STE POGOSTO UTRUJENI IN BREZ PRAVE ENERGIJE? Te navade vas preveč izčrpavajo

Trendi

Utrujenost pogosto ni le posledica neprespanosti, ampak jo spodbujajo tudi pitje alkohola pred spanjem, perfekcionizem, dramatizacija, slaba prehrana, preveč popite kave čez dan … 

1. Preveč sedenja

Odlašanje z vadbo vas lahko še bolj utrudi, je pokazala študija ameriške univerze Georgia. Ljudje, ki opravljajo sedeče delo in trenirajo vsaj 20 minut trikrat na teden, imajo že po šestih tednih več energije in so manj utrujeni.

2. Premalo popite vode

Tudi blaga dehidracija za približno dva odstotka vpliva na telesne funkcije in ustvarja občutek utrujenosti. Pomanjkanje vode povzroči zmanjšanje volumna krvi, zato kri postane gostejša. Posledično srce bije počasneje, zmanjša pa se tudi hitrost, s katero kisik pride v celice.

3. Premalo železa

Posledice pomanjkanja železa v krvi so palpitacije oziroma pospešeno bitje srca, zasoplost in tudi kronična utrujenost. Anemija je bistveno pogostejša pri ženskah kot pri moških, vzrok pa je premalo železa v prehrani. To je še posebej izrazito v vročih mesecih. Zelena listnata zelenjava, stročnice, meso in jajca so odličen naravni vir železa.

4. Perfekcionizem

Čeprav je želja po popolnosti nedosegljiva, po slednji hrepeni vse večje število posameznikov. Posledično čutijo stalen pritisk, da izpolnijo svoja in tuja pričakovanja, delajo več in dlje, kot je potrebno, največkrat pa za to niso nagrajeni. Posledica tega so občutki frustracije in tudi kronična utrujenost, pojasnjujejo psihologi.

5. Izpuščanje zajtrka

Ni brez razloga rečeno, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, saj daje energijo za začetek presnove. Številne študije kažejo, da so ljudje, ki ne zajtrkujejo, bolj nagnjeni h kronični utrujenosti, pravi nutricionistka Amy Goodson. Pojasnjuje, da je idealen začetek dneva zajtrk z žitaricami in svežim sadjem.

6. Dramatiziranje

Dramatizerji nenehno porabljajo svoje energijske zaloge z nepotrebno razburjenostjo, stresni hormon kortizol pa jih ohranja budne in hkrati utrujene. Odhod v naravo, ustvarjanje rutine pred spanjem in vadba, ki vključuje meditacijo, kot je joga, bodo zmanjšali občutek utrujenosti.

7. Preveč gledanja v ekran

Utripajoča luč tablic in prenosnikov moti bioritem telesa, ki določa najboljši čas za spanje in vstajanje. Strokovnjaki trdijo, da je vse večja uporaba tehnologije bistveno prispevala k nespečnosti, pa tudi sindromu kronične utrujenosti.

8. Preveč sladkarij

Živila, polna sladkorja, soli in maščob, in brez večje hranilne vrednosti, so največji sovražnik energije. Zelo hitro dvignejo raven sladkorja v krvi, ki nenadoma tudi pade, zaradi česar se počutite utrujeno. Polnozrnata žita in beljakovine so najboljša živila za ohranjanje stabilne ravni sladkorja v krvi, piše na portalu Time.

9. Prezaposlenost z ugajanjem drugim

Ljudje, ki (preveč) radi ugajajo drugim, zanemarjajo svoje potrebe in porabijo izjemno veliko energije. Kar je še huje, jih takšno početje sčasoma zagreni in vse bolj jezi. Zaradi tega nase prevzamejo večino prijateljskih, poslovnih in družinskih obveznosti, in ko končno pride čas za počitek, ne morejo zaspati zaradi tesnobe.

10. Kaos

Neurejeno delovno okolje in raztresene stvari povsod po domu so pogost sprožilec občutka utrujenosti. Kaos omejuje osredotočenost in sposobnost možganov za sprejemanje novih informacij, hkrati pa demotivira. Študija univerze Princeton je pokazala, da so ljudje, ki delajo za urejeno mizo bolj produktivni in se počutijo bolj energično.

11. Pretiravanje s kofeinom

Čeprav vas kofein zbudi, boste zaradi uživanja več kot treh skodelic kave na dan bolj utrujeni, kot bi bili brez pitja kave (s kofeinom). Kofein namreč blokira signal za zaspanost, ki ga adenozin normalno posreduje možganom. Pitje kave tudi šest ur pred spanjem bo zmanjšalo kakovost spanca, zato se boste zbudili bolj utrujeni.

12. Premalo sprostitve

Preverjanje e-pošte, telefonski pogovori s sodelavci in celo pogovor s partnerjem o službi vam lahko preprečijo, da bi uživali na dopustu in se sprostili. Študije kažejo, da ljudje potrebujejo v povprečju vsaj 14 dni sprostitve v enem kosu, da si oddahnejo od dela, ker se sicer zmanjša produktivnost.

13. Alkohol

Čeprav vam lahko kozarec vina, piva ali druge najljubše alkoholne pijače pomaga lažje zaspati, pa sabotira kakovost spanca. Globoke faze REM spanja - ključ do občutka energije in spočitosti - so namreč krajše, pojasnjuje nevrolog dr. Allen Towfigh.

14. Pomanjkanje spalne rutine

Če komaj čakate na soboto in nedeljo, da se zabavate s prijatelji, družino … in obvezno ostanete dolgo pokonci, je težko pričakovati, da boste v ponedeljek spočiti. Ni pomembno, če po vikendu spite dlje, saj človeški možgani delujejo tako, da potrebujejo rutino spanja – na primer, da greste spat in se zbudite ob približno istem času.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  27 .11. 2021 ob  15: 09
Se dvakrat se cepite, pa boste imeli VELIIIIIKO vec energije.