ŠE PRED ODHODOM IZ AGRARIE ZA PODŽUPANA V PIRAN: "Naj ne mislijo, da bomo dvignili roke vsakokrat in vsako stvar"

Piran

Potem ko se mu je pred mesecem dni v Kmetijski zadrugi Agraria Koper predčasno iztekel mandat direktorja, bo Robert Fakin s 1. junijem zasedel mesto podžupana na Občini Piran. Čeprav se v zadnjih dneh največ govori o tem, da želi piranski župan Đenio Zadković s tem utrditi neformalno zavezništvo s Fakinovo listo Naš kraj, gre vendarle za človeka, ki je od leta 2011 Agrario potegnil iz globoko rdečih številk, bila je tik pred potopom. Zato ne čudi, da v ospredju svojih novih nalog podžupana Fakin vidi predvsem izvedbo projektov.

Predvsem pomoč pri izvedbi projektov od Fakina pričakuje tudi piranski župan Đenio Zadković. Na zadnjih volitvah je Fakin kandidiral na novoustanovljeni lokalni listi Naš kraj, ki je kot županskega kandidata ponujala Tomaža Gantarja, in prišel v občinski svet. Mesto piranskega podžupana naj bi zasedel 1. junija letos. Ker pa mu delovno razmerje v Agrarii poteče šele oktobra, poleg tega izpolnjuje pogoje za upokojitev, "bo potrebno zadeve nekako uskladiti", pravi Fakin.

Dejstvo je, da Zadković po razhodu s svojo stranko Gibanje za občino Piran (GZOP), do katerega je prišlo kmalu po volitvah, v občinskem svetu nima zagotovljene večine glasov.

Po občinskem statutu ima Piran lahko dva ali tri podžupane. To funkcijo že opravljata Karlo Radovac, ki je poklicni podžupan in članica italijanske narodnostne skupnosti Manuela Rojec. "Vsaj v prvih mesecih bom nepoklicni župan. Po desetletju imam nekaj časa in bi rad realiziral obljube, ki smo jih dali občanom na naši listi pred volitvami, tako da dam eno roko današnji občinski strukturi. Imam tri vnuke in ne bi rad, da me nekega dne vprašajo, kje si bil, ko se je delalo to in kje si bil, ko se je delalo ono," razlaga Fakin in na vprašanje, katere projekte ocenjuje kot prioritetne, odgovarja:

"Najbolj me zbode skladišče Grando. V resnici je to ogromen projekt. Imam občutek, da so malenkost precenili čas, ker zdaj je skrajni čas."

Spomnimo, gre za pomemben projekt piranske občine, ki je umeščen v letošnji proračun. Obnoviti nameravajo streho večjega od dveh (Monfort in Grande) nekdanjih skladišč v Portorožu, na skladišču Grande je namreč še vedno azbestna kritina. Ostrešje je načeto in nevarno zaradi povsem uničenih spojnih elementov in se ob večjem neurju lahko poruši. Investicija je vredna 770.000 evrov.

"Treba bo tudi najti nadomestilo za izginjajoče športne površine v Strunjanu," našteva Fakin. Pred dvema letoma so odstranili igrišče za košarko, mali nogomet in igrišči za odbojko, lani pozimi igrišče za mini golf, nazadnje so padla še teniška igrišča. Terme Krka bodo zemljišče namenila za parkirna mesta njihovih gostov, če bodo želeli igrati tenis, pa jih bodo usmerili v Portorož.

Z ukinitvijo športnih igrišč se ne strinjajo niti domačini niti piranska občina, saj občinski prostorski načrt (OPN) na tem mestu predvideva športne površine, vendar so Terme Krka lastniki. Prav oni so v času županovanja Petra Bossmana pripravili predlog občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), ki ga je občinski svet sprejel v prvem branju, zdaj pa so pripravili nov predlog, ki bo predstavljen piranskim občinskim svetnikom. V njem naj bi bile predvidene počitniške hiške in garažna hiša na zdajšnjem parkirišču, na strehi garaže pa teniško igrišče.

"Pomoč rabijo soline, zadnje sezone so bile za solinarje katastrofalne. Vasi v zaledju potrebujejo infrastrukturo. Hotelirji, ki so postali naš edini vir dohodka v občini, pa vidim, da se njihova vodstva vedno bolj umikajo od lokalne občine in so vse bolj podrejeni Ljubljani," niza odprte projekte piranske občine Fakin.

Ob tem dodaja, da ne želi, da mesto podžupana "izpade kot nekakšna nagrada za lojalnost". "Ohranili bomo svojo načelnost in glasovali proti, ko bo treba. Naj ne mislijo, da bomo zdaj dvigovali roke vsakokrat in za vsako stvar," zaključuje Fakin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zarja |  26 .05. 2021 ob  08: 16
Zadkovič , razen tega, da je pridobil na teži ene par kil , ni naredil nič za občino Piran.
I know |  25 .05. 2021 ob  19: 34
Menim, da je Fakin, Robi, da ne bo pomote, po dolgem času nekdo, ki lahko, glede na novo funkcijo odločneje in bolj kakovostno prevetri razvoj občine. Naj le pazi hrbet pred GG, ki mu bo kmalu začel rompirat balle.
Cazzimperio  |  25 .05. 2021 ob  17: 08
13
Župan nima večine. Zato potrebuje tvoj glas.
Kot predsednik nadzornega sveta potrebuje tvoj glas tudi direktor komunale.
In to je vsa tehnika.....