivnih ukrepov. Prvič bo šolski prag prestopilo 21.198 prvošolcev. Učenci zadnjega triletja in dijaki se bodo prostovoljno samotestirali, za učitelje velja pogoj PCT. Preverili smo, kako so se na novo šolsko leto pripravljali vrtci, osnovne šole ter srednje šole na Obali, ravnatelji in ravnateljice pa so nam zaupali, kateri ukrepi so jim pri organizaciji pouka povzročali največ težav. Zanimalo nas je, ali se morda že ob začetku leta soočajo s kadrovsko stisko zaradi okužb, koliko je trenutno okuženih, pa tudi koliko zaposlenih je polno cepljenih. 

Letošnje šolsko leto se bo začelo približno tako, kot se je lansko šolsko leto končalo. V šolske klopi bodo sedli vsi učenci, a z nekaterimi omejitvami. Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bodo lahko v šolah izvajali vse dejavnosti in programe, vključno z dnevi dejavnosti, šolo v naravi in plavalnimi tečaji. 

Model B predvideva normativno število učencev v oddelku in tudi možnost združevanja učencev različnih oddelkov v skupine, na primer pri izvajanju neobveznih in obveznih izbirnih predmetov, vse ob izvajanju higienskih ukrepov. Učitelji bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (prebolel, cepljen, testiran), stroške testiranj bo kril državni proračun. Dijaki in učenci tretjega triletja pa lahko teste za samotestiranje doma dvignejo v lekarni z zdravstveno kartico ali potrdilom o vpisu.

Vrtec Koper: Priprave "v polnem teku"

Kot nam je pojasnila ravnateljica Vrtca Koper Alenka Rušt, so bile priprave na novo šolsko leto v zadnjih dneh "v polnem teku". "Trudili smo se, da ohranimo pozitivno naravnost in se posvečamo predvsem bistvu našega dela, da zagotavljamo za otroke varno in spodbudno okolje, v katerem se bodo počutili sprejete in bodo lahko razvijali svoje potenciale," je dejala.

Večjih težav zaradi ukrepov niso imeli, kot bolj problematično izpostavlja pomanjkljive informacije in dejstvo, da vrtci usmeritve prejmejo "v zadnjem trenutku". "Zgodilo se je že, da smo dobili okrožnico v petek pozno popoldne in imeli v ponedeljek zjutraj že inšpekcijski nadzor o izvrševanju vsebine okrožnice. Kljub vsemu trudu in dobri volji, ne uspemo tako hitro slediti spremembam," priznava.

Kot pravi ravnateljica, jim trenutne "covid razmere" povzročajo kadrovske stiske, saj se jim pridružujejo še odsotnosti zaradi drugih zdravstvenih težav ali poškodb. Največji izziv pa jim predstavlja delo v mehurčkih in omejevanje stikov, kar je ob odsotnosti težko organizacijsko zagotoviti. Sicer pa trenutno v Vrtcu Koper ni okuženih oseb, nihče izmed zaposlenih ni v karanteni in prav tako ne katera izmed skupin. "Želimo si, da bi čim dlje ostalo tako," še dodaja.

V njihovem vrtcu je trenutno cepljenih 40 odstotkov zaposlenih, nekateri izmed njih pa še niso polno cepljeni ali se nameravajo v kratkem. Deset odstotkov je prebolevnikov, ostali pa se redno testirajo. Glede preverjanja pogoja PCT pri starših ali skrbnikih, ki pripeljejo otroka v vrtec pa odgovarja, da so starši o tej obveznosti obveščeni, staršem novincev pa so obvestilo posredovali tudi prek elektronske pošte. "Zaupamo, da bodo starši ravnali odgovorno in bodo upoštevali izpolnjevanje pogojev, z veliko starši smo se v teh dneh pogovorili, ko so se obrnili na nas za dodatna pojasnila. Želimo si, da bi še naprej gradili na spoštljivem vzajemnem sodelovanju s starši," zaključuje ravnateljica.

Tudi v Vrtcu Semedela težave pri organiziranju mehurčkov

V Vrtcu Semedela ocenjujejo, da so na novo šolsko leto dobro pripravljeni, "saj smo vrtci pod določenimi ukrepi za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom delovali celo šolsko leto, tudi med počitnicami. Tako, da za nas ni bilo predaha". Kot pojasnjuje ravnateljica Nives Prša, se soočajo s težavami pri organiziranju mehurčkov, saj jim za tak način dela primanjkuje kadra.

"Prav tako vrtci iz dneva v dan dobivamo nove zadolžitve, denimo Navodila VIZ in dijaškim domovom ob sumu ali potrjenem primeru okužbe s SARS-CoV-2 v zavodu, predpisan postopek odzivanja, beležiti moramo evidenco okuženih in te dokumente posredovati Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), potrebno je vpisati nešteto podatkov. Zavodi tega več ne zmoremo s kadrom, ki ga imamo na razpolago, saj svojih osnovnih nalog ne moremo več ustrezno izpolnjevati. Želimo si, da bi določevalci raznih nalog oziroma zadolžitev to uvideli in nam z novim kadrom priskočili na pomoč," še pojasnjuje ravnateljica.

Kadrovska stiska pa je prisotna tudi pri njih, kot pojasnjuje ravnateljica, "tako rekoč že od prvega dne srečanja s covidom 19, saj imamo poleg odsotnosti zaradi karanten ali okužb tudi druge odsotnosti zaradi bolezni, poškodb". Trenutno je zaradi okužbe s covidom-19 v karanteni samo en zaposleni, je pa nekaj sodelavcev zbolelo. Trenutno ni v karanteni nobena skupina otrok, želijo pa si, da tako tudi ostane.

V Vrtcu Semedela je sicer polno cepljenih 37 odstotkov zaposlenih, 29 odstotkov pa je bolezen prebolelo.

Kaj pa upoštevanje pogoja PCT? "Menimo, da smo vsi, tako zaposleni kot starši, odgovorni tako do sebe, svoje družine kot do drugih, predvsem otrok v vrtcu, da jim lahko zaupamo, da bodo ta pogoj izpolnjevali in s tem vsem zagotovili varno okolje. Še vedno pa vzgojno-izobraževalni zavodi čakamo na dodatna navodila NIJZ," zaključuje ravnateljica.

Vrtec Mavrica Izola: "Dnevno nam nalagajo nove obveznosti, velikokrat nimamo odgovorov na vprašanja"

Tudi ravnateljica Vrtca Mavrica Izola Suzana Božič navaja, da so na novo šolsko leto dobro pripravljeni, tudi zato, ker so v izvajanje ukrepov za preprečevanje okužbe vpeti že ves čas. Tudi pri njih imajo največ težav pri organizaciji mehurčkov zaradi pomanjkanja kadra, "saj naše delovanje določajo normativi, ki pa niso v skladu s trenutno situacijo in organizacijo delovanja". "Dnevno nam nalagajo nove obveznosti, velikokrat nimamo odgovorov na vprašanja, ki se nam ob izvajanju le-teh porajajo. Gotovo bi bilo ob tem manj težav, če bi v oblikovanje navodil, priporočil, obveznosti zavodov vedno vključevali tudi stroko," še dodaja.

Trenutno sta v karanteni zaradi okužbe z novim koronavirusom dva zaposlena, ena oseba pa je v karanteni zaradi rizičnega stika. Zaradi drugih razlogov pa je odsotnih še nekaj delavcev. V karanteni je tudi ena skupina otrok. V Vrtcu Mavrica Izola je polno cepljenih 26 delavcev.

"PCT pogoj je zahtevan za vse zaposlene in starše (ali od njih pooblaščene osebe), ki uvajajo otroke v vrtec, prihajajo na sestanke ali druga daljša srečanja v vrtec. Obvestilo smo posredovali staršem in upamo, da bodo ta pogoj izpolnjevali in s tem vsem zagotovili varno okolje," pojasnjuje ravnateljica in ob tem dodaja, da še vedno čakajo na dodatna navodila MIJZ, saj naj bi obstoječa veljala do 5. septembra.

Osnovna šola Koper: Zaposleni se pogoju PCT ne upirajo

Kot pojasnjuje ravnateljica Osnovne šole Koper Ingrid Poropat, so se temeljito pripravili na prvi šolski dan, pri čemer pa večjih težav niso imeli.

V njihove šolske klopi je danes prvič sedlo 98 prvošolčkov.

Poropatova je med drugim pojasnila, da so se na pouk pripravili tako, da so ob upoštevanju higienskih ukrepov določili ločene vhode in časovne presledke za vstop različnih oddelkov v šolo, ohranili pa so tudi talne označbe za ohranjanje medsebojne razdalje in vzpostavili dežurstvo učiteljev, da bi pomagali učencem, jih usmerjali in jih na njim primeren način opozarjali, zakaj so ti ukrepi pomembni. Organizacija šolske prehrane poteka po lanskem modelu, tako da ta od prvega do petega razreda poteka v razredu, od šestega do devetega razreda pa v jedilnici po urniku in časovnih presledkih.

Med 150 zaposlenimi trenutno ni okuženih z novim koronavirusom, prav tako nihče ni v karanteni. Polno cepljenih pa je polovica zaposlenih, prav tako pa bodo pri zaposlenih in pri starših v skladu z navodili Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) preverjali upoštevanje pogoja PCT. Kot je Poropatova pojasnila, med zaposlenimi glede tega pogoja ni bilo niti enega primera, ko bi se upirali, saj da se vsi zavedajo, da je to cena, če želijo pouk izvajati v šolskih prostorih.

Tudi v Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran (GEPŠ) so se na prvi šolski dan pripravili skladno z navodili MIZŠ in okrožnico, pa tudi na podlagi lastnih izkušenj z izvedbo pouka v lanskem šolskem letu. Letos so v svoje klopi sprejeli 121 novincev.

"Velikih novosti, razen samotestiranja dijakov, napram lanskemu šolskemu letu ni. Še največ težav nam povzročajo zamude pri prenovi učilnic, ki zamujajo, ker je dobava materiala močno otežena," nam je pojasnil ravnatelj Borut Butinar.

"Zaenkrat imamo kadrovsko sestavo za prihajajoče šolsko leto polno zasedeno. Imeli smo eno okužbo v kolektivu, vendar se ta zaradi dosledne uporabe zaščitnih ukrepov ni razširila, zato bomo šolsko leto pričeli nemoteno. Glede dijakov nimamo informacij, bili so opozorjeni na samotestiranje. Kakšno je stanje med dijaki, se bo verjetno videlo šele v drugem tednu pouka," je še dodal.

Na GEPŠ Piran je trenutno cepljenih več kot 75 odstotkov vseh zaposlenih, pri vseh zaposlenih in pri zunanjih, ki vstopajo v šolo, pa se preverja pogoj PCT. "V skladu z navodili MIZŠ tega pogoja pri dijakih ne bomo preverjali. Računamo na odgovornost in zaupanje naših dijakov in njihovih staršev," zaključuje Butinar.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija