PREŠERNOV TRG POLN: Napolnila ga je množica protestnikov, ki so prišli izrazit nezadovoljstvo z vlado (FOTO)

Slovenija

Ljubljanski Prešernov trg je že napolnila množica protestnikov, ki so prišli izrazit nezadovoljstvo z vlado in podporo predčasnim volitvam. Zbrane bodo med drugim nagovorili predstavniki sindikalnih central, študentov, aktivisti petkovega kolesarskega gibanja in podporniki referenduma o zakonu o vodah, predstavniki kulturne in akademske sfere.

Drevišnji protest so v protestni ljudski skupščini, ki se je oblikovala ob robu petkovih kolesarskih protestov, poimenovali Vseslovenska vstaja za predčasne volitve. Kot so zapisali v napovedi protesta, so namreč prepričani, da je velika večina ljudi nezadovoljnih z vlado Janeza Janše in stanjem demokracije v državi ter da Slovenija vsak dan izgublja ugled v svetu in EU. Zato menijo, da je skrajni čas za predčasne volitve.

Protest so v minulih dneh podprli in udeležbo napovedali tudi v petih sindikalnih centralah, nekatere civilne iniciative in družbena gibanja, pa nekateri kulturniki, okoljevarstveniki, akademiki, predstavniki mladih in starejših. Nekateri od njih bodo danes tudi nagovorili zbrane protestnike. Prav tako so proteste podprli v delu opozicijskih strank.

Policija je sicer na protest pripravljena, v središču Ljubljane so ogradili nekatere dele, gibanje bo omejeno v okolici vlade in stavbe DZ, v kateri je danes potekala izredna seja, na kateri so glasovali o predlogu razrešitve predsednika DZ Igorja Zorčiča.

Dogajanje bo z vidika spoštovanja predpisov, namenjenih preprečevanju širjenja novega koronavirusa, spremljal tudi zdravstveni inšpektorat.

Podporniki protestov, tudi kolesarsko gibanje, so sicer pozvali k mirnim, nenasilnim in dostojanstvenim protestom. Obenem pa je bilo slišati tudi pozive policiji k neagresivnemu pristopu na današnjih protestih in k temu, da naj protestnikom dovolijo izvrševanje ustavne pravice do mirnega združevanja in do protestov. Amnesty International Slovenija in Pravna mreža za varstvo demokracije bosta danes sicer izvajala monitoring protestov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  29 .05. 2021 ob  07: 56
Pravijo, da bomo živeli v raju po naslednjih volitvah.