PRIHAJA AVTOCESTNA POLICIJA: Kdaj bo vzpostavljena koprska enota?

Slovenija

Z aprilom bo začela delovati Uprava avtocestne policije, ki bo med drugim skrbela za večjo prometno varnost. Ta se v zadnjih letih nekoliko izboljšuje, a se z naraščajočim prometom povečujejo težave v prometu ter kriminaliteta, so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Z večanjem prometa na avtocestah se povečujejo težave v avtocestnem prometu, kot so zastoji, prometne nesreče in kršitve cestnoprometnih predpisov, povečujejo pa se tudi nezakonite migracije in kriminaliteta. "Zato je na avtocestah in hitrih cestah treba povečati prisotnost policistov, ki lahko nadzirajo in urejajo cestni promet ter se hkrati hitro odzivajo na pojave različnih kriminalnih dejanj," so zapisali na policiji.

Prve patrulje avtocestne policije na teren predvidoma junija

Avtocestna policija se bo vzpostavljala postopoma. V prvi fazi bodo vzpostavili Upravo avtocestne policije in Specializirano enoto avtocestne policije (SEAP) Ljubljana. Uprava bo začela delo 1. aprila, ljubljanska enota avtocestne policije pa predvidoma junija, je za povedala predstavnica policije za odnose z javnostmi Maja Ciperle Adlešič.

Ostale enote avtocestne policije (Koper, Novo mesto, Celje in Maribor) bodo vzpostavljene do maja 2022, je dodala Ciperle Adleššič.

Na Upravi avtocestne policije in v petih specializiranih enotah je predvideno skupaj 285 delovnih mest, so pojasnili na policiji. "Delovna mesta bodo postopoma zapolnjena s premestitvami uslužbencev policije. Povečane kadrovske potrebe bomo poskušali zagotavljati z aktivno politiko zaposlovanja, predvsem s povečevanjem števila vpisnih mest kandidatov za policiste za vpis na Višji policijski šoli," so zapisali.

Za direktorja uprave avtocestne policije je bil imenovan Andrej Jurič. Sedež Uprave avtocestne policije bo v Postojni. "Prostorske rešitve so se v prvi vrsti iskale v okviru obstoječih objektov, ki so v lasti policije. Tako smo se s stroškovnega vidika, narave in področji dela avtocestne policije ter dostopnosti do avtocestnega omrežja odločili, da bo sedež uprave v Postojni," so izbiro lokacije obrazložili na policiji.

V soboto je začela veljati novelirana uredba o uniformi, položajnih oznakah in simbolih policije, ki med drugim določa znak Uprave avtocestne policije. Ta ima obliko ščita. V zgornjem delu je napis avtocestna policija, pod njim je manjši ščit, v katerem je stilizirana cesta z nadvozom. Osnova ščita, notranji rob in napis so temnomodri, stilizirana cesta z nadvozom, zunanji rob ščita in širši zgornji rob pa zlatorumeni.

Največ nesreč na avtocestah zaradi neprilagojene hitrosti

Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa, ki podpira ustanovitev avtocestne policije, saj bo po njihovih ocenah "dodaten element varnosti v cestnem prometu", se je na avtocestah leta 2017 zgodilo 1778 prometnih nesreč, leta 2018 1956, leta 2019 1947, lani 1284. Od leta 2014 na agenciji zaznavajo trend povečanja števila naletnih trčenj, ki so lahko tudi posledica zastojev. Leta 2018 se je na avtocestah pripetilo 515 naletnih trčenj, kar znaša več kot četrtino vseh avtocestnih prometnih nesreč za to leto.

Med razlogi za prometne nesreče na avtocestah po podatkih agencije za varnost prometa prednjači neprilagojena hitrost. Od leta 2017 do leta 2020 je zaradi nje prišlo do 1855 nesreč. Naslednja izstopajoča vzroka sta neustrezna varnostna razdalja, ki je bila v omenjenem obdobju vzrok za 1272 prometnih nesreč, in nepravilna stran oz. smer vožnje, ki je bila razlog za 1012 prometnih nesreč na avtocestah od 2017 do lani.

V tem času so avtoceste terjale 51 življenj, največ leta 2017 (17), najmanj pa lani (šest). Lani so zabeležili najmanj smrtnih žrtev in poškodb doslej, a je to bolj posledica manjšega prometa zaradi epidemije covida-19. Na avtocestah se je od leta 2017 do 2020 v prometnih nesrečah huje poškodovalo 183 oseb, lažje pa 1934. Od leta 2016 na avtocestah ni umrl pešec. Največ takšnih primerov so pred tem zaznali pri prehajanju med počivališči, so pojasnili.

Avtocestna policija bo nadzirala tudi hitre ceste. Po podatkih policije se je lani na njih zgodilo 179 prometnih nesreč, leta 2019 240, leta 2018 pa 232. V letih 2020 in 2019 hitre ceste niso terjale smrtnih žrtev, leta 2018 pa sta na njih ugasnili dve življenji.

Avtocestni policisti bodo pomagali pri preiskovanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj

Avtocestna policija bo obenem prispevala k boljšemu preiskovanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj ter pomagala pri preprečevanju nedovoljenih migracij. Pri tem se bo povezovala z ostalimi policijskimi enotami, drugimi organizacijami s področja varnosti cestnega prometa kot tudi z varnostnimi organi sosednjih držav.

Na področju kriminalitete na območju avtocest policisti zaznavajo predvsem tihotapljenje nezakonitih prebežnikov, kazniva dejanja v povezavi s prometom s prepovedanimi drogami in tatvine. Zlasti v času turistične sezona izstopajo razne drzne tatvine na avtocestnih počivališčih, so zapisali na policiji.

Po podatkih policije so od leta 2017 do lani na območju avtocest med drugim obravnavali 229 tatvin. V tem času so zabeležili tudi 273 primerov ponarejanja listin, 40 primerov prometa s prepovedanimi drogami in 48 primerov prepovedanega prehajanja državne meje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija