PRIMORCI V PRESTOLNICI: Ta petek meso, kruh, zelenjava in vino za Ljubljančane

Slovenija

Od Tromostovja do Mestne hiše v Ljubljani bo v petek popoldne dišalo po ribah, piščancu, sočni primorski zelenjavi in sirih. Okuse bodo dopolnjevala vina največje briške, kraške in koprske vinske kleti, značilen primorski humor, plesni ritmi ter Rudi Bučar z Istrabendom.

Kot pravi Nevio Pucer, predsednik uprave Vinakoper, se je ideja po združitvi in skupnem nastopu primorskih živilskih podjetij porodila na prijteljskih srečanjih.

"Imeli smo tri srečanja prijateljske narave, na katerih smo izmenjali mnenja glede združevanja. Vmes je bilo veliko različnih idej. Ena od njih je bila skupna predstavitev Primorske v Ljubljani, ki naj bi postala tradicionalna. Včasih so bila takšna združenja politična, zdaj je to interesno združenje. Seveda sta Vinakras in klet Goriška Brda naša konkurenca, vendar zdrava konkurenca," razlaga Pucer.

12 primorskih živilskih podjetij skupaj

Poleg največje kraške, briške in koprske vinske kleti so se združenju Po Primorsko priključili Mlekarna Planika iz Kobarida, Kmetijska zadruga Kobarid, Mlinotest iz Ajdovščine, Kmetijska zadruga Idrija, Pivka Perutninarstvo, Delamaris, Kras mesnopredelovalna industrija, ribogojnica Fonda in Kmetijska zadruga Agraria.

S kulinaričnim doživetjem so želeli prvotno obeležiti za Primorce pomemben praznik, 68. obletnico priključitve Primorske k matičnimi domovini. "Ker torek ni najbolj primeren dan za tovrstne dogodke, smo ga prestavili na petek, ko v Ljubljani poteka tudi Odprta kuhna. Ljubljanski župan nam je dal veliko lokacijo pri Tromostovju. Računamo na velik obisk," še pojasnjuje Pucer.

Nevio Pucer

Olja, tartufi, datterino in mozzarela 

Za prste polizat bo ponudba iz Kmetijske zadruge Agraria, kjer bodo ponudili domačo salamo s Kmetije Trček Hrastovlje, sir in salamo s tartufi iz podjetja Zigante tartufi ter bučno olje s kmetije Kocjančič, Tar pri Poreču. Ekološko oljčno olje bo predstavil Morgan iz Šmarij pri Kopru. Obiskovalci bodo lahko poskusili šalšo Purisima, narejeno iz paradižnika sorte datterino. Mini paradižnik datterino bodo ponudili še z mozzarelo, pa bakala z oljčnim oljem in kruh bobole iz njihove pekarne. Kruh Istrijan, narejen z oljčnim oljem in piransko soljo bodo napekli v pekarni Kljun iz Pobegov. Kmetija Markežič iz Sečovelj bo ponudila domača jabolka.  

Primorski živilci bodo na Stritarjevi ulici ponujali brezplačno degustacijo med 12. in 18. uro. Razvajanje brbončic bodo začinili s pristnim primorskim humorjem in nastopi primorskih glasbenikov.

Deli novico: