SPRVA JIH IMAMO ZA NEPOMEMBNE: To so simptomi, ki kažejo na rakava obolenja

Trendi

Glede na to, da je rak drugi najpogostejši vzrok smrti na svetu, se zdi neverjetno, koliko ljudi do zadnjega niti ne ve, da ima to bolezen. Rak je namreč poznan po tem, da ima v zgodnjih fazah bolezni simptome, ki jih hitro lahko pripišemo vsakodnevnim težavam. Prav prepoznavanje bolezni v zgodnji fazi, pa je ključno za njeno zdravljenje. Tu je nekaj simptomov, ki so značilni za raka.

Med njimi je zagotovo nenadna in nepojasnjena izguba teže. Ta je, v kolikor se namensko ne lotevate diet ali telesne vadbe, lahko prvi znak raka na želodcu, pljučih ali trebušne slinavke.

Povišana telesna temperatura je lahko znak za raka krvi, levkemijo ali limfom, včasih pa tudi ledvic in debelega črevesja.

Čeprav je naravno, da smo utrujeni, še posebej po delovnem tednu ali dolgem potovanju, je zaskrbljujoče, če smo utrujeni tudi potem, ko si že odpočijemo. Če se nam dogaja to, gre lahko za znake raka na želodcu, debelem črevesju ali levkemijo.

Bolečina pa je eden od najbolj zanemarjenih znakov raka. Rak kosti ali rak na modih namreč lahko izoveta bolečino, mnogokrat tudi hudi glavobali kažejo na tumor v možganih, bolečina v ledvenem delu pa na raka jajčnikov ali debelega črevesja.

Tudi neobičajne spremembe na vaši koži so lahko znak, da nekaj ni v redu. Pegice, madeži ali bradavice, ki menjajo obliko, niso nujno le posledica spremembe prehrane ali vremenskih vplivov. Vseeno je vredno stopiti do zdravnika in preveriti, ali ne gre morda za kožnega raka.

Driska ali zaprtost, ki se nikakor ne poležeta, niti ob pomoči zdravil, lahko kažeta na raka danke ali debelega črevesja. V kolikor pa v urinu opazite sledove krvi, pri zdravniku preverite, ali ne gre morda za raka mehurja ali prostate.

Zadihanost je lahko posledica raka na pljučih, pa tudi tumorja na prsih, jajčnikih ali jetrih.

Prav tako je eden od sumljivih simptomov neobičajno krvavenje. Če pa kjerkoli na telesu zatipate oteklino, bi morali takoj k zdravniku, da preveri, ali gre za maligno vrsto.

V kolikor težko požirate, je lahko to simptom raka na ustih ali grlu. Lahko pa tudi drugih tumorjev glave, vratu, ščitnice ali žrela. Na ščitnico, žrelo ali pljuča kaže tudi trdovraten kašelj, ki se ga ne moremo znebiti niti z zdravili.

Zgaga je lahko posledica prenajedanja, stresa ali pitja alkohola, lahko pa tudi kaže na raka jajčnikov, želodca ali grla. Nenazadnje je tudi kombinacija bolečine v trebuhu in depresije lahko simptom raka trebušne slinavke.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija