POSLUŠALCI VIDNO GANJENI: V Piranu sinoči otvorili Piranske glasbene večere

Piran

Pod arkadami Križnega hodnika Minoritskega samostana sta na sinočnjem otvoritvenem koncertu 42. Piranskih glasbenih večerov nastopili violinistka Oksana Pečeny Dolenc in (solo) harfistka Anja Kožuh. Po pozdravnem nagovoru podžupanje Občine Piran Manuele Rojec in direktorice Dragice Petrovič sta vrhunski glasbenici zaigrali Giuseppa Tartinija, s čimer so se v Avditoriju Portorož poklonili 250. obletnici maestrove smrti; sledile so skladbe C. Saint-Saensa, I. Albeniza in A. Piazzolle. Poslušalci so ju nagradili z iskrenimi aplavzi in vidno ganili vrhunsko violinistko, ki jo ima občinstvo Avditorija še prav posebej rado.

Na drugem festivalskem večeru, 9. julija, bodo ljubitelji (klasične) glasbe lahko prisluhnili LIBERtriu: Katja Porovne Silič – kitara, Matjaž Porovne – violina in Petar Brčarević – kontrabas. LIBERtrio je pripravil repertoar z deli J.S. Bacha, A. Piazzolle, M. de Falle in G. Gershwina.

Godalni kvartet Tartini, nedvomno ena najboljših zasedb na slovenski komorno glasbeni sceni, bo na Piranskih glasbenih večerih nastopil 16. julija. Sestavljajo ga vrhunski solisti, violinista Miran Kolbl in Romeo Drucker, violist Aleksander Milošev in violončelist Miloš Mlejnik. Zaigrali bodo Tartinijeve Sonate à Quattro, ki jih označujemo za predhodnico godalnega kvarteta, Beethovnov Godalni kvartet v f molu ter Dvoržakov Godalni kvartet v F duru.

Četrti koncert 42. Piranskih glasbenih večerov bosta 23. julija sooblikovala violinist in skladatelj Matija Krečič z Emo Krečič na violončelu. Na sklepnem koncertu se bo po Križnem hodniku Minoritskega samostana Sv. Frančiška razlegala glasba J.S. Bacha, R.M. Glièreja, M. Ravela in tudi avtorska Matije Krečiča.

Na koncertih bo po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje poskrbljeno za zdravje tako obiskovalcev kot nastopajočih. Posamezni koncert bo lahko poslušalo do 50 obiskovalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
UG |  03 .07. 2020 ob  15: 33
Lepoooo