Odkrili steklino pri dveh psičkih iz bolgarskega zavetišča

Kronika

Nizozemske veterinarske oblasti so pri dveh psih, ki sta bila evtanazirana kmalu zatem, ko sta prispela iz bolgarskega zavetišča, potrdili steklino. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ob tem opozarja na izjemno previdnost pri posvojitvah psov iz zavetišč nekdanje Jugoslavije, saj je tam ta virus še vedno prisoten.

Omenjena psa sta bila iz istega legla in so ju prepeljali iz zavetišča v Bolgariji, posvojili pa sta ju dve različni družini na Nizozemskem, so danes sporočili iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

V začetku oktobra sta se pri enem od njiju pojavili vročina in paraliza. Stanje se ni izboljšalo in pes je kmalu ugriznil novega lastnika. Sredi oktobra je bil evtanaziran. V tem času se je pri drugem mladiču pojavil hemoragični gastroenteritis, nevroloških simptomov ni kazal. Tudi drugi psiček je bil evtanaziran. Pri obeh mladičih so potrdili steklino.

Nevarna bolezen se lahko prenaša z živali na človeka

Kljub temu, da sta bila oba mladiča mikročipirana in sta na Nizozemsko prispela z veljavnimi evropskimi potnimi listi za hišne živali, je prišlo do vnosa zelo nevarne bolezni, ki se lahko prenaša z živali na človeka in tako resno ogroža prebivalstvo države, ki je sicer prosta stekline.

Podobne primere na upravi poznajo tudi v Franciji, kjer so npr. odkrili steklega mačjega mladiča brez znanega izvora. Podoben primer je španski pes, ki je z lastnikom potoval v Maroko, se od tam vrnil stekel, zatem pa v Španiji pogrizel tri otroke.

Posvojitev psov iz zavetišč držav bivše Jugoslavije odsvetovana

V zadnjem času na upravi opažajo, da se vse več posameznikov odloča za posvojitev psov iz zavetišč v državah bivše Jugoslavije. Uprava odsvetuje takšno početje. V vseh teh državah je namreč virus stekline še vedno prisoten, podrobnosti glede uspešnosti nadzora nad cepljenjem psov v zavetiščih pa pogosto niso poznane.

Obstaja torej velika verjetnost, da iz teh zavetišč posameznik dobi psa, ki morda še ne kaže znakov stekline, vendar je okužen s povzročiteljem te bolezni ter zato predstavlja veliko nevarnost za zdravje in življenje svojih novih lastnikov v Sloveniji.

"Hkrati pa je v slovenskih zavetiščih še vedno veliko zapuščenih psov, ki potrebujejo nove lastnike. Zato priporočamo, da se odločate za posvojitev zapuščenih živali iz slovenskih zavetišč," poudarjajo na upravi.

Če se kljub temu kdo odloči za posvojitev psov iz zavetišč v tujini, svetujejo, da se prepriča o tem, ali pes izpolnjuje vse predpisane pogoje za uvoz iz tretje države. Informacije o tem so dostopne na spletni strani uprave.