PODPORA NAJBOLJ ZRASLA LEVICI: Kdo so trije najbolj priljubljeni politiki?

Slovenija

V februarski anketi, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je na vrhu barometra priljubljenosti Anže Logar, pred Danijelom Bešičem Loredanom in Natašo Pirc Musar. Trend padanja podpore vladi in največji vladni stranki se je nekoliko ustavil. Podpora pa je najbolj zrasla Levici, ki je prvič po lanskih parlamentarnih volitvah prehitela SD.

Na barometru priljubljenosti politikov se je na vrhu tokrat znašel poraženec predsedniških volitev Anže Logar, ki ga januarja ni bilo na lestvici, februarja pa so ga anketiranci ocenili s 3,31. Na drugem mestu je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki mu je ocena ta mesec najbolj zrasla. Na tretjem mestu je predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Sledita predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob ter predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. V primerjavi s prejšnjim mesecem je ocena najbolj padla vodji poslanske skupine SDS Jelki Godec, sledi pa ji predsednik SDS Janez Janša, ki po poročanju Dela še vedno ostaja na začelju lestvice.

Na vprašanje, katero stranko bi najverjetneje volili, je največ sodelujočih, in sicer 27,6 odstotka še vedno odgovorilo, da Gibanje Svoboda, kar je 1,5 odstotne točke manj kot januarja. Druga z 19,8 odstotka ostaja SDS, ki pa bi jo tokrat izbralo za 1,8 odstotne točke manj anketiranih.

Podpora se je dvignila Levici, ki je s 6,2-odstotno podporo (januarja 4,6) tokrat pristala na tretjem mestu. Na četrtem mestu je NSi, ki se ji je podpora nekoliko povišala na 5,8 odstotka (januarja 5,5). SD na petem mestu je v primerjavi z januarjem izgubila 1,7 odstotne točke in tako zabeležila 5,4-odstotno podporo. Koalicijske stranke imajo po navedbah Dela tako skupaj 39,2 odstotka (januarja 40,8), opozicijske pa 25,6 odstotka (januarja 27,2) podpore.

Pod parlamentarnim pragom pa se vrstijo Resnica z 3,2-odstotno podporo, SLS 1,8 odstotka, Piratska stranka 1,8 odstotka, Vesna 1,6 odstotka, SNS 1,4 odstotka, Naša prihodnost en odstotek, brez glasu podpore sta ostali stranki Naša dežela in Konkretno, drugo stranko bi volil odstotek vprašanih. Delež neopredeljenih se je z 12 odstotkov povzpel na 15,2 odstotka, 6,1 odstotka sodelujočih ni prepričala nobena stranka, 1,9 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti.

Delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot negativno ali zelo negativno, se je glede na prejšnji mesec znižal, in sicer s 34,1 odstotka na 31,4 odstotka, poroča Delo. Še vedno se znižuje tudi odstotek tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot pozitivno ali zelo pozitivno, tokrat je to 35 odstotkov anketiranih. Srednja ocena dela vlade je z 2,96 narasla na 2,97.

Tudi ocena dela državnega zbora je ta mesec ostala na ravni januarske, z 2,93 je zrasla na 2,95. Delo državnega zbora kot negativno ali zelo negativno ocenjuje 29,8 odstotka anketirancev, pozitivno ali zelo pozitivno pa 31,6 odstotka.

Raziskavo je za časnik Delo izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana od 6. do 10. februarja med 706 polnoletnimi prebivalci, ki predstavljajo reprezentativen vzorec za Slovenijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija