PRIHAJA POŠILJKA MOLNUPIRAVIRJA ZA 21.600 BOLNIKOV: Zdravilo proti covidu-19, ki ga ne smejo jemati nosečnice

Slovenija

Prve odmerke zdravila proti covidu-19 molnupiravir je v Sloveniji pričakovati predvidoma v začetku decembra. Za nekaj več kot 13 milijonov evrov bo Slovenija naročila 21.600 terapevtskih odmerkov.

Terapevtski odmerek zdravila je skupno število kapsul, potrebnih za en sam potek zdravljenja, torej bo prva pošiljka tega zdravila zadostovala za zdravljenje 21.600 bolnikov s covidom-19. Protokol za uporabo tega protivirusnega zdravila v Sloveniji pripravlja klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Pričakovanje, da bodo nova zdravila proti covidu-19 kljub velikemu povpraševanju po vsem svetu v Slovenijo dobavljena še v decembru, je danes izpostavil tudi državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Protivirusno zdravilo molnupiravir deluje tako, da zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen. Na podlagi podatkov iz kliničnih testiranj se je zdravilo izkazalo za najučinkovitejše, če se ga jemlje v zgodnjih fazah okužbe.

Izredno uporabo molnupiravirja, ki ga izdeluje podjetje Merck, je Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila v petek. Kot je takrat poročala francoska tiskovna agencija AFP, to zdravilo predstavlja prelomen korak v boju proti covidu-19. Študije namreč kažejo, da zmanjšuje tveganje za hospitalizacijo in smrt pri bolnikih z visokim tveganjem za težji potek bolezni.

Zdravilo, ki za redno uporabo trenutno še ni odobreno v EU, se zdaj lahko uporablja za zdravljenje odraslih s covidom-19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za razvoj hude oblike covida-19, je ob izredni odobritvi sporočila Ema.

Ema je še sporočila, da Merckovih tablet proti covidu-19 ne smejo uporabljati nosečnice ali ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije in bi lahko zanosile. "Ta priporočila so podana, saj so laboratorijske študije na živalih pokazale, da lahko visoki odmerki vplivajo na rast in razvoj plodu," je še sporočila Ema.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija