POTRČ NA ŠVEDSKEM UŽIVA V BOŽIČNEM VZDUŠJU: Otroka obiskujeta šolo; se je dokončno preselil? (VIDEO)

Slovenija

"To, kako so Švedsko predstavljali nekateri naši mediji, je res težko razumeti," začne Marko Potrč še enega v nizu svojih videov. Hitro preide k bistvu in pojasni, da ima Švedska v drugem valu zavidljivo boljše številke glede covida-19. Tokrat tamkajšnje številke primerja z Italijo, Španijo in Slovenijo, v ospredje pa postavi tudi božično vzdušje, ki je na Švedskem še kako prisotno. 

"Zadnje povprečne številke recimo govorijo, da imajo Švedi še vedno kar 8,5-krat nižjo umrljivost kot jo imamo v Sloveniji. Švedi so zmagovalci. Pika. Zakaj bi jih torej prikazovali v negativnem smislu," se sprašuje Potrč in dodaja, da Švedi že ves čas trajanja drugega vala, živijo normalno življenje. "Pravzaprav zelo prijetno božično, v tem trenutku," pojasnjuje.

Tudi starejši, ki so sicer rizična skupina, se radi družijo, prikaže Potrč. "Predstavljajte si kakšen vpliv ima torej to njihovo počutje med drugim tudi na njihov imunski sistem. Z drugimi besedami, tukaj imajo ljudje kvalitetno, lepo življenje, hkrati pa precej boljše številke." Ob tem pa ponovno poudari, da obstaja možnost, da se številke tudi na Švedskem poslabšajo.

Vendar ravno to, da so na Švedskem številke že toliko časa bistveno boljše, kljub bolj blagim ukrepom, po njegovem mnenju postavlja dve vprašanji. "Prvič, ali morda tovrstnih virusov ne gre ustaviti tako kot so si mnogi to predstavljali /…/ in drugič, če se virusa ne da kar tako ustaviti, koliko škode smo utrpeli za skorajda nič učinka," doda.

Med drugim opozori tudi na način komunikacije stroke na Švedskem. "To je namreč stroka. To niso besede 'Facebook doktorja' kot radi zavajajo premnogi. Je pa res, da to niso besede politično nastavljene stroke. /…/ Zato, dragi moji mediji, odločevalci, v končni fazi ljudje. A ne bi mi raje navijali za Švedsko? Zmaga njihovega pristopa pomeni zmago za svobodni, lepši svet, za normalno prihodnost," nagovarja.

"Za razliko od novinarjev, ki najverjetneje sedijo nekje v Ljubljani z masko na obrazu, grem jaz zdaj po novoletno drevesce. Za mojo hčerkico. Med ljudi, ki ne bodo odskočili, ker bova svobodno dihala oziroma ne bova nosila maske. Na domačih tleh bi s strani vladajoče politike za to bil prikazan kot težava, celo kot nekdo, ki ogroža življenja. Tukaj pa bova ob upoštevanju razumnih ukrepov samo ati in hčerka, ki gresta po božično drevesce," razloži Potrč. "Pozdrav domov in vse dobro, moja Slovenija," zaključi Potrč.

Bodo ostali na Švedskem?

Utrinke iz njihovega življenja na Švedskem pa na družbenih omrežjih deli tudi njegova soproga Lili Žagar. Pred kratkim je objavila fotografijo njunih otrok, ki sta prvič na Švedskem vstopila v šolo.

View this post on Instagram

A post shared by Lili Žagar (@lilizagar)

To odpira vprašanje, ali morda družina namerava ostati na Švedskem. "Dokler smo tukaj, si z Markom želiva, da spoznata čimveč novih stvari in gledata na svet s široko odprtimi ter radovednimi očmi. Tukaj je, zaenkrat, še dovoljeno otroštvo. Srčno upava, da se to ne spremeni. Ker stigmatizacija otrok z izrazi 'super prenašalci' ter odvzem otroštva in ustreznega izobraževanja v imenu tega, je ena najbolj zaskrbljujočih stvari v tem času. Na otroštvo," je Žagarjeva med drugim zapisala pod fotografijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi |  01 .12. 2020 ob  20: 33
-1
@ Obala1 - Uh, uh, samohvala pa taka. Ne moreš nekoga, ki ti ni po godu povezati z JJ ali z komerkoli. Dostojevski je rekel tudi nekako tako, da tisti, ki nikoli ne spremeni svojega mišljenja, ljubi sebe bolj, kot resnico .... Se ti kaj sanja kdo je kdo v tej "zgodbi"?
Obala1 |  01 .12. 2020 ob  00: 10
@monteverdi ze casa Nazaj je Dostojevski povedal da se nima smisla kretati z idioti ker publika potem ne zazna razlike ...ni mi potrebno da bi te poznal će ne znaš ceniti osebo ki se ispostavi In pove svoje mnenje ...ne vidim pa razlog zakaj bi on pomagal v eni ideji će v njo ne verjame ...samopromocija? A ti si tudi strokovnjak za marketing ? S svojimi izjavami si je naredil pri taksnih već škode kot bi imel od tega koristi? No kaksno korist od tega sploh ima? Lahko je srecen In zadovoljen ker je povedal svoje mnenje, ki je po mojem ker realno....ali on kuri ogenj? Niti ne, gleda ti povedati naj zacnes razmišljati z svojo glavo...a će bi te poznal? Ni mi treba verjemi , imam pa to srećo da kar se tiče izobrazbe mi redki lahko parirajo ...In tudi jaz ne pomagam v tej zgodbi
Cobra |  30 .11. 2020 ob  21: 00
-3
Prej ali slej... Se bodo bedaki poslovili od oblasti katere si niso nikoli zaslužili.. Ti puklavec, pa boš plačal narodu, kar delaš sedaj.. Prej ali slej
Cobra |  30 .11. 2020 ob  20: 38
-2

Hmm.. A ste kaj kadili močnega? Pili? Gamad jebena.. Bo prišel dan resnice...
Monteverdi |  30 .11. 2020 ob  20: 32
@ Obala1 - "Će" bi me poznal, bi vedel, da zame bog ne obstaja, še najmanj pa JJ. "Će" bi ti kaj kapiral, bi tvoj komentar imel rep in glavo. "Će" bi Prč imel jajca, kot je napisala njegova nekdanja sošolka, bi šel kot zdravstveni delavec pomagati bolnikom. Tako pa skrbi samo za samopromocijo in v teh kritičnih trenutkih priliva olje na ogenj. Seveda je najbolj enostavno podkuriti ogenj, potem pa oditi iz države kot zaveden Slovenec. Eh, će, će, će boš kapiral, prav, sicer pa ....
Munk |  30 .11. 2020 ob  20: 03
super, nam privoščim, da ostane gor. za zmeraj...
kaslc |  30 .11. 2020 ob  18: 36
Prvo naj poplača v Sloveniji vse svoje dolgove ,da ne bomo spet mi navadni državljani poplačevali še njegove dolgove.
Na Twitteju se dosti piše o njihovih dolgovih.
Tiramola  |  30 .11. 2020 ob  18: 05
Dokler bo denar prihajal, bo še jedel rogličke.
Pol se bo moral zaposliti v kakšni klavnici ob boku ekonomskih migrantov iz balkana.
vseved |  30 .11. 2020 ob  17: 55
Potrč ne bo dolgo na Švedskem. Prej ko slej ga bo motila vsaka malenkost in bo tudi tam začel prodajat meglo.
Obala1 |  30 .11. 2020 ob  17: 12
-4
@monteverdi ti res imaš tezave sam seboj...kaj te moti oseba ki pove svoje mnenje In nasteva dejanja In vsebine ...ti poslušaj svojega boga JJ In delaj vse kaj ti on pove ...će bi Orwell bil tukaj bi te preprical v leteće krave ...ali kot je rekel Albert samo vesolje In tvoja neumnost nimajo mej ...pa beri malo kako je korona naenkrat prišla ven...
Monteverdi |  30 .11. 2020 ob  15: 56
"Prč"naj z družino kar ostane tam, naj nadaljuje s pametovanjem s Švedi. Mogoče bo tam imel več uspeha in razumevanja.
Obala1 |  30 .11. 2020 ob  13: 40
@silvana on te ne obremenjuje ...on to enostavno napise na svojem FB profilu In portali to prenasajo...to da on pove nekaj kar je skregano z delom naše politike In Tzv stroke to je pa nekaj drugega ... na folku je samo da prebere In usporeja... no mogoce je boljse da je vse kontrolirano ukljucno z mediji In da plasirajo samo kar vrh reče ...potem bos ti srecna
1