PROTEST PRED DZ: Zbranih okoli sto ljudi, pridržan predsednik gibanja Ladislav Troha

Slovenija

Opoldne je pred poslopjem DZ potekal protivladni protest. Po podatkih policije se je zbralo okoli 100 ljudi, ki so se že razšli. Večjih kršitev javnega reda in miru policija sicer ni zaznala, je pa pridržala eno osebo. Na shod je na Facebooku pozivalo Gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije in po poročanju medijev so pridržali Ladislava Troho.

Gibanje je za danes opoldne napovedalo shod za osvoboditev, očiščenje in preporod Slovenije prav na Trgu republike 1. Kot je gibanje zapisalo na Facebooku, je vlada njihovo prvo zahtevo s sprostitvijo gibanja med občinami že izpolnila. Še vedno pa zahtevajo, da vlada takoj nepreklicno odstopi.

Nekateri udeleženci shoda so nosili majice s protestnimi napisi, kot je Svoboda narodu, zapor izdajalcem. Povod za shode so namreč poleg po njihovem mnenju prestrogih vladnih ukrepov za omejitev širjenja okužbe z novim koronavirusom tudi nepravilnosti pri nakupu zaščitne opreme.

Protest je bil sicer prijavljen, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Vendar pa je po poročanju Planet TV uradnik upravne enote predsedniku gibanja Ladislavu Trohi izrekel ustno prepoved shoda zaradi še vedno veljavne prepovedi javnega zbiranja v času epidemije covida-19. Troha se je na to odzval s prepevanjem ljudskih pesmi in besednim obračunavanjem s policisti, ki so ga po navedbah več medijev pridržali. Na policiji so naknadno potrdili, da so pridržali eno osebo, več oseb pa so odpeljali zaradi ugotavljanja identitete.

Po poročanju Televizije Slovenija naj bi bilo protestnikov okoli 200, te pa je spremljalo večje število policistov, ki so udeležence opozarjali na ustrezno medsebojno razdaljo. Večina je opozorilo tudi upoštevala.

Po informacijah Radia Slovenija so se na protestnih shodih zbrali še v nekaterih drugih slovenskih mestih. Na ulicah Maribora se je tako na kolesih in peš zbralo nekaj deset ljudi, ki so krožili okoli spomenika narodnoosvobodilnemu boju ter z žvižgi in transparenti izražali nestrinjanje z delovanjem in ukrepi vlade. V Novi Gorici pa se je na Trgu Evrope okoli 70 ljudi s kolesi, na rolerjih in peš odpravilo po rekreacijski poti do Šempetra. Kot so povedali organizatorji, lahko rekreacijo vsak opravi sam, a so jo v znak protesta proti omejevanju svobode gibanja in svobode izvedli skupaj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  02 .05. 2020 ob  08: 50
-2
v tej državi se lahko samo še čivka, pa še to, le, če iz opcije trenutno vladajočih