VAŠKE STRAŽE BO POLICIJA SANKCIONIRALA: "Imamo ničelno toleranco, nemudoma bomo ukrepali"

Slovenija

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je v odzivu na pismo Alternativne akademije glede vaških straž izrazilo izrecno nasprotovanje njihovemu ustanavljanju. MNZ in policija imata ničelno toleranco do pobud posameznikov, ki bi nase prevzemali naloge v pristojnosti države, so poudarili. Policija bo ob kaznivih dejanjih nemudoma ukrepala.

V društvu Alternativna akademija so v javnem vprašanju ministroma, pristojnima za pravosodje in notranje zadeve, zapisali, da že dlje časa z ogorčenjem in osuplostjo spremljajo "anemičnost slovenske vlade in politike v celoti, ki s popolno pasivnostjo spremljata ustanavljanje vojaških parastruktur". Ob tem so izpostavili štajersko vardo in delovanje vaških straž v Beli krajini, ki po njihovih navedbah samoiniciativno nadzirajo mejo in na lastno pest urejajo prehajanje beguncev čez mejo.

"Vlada in policija se zavedata ustavne pravice posameznika do združevanja, vendar le do takrat, ko takšno združevanje ne posega v naloge, ki jih lahko izvajajo le uradni organi, oziroma delovanje posameznikov v sklopu tovrstnih združevanj ne predstavlja načrtovanja, pripravljanja, organiziranja ali izvrševanja kaznivih dejanj ali prekrškov," so v odzivu zapisali na MNZ.

Kot so poudarili, zakonodaja daje monopol nad uporabo sile le državi. Policija je in bo tudi v prihodnje vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala ter v primeru kaznivih dejanj ali prekrškov ustrezno ukrepala.

Pri nadzoru državne meje gre namreč za izvršilno funkcijo države, ki jo je upravičen izvajati le pristojni državni organ, torej policija, so spomnili. Kot so ocenili, policija to nalogo dosledno in učinkovito izvaja. Pri tem lahko sodeluje s posamezniki ali lokalno skupnostjo, da je pri svojem delu bolj učinkovita.

Ta oblika sodelovanja je formalizirana, saj zakon določa, da se lahko sodelovanje uredi z ustanavljanjem svetov, sosvetov, komisij ali drugih oblik partnerskega sodelovanja. "V primeru t. i. vaških straž ne moremo govoriti o tovrstnem sodelovanju oziroma, kot že rečeno, nasprotujemo njihovemu ustanavljanju," so navedli.

Delovanje posameznika ali skupin, ki bi se lažno izdajali za uradno ali vojaško osebo, ali bi na vidnem mestu nosili orožje ali repliko orožja ter s tem vznemirjali ljudi, bi pomenilo kršitev pravnih aktov. V takih primerih lahko policija ukrepa v okviru svojih pristojnosti.

"Varnostno samoorganiziranje državljanov nikakor ni dokaz, da policija ne bi dovolj dobro opravljala svojega dela," so izpostavili. Poudarili so, da imata MNZ in policija ničelno toleranco do pobud posameznikov, ki bi nase prevzemali naloge v pristojnosti države, zato pristojne institucije spremljajo in proučujejo ravnanja posameznikov, da se lahko takoj in učinkovito odzovejo na morebitna nezakonita dejanja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  10 .08. 2019 ob  08: 55
Ljudje si pomagajo samo zato, ker nesposobneži niso uspeli zavarovati meje. Ma kaj res ne razumete?
Motoviltz |  09 .08. 2019 ob  19: 40
@komunisti
partizani in brati islamisti, tito pedofil, hitler je imel prav.... čo ma si kdaj pomislil na pomoč kakega specialista ?
Komunisti, povsod so |  09 .08. 2019 ob  15: 48
@spodaj Seveda so bile vaške straže. Nekoč za partizane danes za njihove ❤brate islamiste. Partizanom je bil poglavitni 'zadatak' komunistična indoktrinacija lokalnega prebivalstva, s pranjem, grožnjami in ustrahovanjem, ter načrtna in sistematična provokacija Italijanov in Nemcev, da bi se le ti znašali nad civili, vse to pod poveljtsvom že takrat znanega pokvarjenca in pedofila Josipa Broza v navezi s drugim seksualnim izprijencem, Stalinom. Nikoli nisem slišal, da bi se partizani borili proti naci-fašistom, razen v primerih, ko so jih le ti ujeli in obkolili ter je (edino) tako moralo priti do "herojske bitke proti okupatorju". Na koncu sta le imela prav Mussolini in Hitler (ter vaške straže). Hvala njima je Evropa zrastla v naprednem anti-komunističnem duhu in blaginji, za razliko naše zaudarjajoče diktatorske udbo-komunistične greznice, ki se je v dobi kulturnega in gospodarskega razcveta Evrope, potem, ko so nam ZDA odmaknile dudo ($$$), spremenila v sramotno balkansko klavnico, ki jo v moderni zgodovini lahko primerjamo le še z grozotami ISIS - v nedavno poraženi islamski državi.
Motoviltz |  09 .08. 2019 ob  11: 27
-3
@erazem
no povej vse do konca. vaške straže so bile ustanovljene julija 1942 in nato avgusta 1942 je iz njih nastala MVAC (milizie volontarie anticomuniste) ali bela garda , kot so jih imenovali partizani.
Torej o čem ti nakladaš ?
Bela garda , ki je nastala iz vaških straž, je bila paravojaška organizacija pod okriljem fašistov.
Na drugi strani pa smo imeli partizane, ki so vsaj koliko mi je znano bili boj proti fašističnemu okupatorju.
Današnje vaške straže so nostalgična gesta s strani bolanih posameznikov, ki obujajo spomin na boj za čisto raso.
Za nas so drugi časi, za te norce pa očitno ne.
Erazem |  09 .08. 2019 ob  08: 03
Če lahko članica SD (in njihova kandidatka za poslanko EU) Lidija Mavretič tihotapi ilegalne migrante (pri tem jo je prijela policija), se lahko vaščani in posamezniki sami ščitijo, saj država, kljub domnevno velikim naporom, to ne uspeva.

Mimogrede, vaške straže iz leta 1942 so nastale zaradi nasilja in samovolje komunistov (ne vseh partizanov). Šele pozneje so se priključili okupatorju. Pa ne da b jih zagovarjal! Damo primerjava prejšnjega komentatorja je povsem neprimerna in 77 let prestara. Danes so drugi časi za večino nas.
Stric iz ozadja |  09 .08. 2019 ob  07: 56
Starejši člani VOS, UDBE in podobnih organov pa hiro jokcat k šefom, da jim je ogorožen posel z tihotapljenjem nelegalnih migrantov.... A bodo člane vaških straž pobijali s stelom v hrbet in tilnik? In potem obračunali še z otroki in ostalimi družinskimi člani?
Motoviltz |  09 .08. 2019 ob  07: 31
-6
Na Dolenjskem imajo dolgo tradicijo vaških straž.
Te so nastale že leta 1942, kot podpora naci-fašistom.
Očitno so nonoti dobro zdresirali sinove in nato še vnuke, da naprej gojijo to tradicijo klavcev.