PREPROST NAČIN ZA IZPOPOLNJENO LJUBEZEN: Poljub, ki traja točno določeno število sekund

Trendi

Ni ga para, ki se ne bi občasno znašel v ljubezenskih težavah. Včasih zaradi slabega razpoloženja, drugič zaradi občutka, da je iskra v zvezi ugasnila in tretjič, ker se življenje ujame v rutino. Obstaja pa čisto preprost način, s katerim je mogoče marsikatero od prej naštetih preglavic preprečiti. In to je: vsaj en poljub na dan, ki traja točno določeno število sekund in tako poskrbi za zdrav odnos ter za izpopolnjeno ljubezen.

Tako vsaj v knjigi Sedem načel za srečen zakon trdi profesor psihologije John Gottman, ki je na podlagi dela s številnimi pari prišel do zaključka, da je en od najučinkovitejših načinov za ohranjanje romantike redno poljubljanje in razvajanje. Njegova teorija je, da poljub, ki traja vsaj šest sekund, deluje kot začasna oaza, v katero se lahko pred vsakodnevnimi obveznostmi zateče par, si vzame čas samo zase in tako pripomore k ohranjanju strasti v dolgi zvezi, piše 24sata.

Ob slovesu in ob snidenju

"Ne odhajajte od doma, ne da bi si namenila vsaj šest sekund trajajočega poljuba. In ko se snideta, se prav s takšnim poljubom tudi pozdravita. Vajino slovo in snidenje bosta tako prežeti z izkazovanjem ljubezni in z željo po ohranjanju odnosa," je povedal Gottman. Njegova teorija dejansko temelji na nekaterih znanstvenih izsledkih. Dokazano je namreč, da se med poljubom v telesu niža količina stresnega hormona kortizola ter na drugi strani povečujeta ravni oksitocina (hormona povezovanja) in dopamina (hormona sreče). Antropologinja Helen Fisher ob tem navaja, da poljubljanje krepi spolni nagon, kar v dolgi zvezi nikoli ni slabo.

Konkretni učinki šest sekundnega poljuba po Gottmanu so:

Zagotavljanje občutka povezanosti.

Spodbujanje dotikov.

Vpliv na občutke naklonjenosti in občudovanja.

Zaradi njega se partnerja medsebojno bolj cenita.

Če so v zvezi napetosti, jih poljub omili in zagotavlja boljše pogoje za iskanje rešitev.

Poljub pomirja oba partnerja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija