PRED SMRTJO STA GA REŠILA JAKNA IN ŠAL: Zaslišali francoskega turista, ki ga je pred ajdovskim hotelom z nožem napadel 19-letnik

Kronika

Na novogoriškem okrožnem sodišču so nadaljevali glavno obravnavo zoper Alexandra Breclja, ki je obtožen poskusa uboja francoskega turista lanskega septembra v Ajdovščini. Preko videokonference so danes zaslišali oškodovanca in njegovo ženo v Franciji. Po osmih mesecih od napada ima brazgotino na vratu in še vedno psihične težave.

Vse fotografije so simbolične.

Oškodovani Philippe Delabarre je povedal, da je parkiral osebni avtomobil pred ajdovskim hotelom in odšel proti prtljažniku, da bi iz njega vzel prtljago. Za seboj je zaslišal zelo glasen pogovor po telefonu, zato se je obrnil in pogledal mladeniča, ki je kričal v mobilni telefon. Mladenič ga je pogledal in ga v angleškem jeziku jezno vprašal, zakaj ga tako gleda. Nato pa ga je napadel z nožem in ga porezal po levi strani vratu. Francoz se je ob tem naslonil na svoj avtomobil in se pred novimi vbodi v zgornji del trupa branil z rokami in nogami. Pred hujšo poškodbo vratu pa ga je obvarovala jakna in šal, ki ga je imel zavezanega okrog vratu.

Soproga oškodovanca Corine Lefevre je prav tako danes pričala pred sodiščem, vendar prvega dela napada ni videla, saj je iz avtomobila jemala prtljago. Ko se je zaradi hrupa obrnila, je videla okrvavljenega moža in njegovo ruvanje z napadalcem. Povedala je, da ni vedela kaj storiti, možu pa je želela pomagati tako, da je med njega in napadalca porinila kovček. Nato pa so na pomoč pritekle druge osebe. Francoza so odpeljali v bolnišnico, kjer so mu z devetimi šivi zašili rano in se je lahko kmalu vrnil domov. Tako on kot njegova žena pa sta imela zaradi dogodka psihične težave, Lefevrejeva je potožila nad nočnimi morami in slabim spanjem.

Dellabare je zoper 19-letnega Alexandra Breclja vložil tudi premoženjsko-pravni zahtevek. Danes je povedal, da sicer od zahtevka ne odstopa, vendar pa želi le doseči, da bi obtoženemu bila izrečena taka kazen, da svojega dejanja ne bi mogel več ponoviti. Denarja ne potrebuje za preživetje, zato mu zahtevanih 15.000 evrov tudi ne bi bilo potrebno izplačati, če mladenič nima dovolj denarja.

Napad se je zgodil 18. septembra lani, ko naj bi pred hotelom v Ajdovščini 19-letni mladenič z nožem poškodoval 64-letnega državljana Francije, nato pa pobegnil. Medtem ko je Francoz iz avtomobila začel jemati prtljago, se mu je približal mladenič, nanj zakričal oz. ga nagovoril v angleškem jeziku ter ga brez razloga napadel z nožem. Pri tem ga je porezal po vratu. Vpitje njegove partnerice je slišal eden od gostov hotela in stekel do poškodovanega. Takrat je napadalec pobegnil, so dogajanje lani povzeli policisti.

Dan pozneje so prijeli 19-letnega slovenskega državljana, rojenega in živečega na Švedskem, ki pa je zadnje mesece pred napadom neprijavljen živel pri sorodnikih v Ajdovščini. Med preiskavo napada pa se je izkazalo, da je 19-letnik od 8. septembra do prijetja petkrat vlomil v gostinske lokale na območju Ajdovščine, od koder je odnesel predvsem gotovino, cigarete in alkoholno pijačo v vrednosti več tisoč evrov. Tako je povzročil med 5000 in 10.000 evrov materialne škode. Sojenje bodo nadaljevali 22. junija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija