ŠE EN VELIK USPEH ROGLIČA: Že tretjič zapovrstjo je osvojil Vuelto! (FOTO, VIDEO)

Svet

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je slavil tretjo zaporedno zmago na dirki po Španiji. Obenem je zadnji dan slavil še četrto etapno zmago in postavil piko na i sijajnim trem tednom na Iberskem polotoku. V prvi izjavi po koncu dirke je dejal, da je počaščen, da lahko za slovensko in svetovno kolesarstvo piše zgodovino.

V anale španske pentlje se je vpisal kot tretji kolesar ob Švicarju Tonyju Romingerju in Špancu Robertu Herasu, ki mu je uspelo trikrat zapovrstjo dobiti Vuelto. Zdaj zgodovinsko gledano zaostaja le še za rekorderjem s štirimi naslovi, Herasom.

"Nisem ravno osredotočen na statistike in številke, kot sem že večkrat povedal. Grem iz dneva v dan, skušam dati vse od sebe in v tem uživati. Počaščen sem, da sem med temi imeni," je skromno v prvi izjavi po končani dirki organizatorjem dejal 31-letni Kisovčan.

Letos je slavil z največjo razliko do drugouvrščenega, to je bil Španec Enric Mas (Movistar), po dolgih 24 letih. Na Vuelti 1997 je Švicar Alex Zülle pred domačinom Fernandom Escartinom slavil s prednostjo 5:07 minute.

"To je res neverjetno. Noro. Včasih zmagaš za res veliko, včasih pa za malenkost. Dokler lahko zmagaš, je vedno lepo," je na to temo dejal Zasavec. Včeraj je slavil 57. zmago, ko je kot prvi prečkal ciljno črto kronometra, s skupno zmago na Vuelti pa je ob njegovem imenu številka 58. Prvo je slavil 8. maja 2014 v drugi etapi dirki po Azerbajdžanu kot član domače kontinentalne ekipe Adria Mobil.

Od takrat se je uveljavil kot eden najboljših hribolazcev, tekmovalcev v vožnji na čas ter tudi v sprintih manjših skupin favoritov. Postal je vsestranski kolesar, ki je tudi včeraj pokazal svojo vrednost kot olimpijski prvak v kronometru iz Tokia. "Konec koncev sem sprinter ob koncu etap. To sem lahko vadil pred leti proti Rohanu Dennisu, a mi takrat ni uspelo. Danes pa mi je," je sam zaključek včerajšnje trase ocenil Roglič.

"Zahtevno je bilo, bila je zadnja etapa po dolgih tednih. Težko je bilo, definitivno sem vedel, kako sem na poti in obenem užival v bučni podpori ob cesti," je dodal Kisovčan. Pred drugim vmesnim časom je skorajda zgrešil pot, a pravi čas uvidel zmoto in nadaljeval v zelo hitrem ritmu.

"Osredotočil sem se le na etapo, da dam vse od sebe in šele na koncu vidim, kam me bo to popeljalo," je še dejal na koncu zmagovalec štirih etap na letošnji Vuelti. Prvič je slavil v kronometru prve etape v Burgosu, nato pa je zabeležil še slavji v 11. in 17. etapi na klanec. Poleg tega je še štirikrat končal na drugem mestu v etapi.

Skratka bil je najbolj prevladujoč kolesar španskih cest med dvema romarskima središčema (Burgos - Santiago de Compostela) in zasluženo okronan kot kralj Vuelte.

"To je res super lep dan, super trije tedni in vesel sem tako zase kot predvsem za vso ekipo in ljudi ob meni," je še za konec prve izjave dejal 31-letnik. Na odru za zmagovalce pa je dodal, da utegne tudi naslednje leto nastopiti na Vuelti.

"Pred tremi tedni smo začeli pred katedralo, danes pa končali. Neverjetno je vse skupaj, še enkrat smo končali kot najboljši na dirki. Ob tem bi se rad zahvalil vsem, moji ekipi, osebju, ki vse to omogoča, ter seveda družini in vsem navijačem. Užival sem v vsaki etapi, od prve do zadnje. Se vidimo naslednje leto, mar ne?"

Kakšno prevlado uživata trenutno najmočnejša slovenska kolesarja na večdnevnih dirkah, Roglič in Tadej Pogačar, pove tudi podatek, da je Pogačar Tour osvojil s prednostjo 5:20 minute, Roglič pa 4:42 pred najbližjim zasledovalcem. Tudi v prihodnje pa se zdi, da se bodo tovrstne predstave nadaljevale.

Pred tem pa za Rogliča sledi daljši počitek v septembru. Pred dnevi je za kolesarski medij Cycling Weekly dejal, da ga na SP v Flandriji konec septembra ne bo, v načrtu pa ima še nastope na jesenskih italijanskih klasikah, še posebej spomenika na dirki po Lombardiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija