SLOVENSKA VOJSKA SPOROČILA: Na dan domnevnega incidenta na meji z Italijo tam ni bilo vojakov

Slovenija

Slovenska vojska je danes sporočila, da na dan, ko naj bi na meji z Italijo slovenski vojak s puško ustavil sprehajalca, na tistem območju ni bilo slovenskih vojakov. Zagotavljajo tudi, da so na pomoč policiji pri varovanju meje lahko napoteni le posebej usposobljeni vojaki, ki, kadar so na nalogi sami, o morebitnih kršitvah le obveščajo policiste.

Vse fotografije so simbolične.

Primorski dnevnik je v soboto objavil izpoved 32-letnega državljana Italije in Slovenije z začasnim bivališčem v Sloveniji, da sta ga "prejšnji teden" v občini Hrpelje - Kozina blizu meje z Italijo ustavila moški v uniformi, eden pa je vanj tudi meril z avtomatsko puško. Ko sta se prepričala, da ne gre za nezakonitega migranta, sta ga izpustila. Šlo naj bi za pripadnika Slovenske vojske in ne "člana kakšne varde". V Slovenski vojski so danes zgodbo preverjali, tudi pri avtorju članka, ki je navedel, da naj bi do dogodka prišlo 8. maja v bližini vasi Mihele med 10. in 11. uro. Avtor je to še posebej preveril tudi pri viru.

Glede na te informacije in tudi po preverjanju pri policiji so v Slovenski vojski zagotovili, da tistega dne "na omenjeni lokaciji domnevnega incidenta ni bilo nobenega pripadnika Slovenske vojske". Informacije za ta dan in na omenjenem območju je preverila tudi policija, ki je prav tako zagotovila, da tam takrat slovenski vojaki niso pomagali policistom pri varovanju državne meje. V Slovenski vojski so spomnili, da pri reševanju problematike nezakonitih migracij sodelujejo že od begunske krize oktobra 2015, policiji pa pri varovanju državnih meja pomagajo od februarja 2016. Dnevno za te naloge namenijo za dve pehotni četi vojakov in helikopter. Do danes je Slovenska vojska pripadnike na te naloge napotila 110.000-krat, so poudarili v sporočilu za javnost.

Zagotovili so tudi, da slovenski vojaki pri podpori policiji pri širšem varovanju državne meje "upoštevajo vse nacionalne predpise, združene v tako imenovana pravila delovanja, s katerimi je seznanjen sleherni pripadnik SV na tovrstni nalogi". Na tovrstno nalogo pa so lahko napoteni "samo pripadniki Slovenske vojske, ki imajo opravljeno posebno usposabljanje za tovrstne naloge". Slovenski vojaki sicer s policisti pri varovanju meje sodelujejo v mešanih patruljah, ki jih običajno sestavljata po dva vojaka in en policist. Policistu nudita predvsem podporo in varnost pri izvajanju njegovih nalog in izvajanju postopka z osebami. Vojakova naloga je, da varuje sebe in policista med izvajanjem policijskih opravil, pojasnjujejo pri Slovenski vojski.

Vojaki pa policiji pri varovanju meje lahko pomagajo tudi brez neposredne prisotnosti policista, na t.i. premičnih opazovalnicah. A še vedno so v stiku s policistom in pod njegovim vodstvom preko komunikacijskih zvez. V tovrstnem primeru vojaki izvajajo naloge na način, da obveščajo policijo o zaznanih morebitnih kršitvah nezakonitih prehodov meje, nimajo pa pristojnosti zadrževanja oseb, še pojasnjujejo v Slovenski vojski. Na domnevni incident se je danes odzval tudi obrambni minister Matej Tonin. Kot je poudaril, je v interesu vseh, da se dogodek razčisti. Je pa namignil tudi, da bi lahko šlo za lažno novico.

Natančno razjasnitev dogodka je sicer zahteval tudi opozicijski poslanec SD Matjaž Nemec. Če je dejansko prišlo do tovrstnega dogodka in da vojaka nista bila vključena v mešano patruljo pod vodstvom policista, je šlo po njegovih besedah za "mednarodni incident z nepooblaščeno in nezakonito uporabo vojske", zaradi česar bi moral pristojni minister odstopiti.

Za Slovensko vojsko in tudi ministrstvo za obrambo je preiskava o zadevi za zdaj zaključena. Na omenjeni datum, ki so ga preverili dvakrat, na tistem območju ni bilo slovenskih vojakov. Kaj naj bi se v resnici zgodilo, ne želijo špekulirati. Posebne preiskave pa niso sprožili, saj razen članka v Primorskem dnevniku niti ni bilo nobene prijave, da bi lahko bilo kaj narobe, so še pojasnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .05. 2020 ob  07: 39
-3
vse to je posledica sovražnega govora, ščuvanja, širjenja sovraštva in podpiranje varde, ki si jo privošči Janez in njegova vlada !!!!!!
vseved |  25 .05. 2020 ob  22: 08
-3
Žan Mahnič zagotovo ve ,kdo je bil tam.
monty |  25 .05. 2020 ob  20: 31
-1
Ce ni vojska ali policija pol imam psihopata s pusko ki krozi po gozdu in strasi. Bo policija dvignila helikopter in iskala to osebo ?