POUK JUTRI BO! NIJZ in svetovalna skupina podpirata vračanje v šole in polno delovanje vrtcev

Slovenija

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po oceni novega položaja zaradi odkritja angleške različice novega koronavirusa še vedno podpirajo odprtje prvega triletja osnovnih šol in polno delovanje vrtcev v devetih regijah, je na Twitterju zapisal premier Janez Janša. Kot je potrdili v kabinetu predsednika vlada za TV Slovenija, pouk jutri bo.

"Pomagajmo učiteljem in vzgojiteljem, da bo delo varno," je ob tem še pozval predsednik vlade.

Stališče epidemiološke stroke glede odpiranja vzgojno-izobraževalnih zavodov ostaja nespremenjeno, je razvidno iz dopisa, ki ga je na Twitterju objavil Janša. Na NIJZ so še napovedali, da bodo epidemiološko sliko v vzgojno-izobraževalni zavodih in celotni populaciji še naprej skrbno spremljali, ob znakih naglega poslabšanja pa bodo predlagali nadaljnje ukrepe.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes podalo stališče, da so osnovne šole in vrtci pripravljeni na izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa po modelu C. Glede odpiranja v torek pa bo ministrstvo sledilo strokovnim odločitvam ministrstva za zdravje in pristojnih strokovnih zdravstvenih služb.

Janša je namreč na današnji seji DZ nekaj po poldnevu dejal, da je zaradi pojava angleške različice novega koronavirusa v Sloveniji še odprto vprašanje, ali se bo del učencev v torek dejansko vrnil v šolske klopi, predšolski otroci pa v vrtce. Ob tem je dodal, da popoldne pričakuje mnenje ministrstva za izobraževanje, NIJZ in svetovalne skupine o tem vprašanju. Ti so torej vračanju še naprej naklonjeni, iz česar izhaja, da sprememb pri načrtovanem odpiranju šol in vrtcev ni.

Kot so še zapisali na NIJZ, je treba sedaj vse napore vložiti v obvladovanje epidemije na državni ravni in v zagotavljanje varnega šolskega za učence in zaposlene. "Če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, naj se najprej zapre druge možne lokacije prenosa," so dodali.

Pred torkovim odpiranjem šol in polnega delovanja vrtcev danes po državi sicer poteka množično testiranje s hitrimi testi za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja. Na odprtje se namreč pripravljajo vzgojno-izobraževalni zavodi v osrednjeslovenski regiji, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  25 .01. 2021 ob  19: 17
Zdaj vemo kdo bo kriv.
hribi |  25 .01. 2021 ob  19: 08
-1
Ali se še komu zdi, da naš PV uživa v ustvarjanju izrednih razmer. Včeraj zagotavlja, da se v šolo gre, okoli poldneva ima že dvom, in nas straši, da do 16 ure bo sprejeta odločitev. In saga se nadaljuje.