PUTIN UVAJA PROTISANKCIJE: "To je najmočnejši udarec Kremlja doslej, posledice bi lahko bile dramatične"

Svet

Moskva se je pod pritiskom zahodnih sankcij odločila za gospodarski protinapad. Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok o prepovedi izvoza surovin in izdelkov vsem zahodnim posameznikom in podjetjem, ki jih bo ruska vlada uvrstila na seznam sankcij v naslednjih desetih dneh.

Vladimir Putin

Po poročanju ruskih medijev odlok določa "posebne gospodarske povračilne ukrepe v zvezi s sovražnimi dejanji nekaterih tujih držav in mednarodnih organizacij". Ponekod je navedeno, da se odlok nanaša na 48 držav Zahoda, ki so proti Rusiji uvedle sankcije, pri čemer sedaj prednjačijo ZDA in države EU.

Glede na dokument, objavljen na pravnem portalu ruske vlade Pravo.gov.ru, odlok prepoveduje transakcije s tujimi fizičnimi in pravnimi osebami iz sovražniških držav Rusije ter izvoz surovin in izdelkov iz Rusije tem subjektom. Prepoved ne velja le za sklepanje novih pogodb, temveč tudi za izpolnjevanje predhodnih pogodbenih obveznosti. Z drugimi besedami, začasno ustavljena so tudi vsa zapadla plačila zahodnim prodajalcem, ki so na seznamu sankcioniranih, ne glede na obstoječe pogodbe.

Seznam sankcioniranih do 13. maja

Putin je vladi dal deset dni, da sestavi seznam sankcioniranih. Prav ta negotovost, kdo vse se bo znašel na seznamu, z možnostjo široke interpretacije odloka (formuliranega tako, da lahko velja dobesedno za vsakogar), analitikom preprečuje, da bi jasneje videli posledice Putinove poteze, poroča Jutarnji list. Ruska vlada mora Putinu seznam sankcioniranih držav dostaviti do 13. maja. 

"To je okvirna uredba. Vse konkretne sezname bi morala zdaj pripraviti vlada. To je glavna stvar in počakati bi morali," je za Reuters povedala politologinja Tatiana Stanova iz moskovskega Carnegie centra (nedavno prepovedanega v Rusiji), ustanoviteljica neodvisne analitične družbe R. Politik.

Reuters po drugi strani ocenjuje, da je to "najtežji odgovor Kremlja na breme sankcij, ki so mu jih naložile ZDA in njihovi zavezniki" zaradi ruske invazije na Ukrajino. "Odlok daje Moskvi pooblastilo za sejanje kaosa na trgih, saj lahko kadar koli ustavi izvoz ali prekine pogodbe s subjektom ali posameznikom, ki ga je sankcionirala," opozarja Reuters.

Posledice so lahko lakota in družbeni pretresi

Mnogi na Zahodu so zaskrbljeni zaradi tega možnega kaosa. Drugi analitiki tudi poudarjajo, da lahko Kremelj s to uredbo sproži nasilne napade na trge, saj lahko kadar koli ustavi dobavo osnovnih izdelkov. To so lahko viri energije, kot so plin, nafta in premog, pa tudi surovine, kot sta uran in litij – ki sta nujna za proizvodnjo visoko sofisticiranih izdelkov – pa tudi redke kovine, gnojila, žita itd.

Strokovnjaki poudarjajo, da so posledice tako radikalnega napada na trge lahko dramatične: pomanjkanje, lakota, družbeni pretresi.

Seveda so sankcije dvorezen meč. Tako kot vidimo, da zahodne sankcije proti Rusiji vplivajo na evropske države – v smislu dviga cen in zniževanja življenjskega standarda –, bodo te ruske protisankcije zagotovo prizadele tudi samo Rusijo. Ne bo mogla uvažati vsega, kar potrebuje, zmanjšali pa se ji bodo tudi prihodki od izvoza. Toda očitno se je v velikem rusko-zahodnem spopadu zgodila faza dirkanja, "čigava gospodarska krava bo prej umrla od lakote".

Volodimir Zelenski

Rusi naj bi nameravali Azovstal osvojiti do 9. maja

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Oleksij Arestovič je v četrtek opozoril, da si ruske sile prizadevajo 9. maja ob 77. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni zavzeti tovarno Azovstal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Najlepše darilo vladarju je glava njegovega nasprotnika. Jasno vidim, da si prizadevajo osvojiti Azovstal in Putinu zagotoviti zmago, vendar bomo videli, ali jim bo to do 9. maja dejansko uspelo," je dejal.

Hkrati pa je ukrajinska vojska opozorila na možnost ruskega desanta na obali Črnega morja v bližini Odese. Po izjavi regionalnega vojaškega poveljstva območje vse pogosteje preletavajo ruski izvidniški droni, ruska mornarica pa je še naprej močno prisotna ob delu obale, ki ga nadzoruje Ukrajina.

Prebivalci so bili pozvani, naj se izogibajo plažam in varovanim območjem na obali, naj se vzdržijo potovanj z majhnimi čolni in poročajo o sumljivih dejavnostih.

Medtem pa je Zelenski sporočil, da je bilo od 24. februarja, ko je Rusija pričela z invazijo na Ukrajino, zabeleženih že 2682 zračnih napadov in dodal, da je vsak tovrsten napad povzročil smrt civilistov in uničenje infrastrukture. Kot primer je izpostavil ukrajinsko zdravstveno infrastrukturo, kjer naj bi ruske sile do zdaj uničile ali poškodovale skoraj 400 zdravstvenih ustanov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  06 .05. 2022 ob  11: 37
MISEL DNEVA

"Zgrešena je ta ideja, da je treba zaradi vojne ukiniti tudi celotno rusko kulturo. Strašna pomota! Pred dvema letoma mi je na klopci v Jasni Poljani avtor odlične Tolstojeve biografije Pavel Basinski rekel: 'Nekaj moraš razumeti. Središče Rusije ni Moskva. Tu je njeno središče, v Jasni Poljani.' Tolstoj predstavlja mirovništvo, bogoiskateljstvo, prenovo družbe ... Obstaja tudi druga Rusija. Zmeraj bo!”
Drago Jančar, pisatelj
Petek, 6.maj 2022
primorske.si