REŠEVANJE OKOLJA PIRAN Z NOVIMI PARKIRNINAMI? "Tudi občinski redarji bodo morali gledati širše, z več tolerance"

Piran

Piranski občinski svet je na dopisni seji, ki se je iztekla v četrtek, med drugim potrdil dopolnitvi sklepa o določitvi plačljivih parkirišč in tarif za parkirnine na območju občine, o tej možnosti smo sicer že poročali. Tako bo po novem plačljivih več parkirišč v Portorožu, Luciji in Strunjanu. "Potrebno je pogledati, kako zadovoljiti domačine in turiste, ker najhuje je, da začnemo kot najbolj razvita turistična občina odganjati obiskovalce. Še huje pa se mi zdi in se bojim, da z uvajanjem novih parkirnin in višanjem cen poskušamo rešiti finančno luknjo v Okolju Piran. Mislim, da so bodo občani strinjali, da je bilo novih parkirnin in višanja cen v zadnjem obdobju nenormalno veliko," pravi Robert Kranjc, podpredsednik stranke SD v Piranu. 

Nujnost obravnave te točke na dopisni seji izhaja iz problematike parkiranja na območju občine, s katero se občani na nekaterih lokacijah srečujejo predvsem v poletnih mesecih. Veliko krajanov in upravljavcev stanovanjskih blokov je zahtevalo ureditev parkirnega sistema v smeri celovito usklajenega sistema plačljivih parkirišč za upravičence do parkiranja na posamičnih lokacijah oz. parkiriščih, so na občini navedli ob sklicu seje.

V skladu s sprejetim sklepom bo po novem plačljivo parkiranje na parkirišču za Splošno plovbo v Portorožu, in sicer bo med aprilom in septembrom prva ura parkiranja brezplačna, za vsako naslednjo uro bo treba odšteti 1,50 evra, dnevno parkiranje (nad 10 ur) bo stalo 15 evrov, mesečni pavšal za pravne osebe, ki izvajajo dejavnost na območju Portoroža, pa bo znašal 60 evrov. Med oktobrom in marcem bodo veljale enake tarife, razen mesečnega pavšala, ki bo znašal 40 evrov.

Na parkirišču pod odcepom za Šentjane na Belem Križu bo parkirni režim veljal med aprilom in septembrom, pri čemer bo prva ura parkiranja zastonj, za vsako naslednjo bo treba plačati 1,50 evra oz. 10 evrov za celodnevno parkiranje.

Ob vzpostavitvi novega makadamskega parkirišča na območju športne dvorane Lucija bo občina dala možnost izdaje mesečnih abonmajev za občane s stalnim prebivališčem v Piranu, lastnike stanovanj ter zaposlene na območju parkirne cone. Mesečno parkiranje bo za občane v tem primeru znašalo 13 evrov.

Na območju ob objektih Obala 130, 132 in 134 se bo parkirnino plačevalo vse leto, a bo prva ura še vedno brezplačna. Za vsako nadaljno uro se bo plačalo en evro, za celodnevno parkiranje deset evrov, mesečno parkiranje za domačine pa bo stalo 13 evrov.

Parkirišči pri Osnovni šoli in vrtcu Lucija bo ob delavnikih med 7. in 16. uro rezervirano za tam zaposlene, mesečni abonma pa bo znašal 13 evrov. Izven omenjenega časa bo parkiranje brezplačno.

Uvaja se tudi dodatna plačljiva parkirišča v Strunjanu. Na parkiriščih pri kiosku in nasproti gostile Trta bo od aprila do septembra vsaka začetna ura parkiranja stala 1,50 evra, dnevno parkiranje 15 evrov in mesečno parkiranje zaposlenih 13 evrov. Pred gostilno Sosič bo parkiranje plačljivo od aprila so septembra, in sicer bo vsaka začetna ura stala 1,50 evra, dnevno parkiranje 15 evrov ter mesečno parkiranje za zaposlene 13 evrov.

Sklep bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu, razen na območju športne dvorane Lucija, kjer bo režim začel veljati z vzpostavitvijo makadamskega parkirišča.

Zadkovićeva "podpora" plačljivih in dražjih parkirišč se sicer ne sklada z njegovimi predvolilnimi obljubami, ko je "znorel" zaradi položnice redarjev zaradi neplačanega parkiranja. 

"Treba je pogledati skozi oči prometne strategije v piranski občini, kar pomeni da bi bilo potrebno k reševanju parkirnin, parkirnih prostorov in garaž, ki jih manjka, pristopati širše. Najlažje je uvesti nove parkirnine, te tudi podražiti, hkrati pa pozabljati na domačine, ki smo popolnoma enakovredni kot obiskovalci," pravi Kranjc, podpredsednik piranske stranke SD in kot poudarja, govori v tem primeru predvsem kot aktiven občan.

Ob tem izpostavlja, da prebivalci Pirana plačujejo abonmaje za parkiranje, čeprav nimajo prostora za svoje jeklene konjičke niti več na Fornačah. Za primerjavo, v Luciji pri Mercator centru je del parkirišča plačljiv, del pa brezplačen in namenjen stanovalcem blokov. "In obiskovalci seveda parkirajo tam, kjer je brezplačno," razlaga Kranjc, domačini pa tako spet ostanejo brez parkirišč.

Kranjc daje za zgled zeleni turizem oziroma ureditev parkiranja v prestolnici, kjer so na parkirišču ob vstopu v Ljubljano znatno cenejša parkirnina, cenejši je javni prevoz in možnost poceni izposoje koles.

"Zato je potrebno najti ustrezne površine. Dejstvo pa je, da bodo morali tudi občinski redarji začeti gledati širše na parkiranje v občini in mogoče imeti malce več tolerance do domačinov. Želim si, da trenutna oblast razume, da ne gre za politično obračunavnaje, ampak za strateško reševanje prometnega kaosa v občini piran na tak način, da bodo zadovoljni domačini in obiskovalci," zaključuje Kranjc.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  19 .06. 2021 ob  17: 25
Prav je, da se plača parkiranje. Ampak za domačine bi moral biti 1avto zastonj, vsak ostali pa 10€ na mesec.Enodnevni obiskovalci nam puščajo samo smeti in nered in prav je, da vsaj malo prispevajo k ureditvi kraja tudi z parkirnino.
 |  19 .06. 2021 ob  08: 37
Starejši prebivalec skoči v trgovino na Belem križu, kamor zahaja že trideset let. Parkirišče natrpano s turisti, avtodomi, voznim parkom lokalnih Taxi služb, kamioni Okolja. K sreči na koncu parkirišča le najde eno prosto mesto... Parkira in išče parkirni steber. Vidi le tistega, za katerega bi potreboval telefon (smrdljivi goljufivi ignoranti), ki ga ni vzel s seboj... Pri najboljši volji stebra za prevzem listka v bližini ne najde, zato se odpravi proti trgovini. A glej zlomka, pred vhodom v trgovino najde steber, a si misli kaj bo sedaj spet hodil nazaj do avta, pa spet nazaj v trgovino... Ker je že močno v letih, se raje izogne nepotrebnemu maratonu po poletni vročini. Stopi v trgovino in v dveh minutah opravi svoj nakup. Po vročem soncu se vrne do avta na oddaljenem kraju parkirišča. Na steklu avta prilepljena plastična vrečka (onesnaževalci nemarni ignorantski),. Gospod vrečko nejevoljno odstrani, obenem opazuje sledove lepila (mazači ignorantski) na prej brezhibno čistem steklu avtomobila... Odpre, notri pa polmetrski listek z izpisano kaznijo (premalo je smeti, ignoranti)... Išče kje je izpisan DATUM VROČITVE, a ga ni. V tistem trenutku pomisli na JP Okolje, srce mu zaigra radostno, kot pri ogledu filma "Maratonci tečejo častni krog". Nato se nasmeji, pomisli na prihajajoče volitve in odhiti domov plačat kazen...
vseved |  19 .06. 2021 ob  08: 00
Parkirate v Trstu ali Miljah zastonj?
Obala1 |  18 .06. 2021 ob  23: 57
14
Kranjc? A je to tisti Kranjc ki je v postopku In o postopku posredoval podatke Popovicu da se ta izmaze In je kot nagrado dobil mesto direktorja letalisca?
FairPlay |  18 .06. 2021 ob  19: 29
10
Dejstvo je, da sedanja občinska uprava namerno škoduje občanom, ker nimajo niti znanja niti vizije, kako organizirati in pripraviti konkretne načrte. Najlažje je polniti proračun na občanih. Nekaj se pa nihče ne zaveda: 1. Septembra Se združijo vsi redarji na obali, kar pomeni, da še peščica tistih dobrih redarjev, ki jih imamo, ki nas domačine razumejo že leta in leta in nas obravnavajo humano, na občini so pa najbolj osovraženi, ker ne polnijo slepo proračun, bodo zamenjani z izolskimi in koprskimi redarji, ki pa sigurno ne bodo imeli tolerance do nas občanov.
Robert Kranjc je pa lahko samo tiho, ker skuša nabirati zdaj točke, ker bo itak drugo leto skušal zamenjati Đenia. Zdaj se dela tako zaskrbljenega, ker ve, da se bližajo volitve. Prav tako Mišič, ki vodi občino preko Đenia iz Okolja, Fakin Robert je iste sorte, da pa ne govorim o ekipi, ki jo ima Đenio na občini. Občani moramo odpreti oči in na mesto župana dati človeka, ki ima šolo, znanje, vizijo, empatijo do sočloveka, predvsem pa preprosto povedano mora imeti jajca, da se postavi ob rob tem hijenam, ki želijo občino in občane raztrgati za svoje interese in interese njihovih podpornikov. V Piranu rabimo svežo kri, vročo kri, človeka, ki bo podpiral lokalno in ne bo delal z nami kot da smo zadnji drek na tem svetu.

Zadković, Fakin, Kranjc, Cerovac, Petaros, Mišič, Korenika, Tomljanović, Mally, Kuzmin in podobni = vizija lastnih interesov, požrešnost, občani ne obstajajo.

Ne nasedajte tem farsam!

Cazzimperio  |  18 .06. 2021 ob  17: 53
15
Verjamem, da bo komunala z plačljivimi parkirišči zaslužili več kot Casino.
Največ izgubijo trgovci, gostinci in domačini v Luciji.
Lucija ni turistični kraj in ne živi od turizma.
Naj Genio ne računa na glasove pri volitvah

Menebriga |  18 .06. 2021 ob  15: 14
Sedaj, ko so v modi razno razne avtobiografije, predlagam županu, da po končanem mandatu še on napiše svojo. Naslov: Moji spomini na županovanje v sliki in besedi.
Menebriga |  18 .06. 2021 ob  15: 12
Naj mi eden od odgovornih pove, koliko denarja so vtaknili v vse te parkomate, ki so jih namestili skoraj na vsakem vogalu? In koliko denarja bo šlo za redarčke, ki bodo vse to kontrolirali? Mislim, da ena in ena NI vedno dva. Ampak tega občani sigurno ne bomo nikoli izvedeli. Bi bilo pa prav, da bi to vedeli vsi občinski svetniki, ki tam sedijo predvsem zaradi nas in delajo in mislijo v dobro občana.
manemebasat |  18 .06. 2021 ob  15: 04
-7
Shemzo, harići tuardi?
vseved |  18 .06. 2021 ob  14: 20
12
Samo naivneži padajo na take obljube. Prav je, da se zaračuna parkiranje barbarskim hordam ki bodo vdrle na obalo.
Obala1 |  18 .06. 2021 ob  14: 13
11
Genio Genio ti si vse samo ne genio ...navaden kmetavzer ...pejdi rajsi Nazaj delat slike In pusti posel ki ni za tebe