RAZREŠITEV DIREKTORJA FURSA DVIGA PRAH: Nadzor prevzema Janševa SDS?

Slovenija

Predčasna razrešitev generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) Petra Jenka v medijih sproža ugibanja, ali nadzor nad to institucijo prevzema SDS. Vlada je Jenka razrešila v ponedeljek, v torek pa je mesto vršilke dolžnosti generalne direktorice zasedla dosedanja državna sekretarka na ministrstvu za finance Irena Nunčič.

Irena Nunčič

Nunčičeva je izrazita podpornica in članica stranke SDS, danes piše časnik Dnevnik. Portal Necenzurirano pa navaja, da je bila leta 2010 izvoljena za občinsko svetnico v Šmarju pri Jelšah, njena zveza do centrale v Ljubljani pa je Vinko Gorenak, zdaj državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Junija letos jo je finančni minister Andrej Šircelj imenoval za državno sekretarko na ministrstvu za finance, le nekaj tednov prej se je s podporo SDS neuspešno potegovala za položaj direktorice bolnišnice v Slovenj Gradcu.

V ozadju Jenkove zamenjave naj bi bil sporni posel z ventilatorji podjetja Geneplanet, je v torek poročala TV Slovenija. Potem ko so se izkazali za neprimerne, jih je Geneplanet del preprodal na Madžarsko, od Fursa pa nato izsiljeval povračilo pol milijona evrov davka, ker ga kot posrednik ni želel plačati dvakrat. Na Fursu naj bi ta denar zadržali, ker preiskava glede nabave ventilatorjev še ni končana, je še poročala televizija.

Peter Jenko

Jenko je Furs vodil devet mesecev. Na čelo finančne uprave, ki je nastala z združitvijo davčne in carinske uprave avgusta 2014, ga je oktobra lani imenovala vlada Marjana Šarca, vajeti Fursa pa je prevzel konec lanskega novembra in na položaju nasledil Jano Ahčin, ki se ji je iztekel mandat. Pred tem je bil namestnik generalne direktorice.

Vlada ga je razrešila v ponedeljek na dopisni seji, medtem ko je bilo pol ministrskega zbora na Bledu oz. Blejskem strateškem forumu, razloga za zamenjavo pa vladni urad za komuniciranje v sporočilu za javnost ni navedel.

Janez Janša

Časnik Delo ob tem navaja, da se je v zadnjih letih na Fursu nabrala kopica težav. Delno so se te pokazale pri izvajanju krizne pomoči, poleg tega je od nove vlade pričakovati spremenjeno davčno politiko.

Zakon o javnih uslužbencih sicer omogoča razrešitev direktorjev vladnih organov v letu dni od imenovanja vlade. Na tak način je vlada med drugim maja predčasno razrešila generalnega direktorja Statističnega urada RS Bojana Nastava in za vršilca dolžnosti imenovala Tomaža Smrekarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  03 .09. 2020 ob  09: 29
Če bo izterjala milijone dolgov in stopila na prste utajevalcem davkov je zamenjava upravičena.
td |  03 .09. 2020 ob  07: 15
@lili, nobena vlada ni ravno za prehvalit, ampak janšistična je bila zmeraj poden od podna kadarkoli je prišla na oblast. In kot rečeno naredila s svojimi nastavljenci za dva naslednja mendata ovir.
Istriano |  02 .09. 2020 ob  17: 27
Dokler ne pridejo spet v Luko in Intereuropo si prisvajat delo naših staršev in dedov je še vse v redu za nas v Istri.
Lili |  02 .09. 2020 ob  14: 59
-3
@td
Maaa. je blo kr nekaj ne-janšističnih vlad, ki so vse skupaj še bolj zajebale, gospodarstvo pripeljale v tunel brez izhoda..tako da tako pavšalno hujskaštvo je res brezvezno.
Lili |  02 .09. 2020 ob  14: 57
-6
Torej..tudi prejšnja vlada je prevzela policijo,sovo,furs in še marsikaj...zakaj je sedaj to problem?
td |  02 .09. 2020 ob  13: 52
In potem se bosta naslednji dve ne-janšistični vladi ukvarjali s sanacijo škode, ki jo bo ta naredila v pol mandata... na koncu bodo ljudje nezadovoljni, spomin ima ta narod obupno kratek, ... in spet bo imel šanse, da prigomazi na oblast. Boli glava.