BODO ITALIJANI ZAGRADILI MEJO? Salvini omenja možnost fizičnih preprek

Slovenija

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je dejal, da bo Italija na meji s Slovenijo, če mešane patrulje, ki bodo začele delovati 1. julija, ne bodo preprečile nezakonitih prehodov meje, postavila fizične ovire.

Matteo Salvini 

"V Furlaniji-Julijski krajini (FJK) migranti peš prečkajo mejo. S 1. julijem bodo začele delovati mešane patrulje slovenskih in italijanskih policistov. Če ne bodo zadostovale, bomo na mejo postavili zaščitne bariere, saj meje obstajajo zato, ker imajo smisel," je v četrtek zvečer v Trevigliu dejal minister Salvini, ki je tudi vodja skrajno desne Lige.

"Toliko naših dedov je dalo življenje na reki Piavi, da je tujci ne bi prečkali. Danes pa jih celo sami hodimo iskat z ladjami. Naj vstopi tisti, ki ima pravico vstopiti. Morda bo moral zaradi tega kakšen naš fant za nekaj mesecev v vojsko," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa še dejal Salvini.

Italijanski notranji minister je možnost uvedbe nadzora na schengenski meji in postavitve ovir na meji, če se bo izkazalo, da mešane patrulje s Slovenijo ne bodo uspešne pri preprečevanju nezakonitih prehodov, omenjal že v preteklih dneh.

Rodolfo Ziberna

Goriški župan Rodolfo Ziberna je v odzivu dejal, da ima Salvini prav, da je potreben dodaten nadzor na meji. "Nočemo pa novih zidov, saj si tisti, ki je živel z železno zaveso, ki je prepolovila mesto, tega ne more želeti," je izjavil v četrtek.

Salvinijevo idejo je kritizirala tudi senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc. "Potem ko smo si močno prizadevali za padec zidov v Evropi, bi zdaj gradili nove," je dejala. Zdi se ji, da nekateri Slovenijo jemljejo kot sivo cono in ne kot polnopravno članico EU. "Nima smisla govoriti o prosti trgovini, čezmejnem sodelovanju, skupnih projektih med Gorico in Novo Gorico, potem pa razmišljati o izključitvi območja Slovenije in posledično Hrvaške iz Evrope," je dejala. Rojčeva verjame, da se je treba problema lotiti na evropski ravni, kjer bi bilo treba pokazati voljo za spremembo dublinske uredbe. "To bo prvi izziv nove Evropske komisije, " je prepričana.

Predsednik FJK Massimiliano Fedriga, ki je član Salvinijeve Lige, je medtem ocenil, da bi lahko na slovensko-italijanski meji znova prišlo do uvedbe sistematičnega nadzora.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  28 .06. 2019 ob  23: 22
Ni treba čakat da ograjo postavijo Italijani. Mi jo moramo takoj postavit na mejo z ustaško državo.
kokodek |  28 .06. 2019 ob  21: 11
če bodo pomagali domači izdajalci(kot med II.svetovno vojno), se bo to gotovo zgodilo. sicer pa zdaj, ko nimamo bank, lahko podarimo še zemljo in mi bomo spet šćiavi
Komunisti, povsod so |  28 .06. 2019 ob  14: 42
Pametno. Obvezno na rapalsko mejo, saj meje v okupirani Istri in Dalmaciji - med Slovenci in Hrvati - nikoli ne bodo definirane.
zoran |  28 .06. 2019 ob  12: 45
Slovenija naj varuje svoje meje in naj ne spušča ilegalnih emigrantov pa bo mir na meji z Italijo in Avstrijo .