PREDSEDNIK FJK: "Mešane patrulje so samo začetek, pritisniti je treba tudi na Hrvaško"

Trst

Predsednik FJK, sicer član Lige, Massimiliano Fedriga je danes dejal, da mešane patrulje na slovensko-italijanski meji, ki so začele delovati danes, niso rešitev, temveč so samo začetek. "Če bo treba, smo pripravljeni na druge rešitve," je dejal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa. Fedriga omenja možnost ograje na meji s Slovenijo.

Massimiliano Fedriga

"Dejstvo je, da je treba meje v Evropi nadzorovati," je danes še dejal predsednik Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga. Po njegovem prepričanju je treba pritisniti tudi na Hrvaško, saj je, kot je dejal, jasno, da Slovenija ne zmore vsega narediti sama.

Fedriga je konec tedna v pogovoru za časnik Il Fatto Quotidiano omenil možnost postavitve fizičnih ovir vzdolž celotne slovensko-italijanske meje, od Trbiža do Milj. Njegova izjava je sprožila precej kritik v italijanski javnosti in kasneje je, kot poroča Primorski dnevnik, nekoliko ublažil svoja stališča. Priznal je, da bo s pregradami nemogoče zaščititi mejo, in se zavzel za to, da bi pregrade postavili tam, kjer ne bo mogoče zaustaviti prihoda migrantov.

Do njegovih izjav so bili med drugim kritični v Gibanju pet zvezd, ki skupaj z Ligo tvori italijansko vladajočo koalicijo. Pregrade na meji s Slovenijo nikakor ne sodijo v vladno pogodbo, so poudarili.

Mešane patrulje so danes začele z delom (foto: Tomaž Primožič/FPA).

Novogoriški župan v zvezi z ograjo pisal premierju Šarcu

Na izjave o pregradah na meji sta odzvala tudi župana Gorice in Nove Gorice. Goriški župan Rudi Ziberna je v pogovoru za časnik La Repubblica izrazil nasprotovanje zidu na meji. "Tu pri nas je zadnji zid padel leta 2004, postavljanje novega bi obudilo preteklost, kar ne bi bilo samo boleče, ampak tudi kontraproduktivno," je dejal.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je pisal slovenskemu premierju Marjanu Šarcu ter ga pozval, naj z italijansko stranjo vzpostavi bilateralni dialog, v katerem bi našli skupno in razumno pot, ter se tako izognili enostranskim, anahronim in nesmiselnim ukrepom. Pozval ga je še, naj prevzame pobudo v EU in sproži ustrezne postopke, ki bodo italijanske politike odvrnili od vračanja Evrope v čase bodečih žic in zidov.

Fotografija je simbolična (foto: PU Koper).

Kot je še zapisal, skupaj z goriškim županom Ziberno v protokolarnih objektih ponujata gostoljubje za morebitna srečanja državnih vrhov, ministrov in predstavnikov EU v kontekstu obravnave aktualnih izzivov, povezanih z migracijskimi tokovi.

Na slovensko-italijanski meji so danes začele delovati mešane policijske patrulje. Delovale bodo na obeh straneh meje, in sicer na odsekih, kjer prihaja do zgostitev nedovoljenega prečkanja meje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija