ŠESTOŠOLCI BODO DANES IZVEDELI REZULTATE NPZ: Lani večina otrok po ponovnem pregledu dobila več točk

Slovenija

Učenci 6. razredov osnovnih šol se bodo danes seznanili z rezultati na nacionalnem preverjanju znanja (NPZ), ki je potekalo v prvi polovici maja. Svoj dosežek bodo lahko od 8. ure preverili na spletni strani Državnega izpitnega centra (RIC), z njim pa bodo seznanjeni tudi v šoli.


 
Preverjanje znanja je letos opravljalo 20.199 učencev 6. razreda in 17.492 učencev 9. razreda na skupno 475 šolah. Učenci 9. razredov so se z rezultati preverjanja seznanili v ponedeljek. Tako kot prejšnja leta so učenci 6. razredov na letošnjem NPZ pisali preverjanje iz matematike, maternega jezika in tujega jezika - angleščine ali nemščine.

Do izidov NPZ bodo lahko učenci od danes od 8. ure pa vse do 10. junija dostopali preko spletne strani RIC, za kar potrebujejo šifro svojega NPZ in osebno enotno matično številko, z dosežki pa bodo seznanjeni tudi v šoli. Če ob vpogledu podvomijo v pravilnost vrednotenja, imajo možnost poizvedbe, v okviru katere se preveri, ali so naloge ovrednotene v skladu z navodili.

Lani se je za poizvedbo pri slovenščini odločilo nekaj manj kot 10 odstotkov učencev, po preverjanju pravilnosti ocenjevanja pa jih je več točk dobila dobra polovica njih. Pri matematiki je poizvedbo naredilo nekaj manj kot sedem odstotkov učencev, po preverjanju pravilnosti ocenjevanja pa jih je več točk dobilo kar 92 odstotkov.

Ob vpogledu se bodo starši in učenci lahko seznanili s številom točk, ki jih je dosegel učence, povprečnim dosežkom vseh učencev na njegovi šoli in povprečjem, doseženim na ravni države. O povprečju, ki so ga dosegli njihovi učenci, bodo obveščene tudi šole, ki pa bodo imele vpogled le v lastne dosežke in povprečje, doseženo na ravni države. RIC šolam namreč rezultatov drugih šol ne posreduje, da ne bi prišlo do razvrščanja.

In kakšne naloge morajo pri NPZ reševati učenke in učenci 6. razredov? Pri matematiki morajo znati računati z decimalkami, ulomki in poznati pretvorbe. Izračunati morajo na primer, koliko je 328 - 29,6 in 5,4 krat 8,7. Ali na primer: Katero število dobimo, če od števila 12,35 odštejemo pet desetin?

Pri matematiki imajo tudi besedilne naloge, kot je na primer: Nejc je v trgovini kupil 0,5 kg kruha, 20 dekagramov sira in tri krofe z marmelado. Za kruh je odštel 0,78 evra. Koliko evrov stane kilogram tega kruha? Kilogram sira stane 6,40 evra. Koliko evrov je Nejc plačal za kupljeni kos sira? Koliko je Nejc plačal za celotni nakup v trgovini, če stane krof z marmelado 0,49 evra?

Pri sami pripravi testov se včasih sicer zgodi tudi kakšna napaka. Pri lanskem testu iz matematike za 6. razred je bila na primer zaradi povečave gradiva s formata A4 na A3 slika štirikotnika, katerega stranice bi morali izmeriti učenci, večja, kot bi morala biti; ena naloga pa ni bila rešljiva, ker je navajala druge vrednosti dolžin štirikotnika, kot so bile na sliki. Pri ocenjevanju so nato zaplet rešili tako, da so učencem pri nalogi s povečanim trikotnikom priznali izmerjene vrednosti, temu primerno pa prilagodili rešitev, pri nerešljivi nalogi pa so vsi učenci prejeli vse točke ne glede na odgovor.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija