Španska policija v plavajočih nahrbtnikih odkrila 900 kilogramov kokaina

Kronika

Španska policija je zasegla 900 kilogramov kokaina, ki je bil skrit v 37 nahrbtnikih, ki so plavali na morju. Policisti so ob tem na območju Valencije in Malage aretirali pet Špancev, osumljenih trgovanja z mamili.

Oblasti predvidevajo, da so bile droge namenjene na južno obalo Costa del Sol v okolico Malage, ki je priljubljena turistična destinacija. Kakšna je vrednost zaseženih drog niso povedali, zasegli pa so še 72.000 evrov gotovine, nakit, vozila in čoln.

Nahrbtniki, v katerih je bil kokain, so bili opremljeni s sledilnim sistemom in so plavali na vodi, so zapisali v policijskem poročilu. Takšno tihotapljenje je le eden od vse iznajdljivejših načinov tihotapljenja. Španska policija je v preteklosti droge našla tudi pod lasuljami tihotapcev, v prsnih silikonskih vsadkih in med različnim tovorom.

Španija predstavlja glavno vstopno točko kokaina iz Latinske amerike v Evropo. Španske oblasti so v letu 2012 zasegle 20 ton kokaina, kar je predstavljalo 40 odstotkov vsega zaseženega kokaina v Evropi.