PODGORŠKU ZELENA LUČ ODBORA ZA KMETIJSTVO: Izpostavil nujnost ureditve področja industrijske konoplje

Slovenija

Kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je dobil zeleno luč na včerajšnji predstavitvi pred odborom DZ za kmetijstvo. Njegovo predstavitev je kot ustrezno ocenilo deset poslancev, proti ni bil nihče.

Jože Podgoršek

Podgoršek je v predstavitvi med prioritetami izpostavil krepitev samooskrbe s kmetijskimi proizvodi, zagotavljanje varne hrane in učinkovito črpanje evropskih sredstev. Poudarek želi nameniti tudi trajnostnemu razvoju.

Poslance je med drugim zanimalo, kako bi se lotil krepitve vrednosti slovenskega lesa. Kot je dejala Violeta Tomić (Levica), bi radi izvedeli, ali tudi on meni, da izvažanje lesa v tujino in uvažanje končnih izdelkov ni problematično. Podgoršek je poudaril, da je vrednost slovenskega lesa vsekakor treba okrepiti, zato bi morali spodbujati domačo predelavo do končnih izdelkov.

Kljub temu da je preiskavo domnevnih nepravilnosti v družbi Slovenski državni gozdovi napovedal že v predstavitvi pred odborom, je več poslancev zanimalo, kako bo ukrepal. Napovedal je, da bo nadzornemu svetu družbe v primeru imenovanja za ministra predlagal, naj takoj sproži postopke za forenzični pregled poslovanja družbe. "Zadevi je treba priti do dna, da se ta razprava ne bo vlekla," je poudaril.

Glasovanje odbora za kmetijstvo

Več poslancev, med njimi Predrag Baković (SD), je opozorilo na težaven položaj starejših na podeželju. Podgoršek se je strinjal, da mnogi prejemajo pokojnine, ki so prenizke za kritje vseh osnovnih življenjskih stroškov. Zagotovil je, da bodo iskali rešitve, pri čemer pa morajo paziti, da ukrepi ne bodo obravnavani kot nedovoljena državna pomoč.

Branko Simonovič (DeSUS) je želel vedeti, ali bi kandidat za ministra nadaljeval sodne postopke v zadevi teran. Podgoršek mu je pojasnil, da želi pred sprejemanjem kakršnih koli odločitev zadevo najprej podrobno preučiti. Prav je, da se o tem uskladijo tudi s predsednikom vlade, je dodal.

V odgovoru na vprašanji Janija Ivanuše (SNS) in Meire Hot (SD) pa je zagotovil, da se zaveda tudi težav manjših vinogradnikov in sadjarjev. Prav je, da država spodbuja ukrepe, ki bodo povečali zanesljivost pridelave, pri čemer je treba pametno črpati tudi evropska sredstva, je poudaril.

Izpostavil je tudi nujnost razprave za ureditev področja industrijske konoplje, pri čemer moramo po njegovih besedah slediti tudi praksam mnogih drugih držav.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija