TAKO NAPOVEDUJE PREMIER JANŠA: "Na predkrizni ravni bomo prihodnje leto" (VIDEO)

Slovenija

Slovenija bo po pričakovanjih letos utrpela precejšen padec gospodarstva, a bi lahko ob pravih ukrepih izgubljeno nadoknadila že prihodnje leto, je včeraj v pogovoru za televizijo Nova24TV dejal premier Janez Janša.

"Če bo, kot je napovedano - in če bo ta vlada, bo tako - bomo že čez eno leto približno na predkrizni ravni. Torej blaginja ne bo bistveno trpela," je dejal Janša o spomladanski napovedi Evropske komisije, ki Sloveniji za letos napoveduje sedemodstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa 6,7-odstotno rast.

Slovensko gospodarstvo je izvozno usmerjeno in je vpeto na skupne evropske trge, zato bo letos utrpelo škodo. Hkrati pa po njegovih besedah Evropska komisija priznava, da je Slovenija pravočasno sprejela prave ukrepe za omilitev poledic epidemije za prebivalstvo, da blaginja ne bo tako prizadeta, in za gospodarstvo, da bo njegovo okrevanje hitrejše. "Zaradi tega lahko pričakujemo, da bomo to, kar bomo letos izgubili, prihodnje leto nadoknadili, če bomo tudi v drugem polčasu sprejemali prave ukrepe," je dejal.

Povedal je, da so včeraj z delovno skupino, v kateri so nekateri ministri in člani svetovalne skupine ekonomista Mateja Lahovnika, pilili tretji protikoronski paket, "v katerem skušamo tudi za prihodnje mesece sprejeti ukrepe, ki bodo omogočili kar najhitrejše okrevanje slovenskega gospodarstva, in to na način, da bomo prebivalci Slovenije, slovenski državljani, čim lažje šli čez to obdobje".

Trudijo se, da ne bi bilo kot ob zadnji gospodarski in finančni krizi, "ko so bili v glavnem sprejeti napačni ukrepi" in je recesija trajal štiri ali pet let.

Tretji protikoronski paket naj bi med drugim vseboval ukrepa subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in bonov za spodbujanje potrošnje v slovenskem turizmu. Glede slednjega je Janša dejal, da v osnutku zakona, ki ga je danes obravnavala omenjena delovna skupina - in to je edini osnutek -, piše, da bodo bone dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so ali bodo letos stari najmanj 18 let.

Prav zaradi protikriznih ukrepov je vlada deležna številnih kritik, vrstijo se protivladni protesti, glede katerih je Janša dejal, da nima nič proti njim in da bo branil pravico do protestov, pri katerih se ne krši zakon. "Protesti proti vladi so v državi dovoljeni. Mirni protesti so del temeljnih človekovih svoboščin, grožnje s smrtjo pa to niso. Če se tukaj ne reagira, potem je tisti, ki bi moral, pa ne reagira, sokriv," je poudaril premier. Ta vlada se bo po njegovih besedah trudila, "da to ne bo nikomur dovoljeno proti nikomur".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  19 .05. 2020 ob  15: 12
povedal je le, da je on najboljši in za vse slabo so drugi krivi. naj se spomne, kako nas je zadolžil, kako je klical trojko, kako se je izogibal sodišču, kako blati državo z depešami in s čivkanjem žali ljudi.
Ištrijan |  19 .05. 2020 ob  09: 45
Odlično!

Dobro pa bi bilo, če bi tudi povedal s kakšnimi ukrepi bomo vračali tistih nekaj milijard, s katerimi nas je na novo zadolžil! In seveda kje, kdaj in kako bomo dobili nazaj bumerang zaradi bonbončkov, ki jih sedaj velikodušno deli, kot so naprimer boni za dopuste ipd. Vse to ni in ne bo zastonj!!!