Po Sloveniji se spominjajo žrtev prometnih nesreč

Kronika

Na predvečer dneva spomina na žrtve prometnih nesreč po Sloveniji potekajo številne slovesnosti. Osrednja je v ljubljanski mestni hiši, kjer je Zavod varna pot predstavil knjigo Nevidni svet žrtev prometnih nesreč, ki jo je napisala ambasadorka zavoda Damijana Žišt. Zbrane je med drugim nagovoril generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Generalni direktor policije je v nagovoru zbranim spomnil, da si v Sloveniji že nekaj let na ravni različnih institucij prizadevajo za dvig zavedanja o pomenu odgovorne udeležbe v prometu. V nekaj letih jim je tudi uspelo izboljšati varnost cestnega prometa.

Vsako leto ugasne 120 življenj

A žal ima ta uspeh grenak priokus, je dodal. Še vedno vsako leto na naših cestah ugasne okoli 120 življenj, vsaj 800 udeležencev pa je huje poškodovanih in nekaterim od njih se za vedno spremeni življenje. Tudi njihovim najbližjim, je poudaril. Marsikatero od teh nesreč bi bilo po njegovem mogoče preprečiti, "če bi zgolj malo popustili stopalko za plin, bili med vožnjo malo bolj zbrani in strpni ali pa bi pred vožnjo vsaj malce kritično ocenili svoje psihofizične sposobnosti".

Ali pa, da ne bi iskali stranskih poti, kako si na nezakonit način zbiti kazenske točke ali celo opraviti vozniški izpit, kar je absolutno nedopustno in skrajno neodgovorno, se je Veniger odzval na zadnja razkritja policije o dogajanju v avtošolah in na poligonih varne vožnje. Po njegovem moramo presekati miselnost, da bodo za našo varnost v prometu skrbeli drugi, saj največ lahko naredimo prav sami.

Spomin tudi opozorilo voznikom

Na slovesnost je prišel tudi predsednik državnega zbora Janko Veber, ki je še pred današnjim dogodkom dejal, da je svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč priložnost, da se vse udeležence v cestnem prometu opozori na izjemno hude posledice, ki jih občutijo sorodniki in prijatelji žrtev nesreč.

Pri tem je poudaril pomembnost civilnih iniciativ, ki sodelujejo pri teh aktivnostih. Tudi sam je obsodil zadnja razkritja policije, pri tem pa pričakuje, da se bodo vsi postopki končali tako, "da bo to en resen opomin za prihodnost".

Informacije, kaj se je dogajalo v avtošolah, obsoja tudi v.d. direktorja agencije za varnost v cestnem prometu Igor Velov. Razžalostilo ga je namreč, da je zavedanje ljudi tako nizko. Kot je še povedal, se žrtev prometnih nesreč žal spominjamo zgolj ob dnevih, kot je današnji, a bi morali o tem razmišljati skozi celo leto. Vendar se pomembnosti tega ponavadi zavemo šele, ko se nesreča zgodi nekomu blizu nas, je dejal.

Prometne nesreče puščajo hude posledice

Avtorica danes predstavljene knjige Damijana Žišt, sicer penologinja in novinarka Večera, je članica Zavoda varna pot že od njegove ustanovitve. Od takrat se je pogovarjala s številnimi žrtvami prometnih nesreč. In ko je videla, kakšne posledice puščajo prometne nesreče bodisi pri tistih, ki so nesrečo povzročili sami, bodisi pri ljudeh, ki so nekoga izgubili, se je odločila te tragične zgodbe napisati, da bi se z njimi seznanili vsi. Knjiga je hkrati spomin na žrtve in opomin vsem udeležencem cestnega prometa, je povedala.

V knjigi je pet zgodb ljudi, ki so se sami poškodovali, je pojasnila Žištova. V glavnem so to zelo mladi ljudje, v času nesreče stari okoli 17 let. Avtorica je opisala njihovo pot rehabilitacije in kako so danes. Ostalo so pa zgodbe ljudi, ki so izgubili otroke ali partnerja v prometni nesreči. "To so žalostne, življenjske zgodbe, ki so me zelo presunile," je še dejala.

Deli novico: