RAZVELJAVILI IZBIRO IZVAJALCA ZA PREČKANJE GLINŠČICE: 5 milijonov cenejša varianta, a 'sumljive' reference

Slovenija

Član uprave 2TDK Marko Brezigar je ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek podrobneje pojasnil okoliščine, ki so privedle do razveljavitve odločitve o izboru izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega tira. Dogovorila sta se, da bo 2TDK pripravil celovito poročilo o nastalih zapletih, so sporočili z ministrstva.

"Družba 2TDK je na zahtevo ministrice prejšnji teden poslala krajše poročilo o tej zadevi, danes pa je direktor Brezigar ministrici podrobneje pojasnil okoliščine, ki so privedle do odločitve, da je 2TDK razveljavil izbiro skupine ponudnikov Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel," so včeraj pojasnili na ministrstvu.

Bratuškova je na srečanju povedala, da je 2TDK samostojna pravna oseba, ki pa "mora storiti vse za učinkovito poslovanje ter za pošteno in kakovostno izvedbo projekta Divača-Koper". Brezigar je dejal, da "dodatno preverjajo sume ustreznosti ene od predloženih referenc izbranega ponudnika, kar naj bi bilo končano v najkrajšem času".

Družba 2TDK je za izvajalca za gradnjo mostu čez Glinščico, galerije in drugih pripadajočih objektov izbrala skupino Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel, ki je dela ocenila na nekaj manj kot osem milijonov evrov. Ponudbi sta oddala še Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad (13,5 milijona evrov) ter podjetje Godina (14,3 milijona evrov).

2TDK je nato izbor razveljavil, saj je ugotovil, da faza pregleda in ocenjevanja ponudb ni bila ustrezno opravljena, po pregledu pa bo izdal novo odločitev. Ministrica je izrazila pričakovanje, da bo družba 2TDK takoj, ko bodo razjasnjene vse okoliščine glede ustreznosti reference, sprejela odločitev, kako namerava to zadevo urediti, so še navedli na ministrstvu.

Kot je pisal portal Siol, je 2TDK s tem naredil unikatno potezo na področju javnega naročanja pri cestnih in železniških projektih, saj navadno o morebitnih nepravilnostih odloča državna revizijska komisija po pritožbi neizbranega ponudnika. Dodaja, da gre pri preverjanju reference za enega od poslov sprva izbrane skupine ponudnikov z Mestno občino Ljubljana.

Portal navaja, da so se v 2TDK za naknadno preverjanje reference odločili po tem, ko so od konzorcija, ki ga vodi Kolektor CPG, prejeli poziv za odpravo nezakonitosti. Siol ob tem dodaja, da se konzorcij družb Kolektor CPG, Riko in Pomgrad, treh največjih igralcev na domačem gradbenem trgu, ves čas priprave projekta drugi tir omenja kot favorita za največje posle.

V luči bojazni, da se v projektu drugi tir ne bi ponovil projekt Teš 6, katerega cena je krepko presegla načrtovano, je projekt gradnje drugega tira pod velikim drobnogledom. Projekt Glinščica pa je "generalka" pred naslednjimi, večjimi razpisi v tem projektu. Predvidoma septembra naj bi 2TDK objavil predkvalifikacijska razpisa za gradbena dela od Divače do konca predora T2 v bližini Kastelca in dela od konca predora T2 do Luke Koper, ki sta vredna od 500 do 600 milijonov evrov, dodaja portal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  23 .07. 2019 ob  08: 58
Če bi bila 2TDK res samostojna pravna oseba, kot trdi Bratuškova, ne bi razveljavila izbire in bi dala posel najugodnejšemu ponudniku.