SE PRIPRAVLJA NOV SHOD LUŠKIH DELAVCEV? Znova opozorili na problematičnost modela zaposlovanja v Luki Koper

Koper

Obalni sindikati so znova opozorili na problematičnost tristebrnega modela zaposlovanja v Luki Koper. Tudi v novem modelu namreč vidijo več elementov nezakonitosti ter svarijo pred ponovitvijo zgodbe s t. i. podjetji IPS, ki jih nov model nadomešča. Od Luke Koper pričakujejo prevzem odgovornosti in neposredno zaposlitev vseh delavcev.

Prehod iz modela t. i. izvajalcev pristaniških storitev (IPS) v nov, tristebrni model zaposlovanja ne predstavlja kakovostnega napredka pri kadrovanju v Luki Koper, pač pa v njej vidijo več elementov nezakonitosti, je na skupni novinarski konferenci poudaril prvi mož KS 90 Peter Majcen.

"Bojimo se, da bi se lahko ponovila zgodba z IPS-i, ki se jih je toleriralo več kot 20 let," je dodal Majcen. Po njegovem je sploh pri osnovni dejavnosti podjetja, v tem primeru Luke Koper, outsourcing povsem neutemeljen. V Luki bi morali tako prevzeti odgovornost za dosedanji nezakonit sistem in te delavce prevzeti v službo neposredno pri sebi.

"Če se to ne bo zgodilo, lahko pričakujemo veliko osebnih tragedij in veliko negativnih posledic prav za te delavce, s katerimi zdaj usihajoči in zapirajoči IPS-i ravnajo po hitrem postopku," je dodal Majcen. Ob tem je izpostavil, da če bi Luka sama organizirala delovni proces in zaposlila vse omenjene delavce, to ne bi ogrozilo njenega finančnega poslovanja, saj je bil sistem IPS drag, delavci pa so dobivali le manjši del denarja.

Generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf je opozoril, da se bodo stiske delavcev z novim modelom zaposlovanja samo nadaljevale. Zaposlitve prek zunanjih izvajalcev so namreč povsem nesmiselne, je prepričan, saj Luka pri tem nima nikakršnega nadzora nad izplačili, zato tudi v novem modelu obstajajo možnosti nepravilnosti, zlasti v t. i. tretjem stebru z zunanjimi izvajalci storitev.

Obenem je Volf ocenil, da so bili pomisleki o negativnem vplivu dodatnih neposrednih zaposlitev na poslovanje Luke neutemeljeni. Po javno dostopnih podatkih se je v zadnjem obdobju število zaposlenih v Luki namreč povečalo za 41 odstotkov, stroški dela pa za 25 odstotkov, pri čemer so se stroški storitev znižali. Je pa Volf med drugim napovedal, da so pripravljeni tudi na organizacijo novega shoda izkoriščanih luških delavcev.

Goran Lukić iz društva Delavska svetovalnica pa je predstavil trenutni položaj okoli 30 delavcev podjetja MD-SKIP. Nekateri med njimi so delali za Luko Koper tudi več kot 20 let, za svoje delo pa so bili nedavno "nagrajeni" s pisnim obvestilom o odpovedi pogodbe. Po drugi strani pa je anomalija in nezakonitost, ki jo predstavlja model IPS, z leti postala normalna in se začela širiti. Tako zdaj model, podoben tistemu IPS, poznajo že tudi v poslovnem sistemu Mercator, je poudaril Lukić.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
koper jan |  11 .08. 2019 ob  18: 28
Ma kaj je, sindikalisti, kaj ste se vpičli tolko v to luko. Poglejte malo na okrog, obala je polna firm, ki delajo z agencijami. Ali upate, da boste tudi vi malo omastili brke? Izkoriščani varnostniki in čistilke niso zanimivi?