ŠOLA NA DALJAVO, ZA OTROKE NUJNO VARSTVO: Kako so se organizirali obalni vzgojno-izobraževalni zavodi?

Koper

Uvedba 11-dnevne zaustavitve javnega življenja vpliva predvsem na vrtce in šole, ki ponovno uvajajo pouk na daljavo, organizirati pa so morali tudi nujno varstvo. Preverili smo, kakšno je stanje v obalnih šolah in vrtcih z okužbami, kako je potekala ponovna vzpostavitev pouka na daljavo in nujnega varstva, koliko otrok oziroma staršev je to možnost izkoristilo, pa tudi, kakšno mnenje imajo o ponovnem zaprtju ravnatelji in ravnateljice. 

Vrtcu Koper se je v nujno varstvo prijavilo 58 otrok, danes jih je bilo prisotnih 45. Nekoliko več jih pričakujejo naslednji teden. "V enoti Kekec je prisotnih 16 otrok, v dežurni enoti Ribica pa skupno 29 otrok iz ostalih enot vrtca: Ribica, Čebelica, Žogica, Pobegi, Bertoki, Vanganel in Šalara," je pojasnila ravnateljica Alenka Rušt.

Kot pravi, z organizacijo nujnega varstva težav niso imeli. Pri tem so sodelovali z Mestno občino Koper. "V Vrtcu Koper zbiramo prijave za celotno občino. Starši prijavijo otroke preko spletnega obrazca, ki je zelo enostaven in prijazen za uporabo. Prijave smo zbirali do srede, do 12. ure, in jih potem posredovali vrtcem, da je lahko stekla organizacija posameznih skupin in mehurčkov, ki v nujnem varstvu združujejo po šest do osem otrok," je pojasnila Ruštova.

So imeli pri organizaciji nujnega varstva kakšne težave?

"Težave je predstavljalo predvsem tolmačenje upravičenosti in vključenosti posameznih delovnih mest v sektor kritične infrastrukture, kar starši dokazujejo s potrdili delodajalca," razlaga Ruštova.

S starši komunicirajo preko spletne strani vrtca, kjer objavljajo novice in obvestila. "V primeru dodatnih pojasnil ali sprememb pa starše pokličemo. Za vsa vprašanja in nejasnosti nas starši prav tako pokličejo na redne številke ali na GSM številko, ki je vzpostavljena prav za potrebe dežurnega varstva in vseh informacij z zvezi z zaprtjem vrtcev. Seveda imamo tudi primere, ko varstvo potrebuje le en otrok iz cele enote. Tudi v tem primeru varstvo staršem zagotovimo in otroka sprejmemo," je še dejala.

V zadnjem mesecu so imeli nekaj okužb tudi med najmlajšimi, "kar se do sedaj ni dogajalo, oziroma nismo bili s tem seznanjeni", med zaposlenimi pa je bilo v mesecu marcu deset potrjenih okužb.

"V mesecu marcu je bilo v karanteni pet oddelkov vrtca, v nobenem od primerov se ni okužba prenesla na ostale, pri enem oddelku smo karanteno po dveh dneh preklicali, ker je ponovno testiranje ovrglo okužbo. Rada bi izpostavila izjemno razumevanje, ki ga v večini primerov izkažejo starši, za kar smo res hvaležni in nam v tem težkem obdobju veliko pomeni," je zaključila.

Kakšno pa je njeno mnenje glede zaprtja države?

"Svojih osebnih stališč ne bi izražala, ker v tem kontekstu niso pomembna, dejstvo je, da kot ravnateljica odločitve in odredbe vlade in pristojnih služb spoštujem in se trudim, da jih izpolnjujem in izvršujem v največji možni meri, v želji, da premostimo to težko obdobje in se vrnemo v normalno življenje in delo," navaja.

V Vrtcu Morje Lucija je v nujnem varstvu trenutno 20 otrok, zato so organizirali tri oddelke v centralnem vrtcu. Tudi pri njih težav ni bilo. Kot pojasnjuje ravnatelj Uroš Savec, so skupaj s starši že navajeni in je protokol utečen. "S starši komuniciramo preko mailov, telefonskih pogovorov in spletne strani ter tako zagotovimo nemoten proces dela in informiranost staršev," pojasnjuje in dodaja, da so sprejeli "vse, ki so nujno varstvo rabili in prinesli potrdilo delodajalca".

Kot pravi, so imeli v zadnjem mesecu nekaj okuženih delavcev in šest oddelkov v karanteni. "Povratnih informacij o okuženih otrocih je zelo malo, se pa zavedamo dejstva, da so otroci lahko asimptomatski. Glede na navedeno je zelo pomembno, da starši v vrtec pripeljejo resnično popolnoma zdrave otroke, saj bomo le tako lahko zagotovili nemoten proces dela in ohranjali zdravje vseh," je še dejal ravnatelj. Odločitev glede zaprtja prepušča stroki.

V Vrtcu Mavrica Izola so 42 otrok namestili v devet oddelkov, organizacija pa je dobro stekla tudi pri njih. "Povzročila je nekaj slabe volje pri starših, a večjih težav nismo imeli. Gotovo imajo tudi starši že izkušnje s tovrstnimi zaprtji," priznava ravnateljica Suzana Božič. S starši so se povezali preko e-pošte in preko telefona."Z dnem delovanja vrtca samo za nujne primere varstva se oblikujejo novi 'mehurčki', v katere so vključeni otroci iz različnih skupin. Lahko so skupaj sorojenci, otroci istih skupin, otroci skupin določenih paviljonov, vsekakor pa otroci, ki se ali med seboj poznajo, ali poznajo strokovne delavce. Vključimo vse otroke, ki potrebujejo nujno varstvo," je še pojasnila.

"Pristojne institucije preučijo stanje v državi glede epidemije in na podlagi tega primerno ukrepajo. Pomembno je, da tako zapiranje ne povzroča stisk staršev in da vsi starši, ki potrebujejo varstvo za svoje otroke tega tudi dobijo," je še dejala.

Sicer je bila v njihovem vrtcu po šolskih počitnicah v karanteni ena skupina, in sicer do 5. marca. Okužene so bile tri delavke, starši osmih otrok pa so uveljavljali odsotnost zaradi karantene v mesecu marcu, zaradi stikov z okuženimi izven vrtca.

V Vrtcu Semedela je v nujno varstvo prijavljenih 53 otrok, danes je bilo prisotnih 42. Oblikovali so sedem skupin, v katerih je od tri do osem otrok. Kot je sporočila ravnateljica Nives Prša je, "čeprav ponavljamo postopek zapiranja in odpiranja vrtca, organizacija zahtevna, saj informacije dobimo zelo pozno, so nejasne in povzročajo zmedo tako pri starših, kot pri nas". V teh primerih tudi oni s starši komunicirajo preko spletne strani in obvestil v vrtcu, pa tudi preko e-pošte ali telefona. S tem, da bi nujno varstvo potreboval samo en otrok iz skupine, nimajo težav, saj imajo dežurno enoto.

V mesecu marcu so bile v karanteni tri skupine, skupaj 27 otrok. Med zaposlenimi so imeli tri okužbe in nič javljenih okužb otrok, a ravnateljica ob tem poudarja, da to še ne pomeni, da otroci niso bili okuženi ali bolni, temveč le, da sporočil o tem niso prejeli.

Glede ponovnega zaprtja pa je dejala, da nima komentarja, "saj je bilo o tem že toliko povedanega. Vsekakor je zdravje na prvem mestu in je pomembno, da spoštujemo odločitve stroke, vendar se vse prevečkrat stališča oziroma odločitve spreminjajo in s tem vnašajo nemir in neodobravanje".    

Kako so se organizirale obalne šole?

Kot je pojasnila ravnateljica največje obalne osnovne šole, Ingrid Poropat, je na Osnovni šoli Koper organizacija nujnega varstva stekla brez težav. Z današnjim dnem je bilo v nujnem varstvu 12 otrok. Osem prvošolcev, dva drugošolca in dva tretješolca. Organizacija varstva tako poteka v treh mehurčkih.

"S starši sodelujemo preko različnih komunikacijskih kanalov. Tudi, če bi samo en otrok staršev zaposlenih v sektorjih kritične infrastrukture potreboval nujno varstvo, bi slednjega organizirali," je dejala.

V mesecu marcu so zabeležili devet potrjenih okužb med učenci in osem med zaposlenimi, v karanteni je bilo devet oddelkov.

"O ustreznosti in potrebi vnovičnega zaprtja šol je relevantno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje in strokovne skupine. Zagotovo pa takšen ukrep pomeni vnovično prekinitev in distrakcijo obdobja vzpostavljanja kontinuitete učnega procesa, kar v največji meri vpliva na učence iz ranljivih skupin in socialno šibkega okolja," je zaključila.

Na Osnovni šoli Cirila Kosmača Piran nimajo v varstvu nobenega otroka, čeprav so varstvo ponudili. "Glede na to, da se že celo leto dogaja scenarij odpiranja in zapiranja imamo pripravljeno vso logistiko. Tik pred ponovnim zaprtjem pa smo še na organizacijskem sestanku dorekli nekatere logistične podrobnosti. S starši komuniciramo preko različnih kanalov; uprava je vsak dan prisotna na delovnem mestu in smo na razpolago od 7. do 15. ure," je pojasnila ravnateljica Zlata Milič.

V karanteni so imeli en razred, kot pravi pa okužb nimajo veliko oziroma so jih imeli med zaposlenimi od začetka šolskega leta šest, prav toliko je bilo okužb tudi med učenci.

Tudi na Osnovni šoli Elvire Vatovec Prade ni bilo povpraševanja po nujnem varstvu. "Pouk na daljavo poteka po zoomu, starše smo individualno obvestili po e-asistentu, prav tako o možnih toplih obrokih za tiste, ki imajo subvencionirano prehrano in ostale. Tudi s starši imamo roditeljske sestanke po zoomu. Obvestila objavljamo na spletni strani šole. Kuhinja pripravlja ta teden 35 obrokov," je pojasnila ravnateljica Franka Pegan Glavina.

Ta teden so imeli v karanteni dva oddelka 8. razreda zaradi okužbe učenca, v zadnjem mesecu pa je bilo na koronavirus pozitivnih sedem učencev in osem učiteljev, vendar ne vsi hkrati, tako da težav z organizacijo pouka v živo niso imeli.

"Vsekakor pouk na daljavo ni enakovreden pouku v živo, vendar upoštevam Odlok o prepovedi zbiranja in delam po navodilih MIZŠ in Zavoda za šolstvo. Želim si, da bi se vsi držali pravil, da se čimprej vrnemo k pouku v živo. Sicer je pouk na daljavo dobro stekel in tudi učitelji so na številčnih usposabljanih pridobili nove digitalne kompetence. Zdravje kot vrednoto cenim in podpiram cepljenje osebja, da čimprej vzpostavimo normalno stanje," je še pojasnila ravnateljica.

Ukrep se ji ne zdi sorazmeren

Na vprašanje, kaj meni o ponovnem zaprtju šol pa je nekoliko bolj podrobno odgovorila ravnateljica Osnovne šole Vojke Šmuc Izola, Irena Sivka Horvat: 

"V kolikor bi zaprtje države, ki je predvideno do 11. aprila veljalo v celoti, bi vsi skupaj to lažje sprejeli, saj se zavedamo, da virus je tukaj in da se naglo širi. Glede na to se mi zdi neumestno dovoliti druženje, četudi le dveh gospodinjstev, v času velikonočnih praznikov. Težko namreč verjamem, da se bodo ljudje tega striktno držali. Če imamo 'zeleno luč' za druženje, bo marsikje to šlo 'čez mejo'. Zato se mi ukrep ne zdi sorazmeren."

Na šoli niso imeli veliko okužb, v karanteni so bili od 34 vsega skupaj trije oddelki, dva izmed njih le zaradi suma na okužbo sošolca. "Ker nismo želeli tvegati, smo oddelek za en dan poslali v karanteno," je pojasnila in dodala, da je bil včeraj v karanteni oddelek, v katerem je učenka potrjeno pozitivna:

"Med delavci jih je bilo manj kot deset, zaposlenih nas je 107. Skratka, na OŠ Vojke Šmuc ne moremo govoriti o kakšnih številčnih okužbah".

Težav z organizacijo ne zaznavajo, utečeno je tudi delo na daljavo. "Nujno varstvo potrebujejo štirje učenci iz različnih oddelkov. Imamo dovolj kadra, da smo to zagotovili v skladu s priporočili. S starši komuniciramo preko e-asistenta, na roditeljskih sestankih preko zooma, ob torkih imam tudi odprto zoom  povezavo za klepet s starši. To je sicer bilo bolj v uporabi ob daljšem zaprtju, tokrat upam, da ne bo tako. In seveda redno komuniciramo po telefonu in e-pošti. Sodelovanje s starši je zelo dobro. Pa tudi z mediji," je še pojasnila ravnateljica.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija