SE BODO MARCA ODPRLI GOSTINSKI LOKALI? Po družbenih omrežjih kroži poziv k državljanski nepokorščini

Slovenija

V začetku februarja so na Hrvaškem zaradi nezadovoljstva z gospodarskimi potezami tamkajšnje vlade med epidemijo organizirali proteste, sedaj pa so tudi v Sloveniji po družbenih omrežjih začeli krožiti pozivi k državljanski nepokorščini. Napovedujejo odprtje gostinski lokalov in restavracij s 1. marcem.

"Gostinci, računamo na vas in vi lahko na nas!!! Gremo v skupen boj!!!" je zapisano v pozivu državljanske nepokorščine, ki te dni kroži po družbenih omrežjih. Ob tem so napovedali odprtje gostinskih lokalov in restavracij s 1. marcem: "Ne odpiramo le teh, temveč tudi celotno državo!!!"

Kot definicijo državljanske nepokorščine navajajo, da gre za obliko "nenasilnega protesta oziroma upora proti oblasti z zavračanjem družbeno nepravičnih ali nelegitimnih zakonov, odlokov in ostalih političnih dejanj. Ker je glavna vsebina državljanske nepokorščine nenasilje, je vsaka oblika protestnega nasilja, fizičnega ali besednega, izvzeta iz ozkih omejitev državljanske nepokorščine. Ameriški filozof John Rawls priznava državljansko nepokorščino kot politično metodo zgolj takrat, ko so odpovedali vsi drugi demokratični postopki."

Hrvaški gostinci so zaradi nezadovoljstva z gospodarskimi potezami hrvaške vlade med epidemijo v začetku februarja v Zagrebu organizirali protest, kjer se je zbralo približno 5000 ljudi. Pretekli teden so sicer na Hrvaškem nekoliko omilili ukrepe. Med drugim so vsem gostinskim lokalom dovolili prodajo hrane in pijače za s seboj, v istrski županiji pa so napovedali, da bodo zaradi ugodnih epidemioloških razmer najverjetneje 1. marca odprli terase gostinskih lokalov in restavracij.

Hrvaški premier Andrej Plenković je takrat izrazil ogorčenje zaradi napovedi o odpiranju gostinskih teras v hrvaški Istri. Ocenil je da gre za "čisto politikanstvo", da skušajo nekateri županijski štabi civilne zaščite uveljaviti ukrepe, ki so v nasprotju z odločitvami na nacionalni ravni. Plenković je poudaril, da županijski štabi lahko uveljavijo samo strožje ukrepe, kot so tisti, ki jih je določil nacionalni štab, ne pa blažjih. Povedal je, da bo o morebitnem dodatnem sproščanju omejevalnih ukrepov s 1. marcem odločal nacionalni štab civilne zaščite v dogovoru s hrvaško vlado.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  22 .02. 2021 ob  14: 57
Čez mejo jejo in pijejo, kot da ni nič, pri nas pa smo spet za železno zaveso.
alfa |  22 .02. 2021 ob  14: 36
-4
počakajmo ,da mine Velika Noč...
vseved |  22 .02. 2021 ob  12: 35
-6
Pojdite na Švedsko in tam pozivajte na nepokorščino!