Reke že poplavljajo, morje še bo

Slovenija

V ravninskem delu Pomurja, Podravja in Posavja po podatkih Agencije RS za okolje prihaja do razlivanj zaradi visoke podzemne vode in povečane vodnatosti vodotokov. Poplavljajo Ljubljanica na Ljubljanskem barju, Krka, Vipava, Drava v spodnjem toku ter reke in manjši vodotoki v Pomurju na območju pogostih poplav.

Naraščajo Ledava, Ščavnica, Velika Krka, Pesnica in manjši vodotoki na vzhodu države, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Ob slovenski obali bo zvečer še povišano plimovanje morja. Ob večerni plimi med 21. in eno uro lahko morje na mareografski postaji v Kopru preseže 295 centimetrov in ob tem poplavi nižje dele obale.

Pretoka Ljubljanice in Krke bosta danes naraščala do noči. Ljubljanica lahko v Mostah doseže pretok 240 kubičnih metrov na sekundo, Krka v Podbočju pa okoli 300 kubičnih metrov na sekundo.

Reka Vipava je na vodomerni postaji v Mirnu zjutraj dosegla pretok 195 kubičnih metrov na sekundo in se postopno umirja, v zgornjem toku že upada.

Reke v vzhodni, osrednji in južni Sloveniji bodo danes še zmerno naraščale. Poplavljene površine ob rekah in na ravninskih predelih z visoko podzemno vodo zlasti v Pomurju in Podravju se bodo še povečevale. Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh prav tako povečevale.

Več iz rubrike Družba:

Srbiji plin ceneje

Sončne elektrarne lani skupaj 100 GW

Svetovni socialni forum

Deli novico: