POSKRBITE ZA NEVARNE ODPADKE: Prihodnji teden bodo na območju Kopra in Ankarana postavljene mobilne zbiralnice

Koper

V torek, 10. aprila, se začenja spomladanska akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na območju Mestne občine Koper in Občine Ankaran.

Marjetica Koper bo tudi letos na več lokacijah znotraj območij dveh občin postavila mobilne zbiralnice, na katerih bodo lahko občani predali gospodinjske nevarne odpadke. Nevarni odpadki morajo biti oddani v originalni embalaži in se med sabo ne smejo mešati, saj lahko le na tak način pravilno ravnajo z njimi v nadaljnjih postopkih.

S posebno akcijo zbiranja nevarnih odpadkov na Marjetici Koper želijo občane spodbuditi k temu, da nevarne odpadke pravilno zbirajo in jih hranijo, dokler jih ne oddajo v za to namenjeni akciji.

Med nevarne odpadke iz gospodinjstev spadajo odpadne barve, jedilno in motorno olje, goriva, čistila, razpršila in kozmetika, topila, pesticidi, sijalke, odpadna zdravila, odpadni avtomobilski akumulatorji in baterijski vložki, onesnažena embalaža, prazne tlačne posode in podobni odpadki, ki se ne smejo oddati v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

Občani lahko nevarne odpadke tudi sami brezplačno oddajo izven določenih akcij, in sicer na zbirnih centrih v Srminu oz. Dvorih pri Sv. Antonu, vsak dan, od ponedeljka do sobote.

Nevarnih odpadkov nikakor ne odlagamo v zabojnike, med druge gospodinjske odpadke ali v okolico, saj so lahko zelo nevarni za zdravje ljudi in živali ter lahko predstavljajo veliko okoljsko grožnjo. Ti odpadki namreč med drugim lahko vsebujejo vnetljive snovi, kisline, svinec, ali druge težke kovine, ki so celo smrtno nevarne.

Za vse uporabnike, ki želijo izkoristiti dodatne možnosti je na voljo aplikacija Abecednik odpadkov, ki deluje na naslovu: https://abecednik.marjeticakoper.si/. V meniju 'koledar odvoza odpadkov' so vključene vse večje akcije zbiranja odpadkov in vneseni aktualni termini odvoza nevarnih odpadkov s premičnimi zbiralnicami. Storitev omogoča enostaven in hiter pregled lokacij zbiranja, z dodatno storitvijo geolociranja zbiralnice oz. zabojnikov (GPS signal natančno vodi do izbrane lokacije).

Deli novico: