Raziskava: Pasje korenine segajo v Evropo

Odklop

Če bi vaš pes znal govoriti, bi imel morda evropski naglas, ugotavljajo znanstveniki. Raziskava DNK je namreč pokazala, da so današnji pasji kosmatinci potomci evropskih volkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da je človekov najboljši prijatelj potomec sivega volka, je že dalj časa praktično nesporno. So se pa znanstveniki dolgo prepirali o natančnem času in lokaciji njegovega pojava.

Evropski izvor psov

Nova raziskava, ki temelji na genetski analizi sodobnih psov in fosilov in je bila objavljena v reviji Science, kaže na evropski izvor psov, ki naj bi se pojavili pred najmanj 18.000 leti. "Vsi sodobni psi so v zelo tesnem odnosu s starodavnimi psi ali volkovi iz Evrope," je pojasnil vodilni raziskovalec Olaf Thalmann.

Prejšnje raziskave DNK so nakazovale, da so sodobni pasji kosmatinci najverjetneje potomci volkov, ki so se priključili človeškim skupnostim na Bližjem vzhodu ali morda v Vzhodni Aziji kakih 15.000 let nazaj. Te trditve so se izkazale za problematične, potem ko so paleontologi našli fosile psom podobnih živali, stare 30.000 let ali več.

 

Thalmann, profesor univerze v finskem mestu Turku, je s svojo ekipo zato opravil nova testiranja DNK. Primerjali so material ostankov starodavnih psov in volkov z genetskim materialom še živečih psov in volkov.

Tesna povezava sodobnih psov s starodavnimi volkovi in psi

Ta raziskava je izpostavila tesno povezavo sodobnih psov s starodobnimi evropskimi volkovi in psi. Ni pa odkrila povezave današnjih kosmatincev s skupinami volkov zunaj Evrope, pa tudi ne s sodobnimi volkovi, kar kaže, da se pes razvil iz stare vrste evropskega volka, ki je kasneje izumrla.

Ker so raziskovalci v raziskavi uporabili ostanke psov, starih več kot 18.000 let, to kaže tudi na precej bolj oddaljen nastanek te živali, kot so nekateri trdili doslej.

Enotnega mnenja med strokovnjaki še vedno ni

Strokovnjaki sicer priznavajo, da na tem področju še naprej ni oblikovano enotno mnenje. Razprave o tem, kdo si lahko pripiše zasluge za priljubljene domače ljubljenčke, bodo tako zagotovo še naprej žgoče.

Jasno ni niti, kako je potekal proces udomačitve psov. Večina raziskovalcev verjame, da so se psi razvili iz volkov, ki so sprva sledili človeškim lovcem ter živeli od ostankov njihovih ulovov. Ko so postajali vse manj plašni, so se vključili v človeške skupnosti.