POL MILIJONA OTROK NA DEBELEM RTIČU: Zdravljenje "novodobnih" bolezni

Ankaran

Na Debelem rtiču so slovesno obeležili 60-letnico delovanja tamkajšnjega Mladinskega zdravilišča in letovišča Rdečega križa, ki je doslej sprejelo skoraj pol milijona otrok, mladostnikov in drugih obiskovalcev. Vlogo in pomen zdravilišča, tako z zdravstvenega kot socialnega vidika, je izpostavila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Prav te dni mineva 60 let, odkar je prva skupina stotih otrok prišla letovat na Debeli rtič. V zadnjih letih vsako leto najmanj 15.000 otrok na Debelem rtiču preživi vsaj nekaj dni, polnih raznovrstnih doživetij, v 60 letih delovanja pa je po ocenah tam letovalo najmanj pol milijona otrok, mladostnikov in drugih gostov, je danes izpostavila zakonita zastopnica in podpredsednica Rdečega križa Slovenije (RKS) Irena Nečemer.

Ob tem je ugotavljala, da se je žal število otrok na zdraviliškem zdravljenju s povprečno 2000 na leto zmanjšalo na 500 letno, "vendar upamo, da bo ministrica za zdravje odobrila zdravljenje tako imenovanih novodobnih otroških bolezni".

Slavnostna govornica, ministrica Kolar Celarčeva, je spomnila na velike dosežke in pomen mladinskega zdravilišča in letovišča. "Deset odstotkov otrok v Sloveniji boleha za astmo in devet odstotkov otrok za atopijskim dermatitisom. Na zdraviliško zdravljenje na Debeli rtič je letno napotenih več kot 400 otrok," je povzela.

Posebej je ministrica pozdravila socialno noto in napore za uspešne akcije, kot sta Pričarajmo nasmeh in Peljimo jih na morje. "Take pobude omogočajo letovanje otrok iz socialno ogroženih družin kot tudi ogroženih starejših, bolnih, invalidnih in osamljenih oseb," je pojasnila. Ob tem je spomnila, da dobro ime Debelega rtiča v svet ponesejo tudi otroci in Ukrajine in Belorusije, ki sem prihajajo na letovanje in rehabilitacijo.

Ob tem je ministrica tudi slovesno dvignila modro zastavo, simbol kakovosti tamkajšnjega kopališča.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik je napovedal, da bo občina "s pametnim prostorskim načrtovanjem zaščitila celoten Debeli rtič in priobalni pas", ob tem pa bo tudi pomagala nadaljnjemu razvoju mladinskega zdravilišča in letovišča: "Humanitarnost tukaj seveda mora imeti prednost in jo bo v občinskih prostorskih načrtih tudi vedno imela."

Prireditve se je udeležilo tudi nekaj sto sedanjih in nekdanjih prostovoljcev, zdravnikov, članov osebja mladinskega letovišča ter nekdanjih udeležencev letovanj na Debelem rtiču. Ob tej priložnosti so družbe Delta holding, Istrabenz plini, Luka Koper in Telekom Slovenije donirale sredstva za obnovo mladinskih domov na Debelem rtiču.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija