POGUMEN ODGOVOR ZAMEJSKIH DIJAKOV: Ob novi provokaciji neofašistov prekinili pouk in zapeli po slovensko (FOTO, VIDEO)

Trst

Po prvi fašistični provokaciji mladinske veje skrajno desničarskega gibana CasaPound ob slovenskem kulturnem prazniku je zamejske višješolske dijake centra in zavoda Galilei v Puccinijevi ulici v Gorici ob včerajšnjem prihodu v šolo dočakala še druga. Kot poroča Primorski dnevnik, so neofašisti v noči na soboto na ograji zavoda Galilei razobesili nov transparent z napisom 'Čast mučenikom iz fojb' in logotipom gibanja Gruppo studentesco. Enak transparent so postavili na ograjo pred park Cornini.

Zamejski dijaki so na petkovo in sobotno provokacijo odgovorili s protestno stavko in slovensko pesmijo. Na shodu se je zbralo okrog 150 dijakov, ki so se po obisku goriške pokrajinske predsednice SKGZ Maje Humar in pokrajinskega tajnika Slovenske skupnosti Julijana Čavdka, vrnili k pouku. Humarjeva je stavkajočim dijakom v nagovoru čestitala, da so odgovorili odločno in dostojanstveno ter poudarila, da je namen tovrstnih provokacij krhanje sožitja ob meji.

Po mazaški akciji mladinske veje italijanskih neofašistov, ko so šolski zid zamejskih dijakov v petek ponoči ali zjutraj polepili s provokativnimi plakati, so dan zatem razobesili nov transparent (na sliki zgoraj).

Na svojem Facebooku so se sicer oglasili tudi iz gibanja Blocco studentesco, ki so zapisali, da nočna akcija plakatiranja ni bila provokacija, temveč poskus iskanja dialoga z dijaki slovenskih šol. Nekateri od teh naj bi obiskovali sedež neofašističnega gibanja CasaPound, so še zapisali v objavi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
žveplo |  10 .02. 2019 ob  17: 29
Ma kaj ti fašisti hodijo inhalirat izpuh iz fojb?
ManofSteel |  10 .02. 2019 ob  12: 44
S čim se folk ubada...kje jaz živim ? v srednjem veku