POLICIJSKE PLAČE ZA 20 ODSTOTKOV NAVZGOR: Večmesečna stavka se končuje

Slovenija

Notranji minister Aleš Hojs ter predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko bosta danes podpisala stavkovni sporazum, ki bo končal večmesečno stavko policistov. Skoraj 16 milijonov evrov letno težak sporazum policistom prinaša dvig plač, a tudi zavezo vlade, da bodo začeli pogajanja o kolektivni pogodbi za uslužbence MNZ in policije.

Vlada je Hojsa pooblastila za podpis sporazuma minuli teden. Glasovanje na daljavo o tem, ali pristopiti k podpisu sporazuma, v Policijskem sindikatu Slovenije še poteka in se bo izteklo predvidoma danes dopoldne. A neuradno so policisti z dogovorom zelo zadovoljni in podpis ni pod vprašajem. Sindikat je stavkovne aktivnosti začel stopnjevati konec lanskega leta, ker je vlada po njihovem prepričanju neposredno kršila del sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, 11. januarja pa so začeli stavko.

Dan kasneje je predsednik vlade Janez Janša na Twitterju napovedal, da bodo operativni del policije izvzeli iz enotnega plačnega sistema in pravičneje uredili razmerja. Ministrstvo za notranje zadeve je imenovalo posebno pogajalsko skupino, ki je vodila pogajanja s Policijskim sindikatom Slovenije. V sindikatu so 10. februarja stavkovne aktivnosti zamrznili za čas trajanja pogajanj, ki so, kot kaže, obrodila sadove.

Skladno z besedilom sporazuma se bo uslužbencem policije in javnim uslužbencem ministrstva za notranje zadeve (MNZ), ki izvajajo podporne naloge za policijo, plača zaradi povečanega obsega dela in zaradi posebnih obremenitev povečala do 20 odstotkov osnovne plače. Sporazum predvideva tudi noveliranje zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katerim se bodo zaposlenim v policiji po posameznih kariernih razredih povečale plače. Sporazum predvideva zelo kratke roke za izpeljavo teh povišanj.

Predvideva pa tudi začetek pogovorov o sklenitvi kolektivne pogodbe dejavnosti, ki bo veljala izključno za javne uslužbence ministrstva za notranje zadeve in policije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .05. 2021 ob  14: 08
prav je, da imajo policisti in tudi vsi ostali delavci dostojne plače!!!! Ni pa prav, da se policijo izrablja za ozke strankarske in tudi zasebne interese!!!! Policisti pamet v roke, nepreklicno odstopljeni ne bo večno.....
alfa |  10 .05. 2021 ob  09: 51
a ja a tako...ko pa navadni delavci, študenti itd. stavkajo in gredo na shode takrat pa udrihajo po njih cccc
Ištrijan |  10 .05. 2021 ob  09: 35
Od povišice do povišice....do naslednje stavke