PIRANSKI PRORAČUN KONČNO POD STREHO: Znova zabavna seja, 20 tisoč evrov za WIN-P in na koncu še "nemogouče je mogouče"

Piran

V Piranu so na včerajšnji občinski seji, kot zadnji med obalnimi občinami, sprejeli proračun za letošnje leto. V njem je predvidenih za 37,6 milijona odhodkov in 31,8 milijona evrov prihodkov. Načrtujejo zadolžitev za 2,8 milijona. Številke so sicer okvirne, saj je veliko odvisno od izpeljave načrtovanih naložb. Med glavnimi, ki jih letos nameravajo izvesti v Piranu, so gradnja aglomeracije Lucija, dokončanje zdravstvenega doma v Luciji in gradnja ribiškega pristanišča v Seči. V načrtu je tudi dokapitalizacija javnega podjetja Okolje Piran, kar je med svetniki vnelo najbolj vročo razpravo.

Javno podjetje Okolje Piran bi predvidoma dokapitalizirali v višini 1,3 milijona evrov ter ga na ta način sanirali, a bodo o tej temi obširneje razpravljali na eni izmed prihodnjih občinskih sej, nam je povedal Bruno Kuzmin, predstavnik za stike z javnostmi na piranski občini. Kot je še dejal, naj bi bila izgradnja ZD Lucija končana pred poletjem. Kot pomembno točko je izpostavil gradnjo ribiškega pristanišča v Seči, ki zaradi naravovarstvenega dovoljenja 'visi v zraku'. Dovoljenje mora izdati Agencija RS za okolje in prostor.

Proračun so občinski svetniki sprejeli z 16 glasovi za in devetimi proti. Proti so bili svetniki iz vrst GZOP, Denis Fakin iz Stranke modernega centra in Barbara Kožar iz Levice. Župan Đenio Zadković je sprejetje proračuna pospremil z veselim vzklikom "nemogouče je mogouče", za kar mu je bila očitno inspiracija stara televizijska reklama.

Iz stranke GZOP so po seji nemudoma poslali sporočilo za javnost, v katerem so izrazili nezadovoljstvo nad sprejetim proračunom, ki po njihovem ne vsebuje "nobenega vidnega razvojnega programa, medtem ko je po raznih postavkah 'skritih' približno štiri milijone evrov, ki so posredno namenjeni JP Okolje Piran". Prepričani so, da se občina izogiba razvojnim projektom z namenom, da bi pokrila finančno luknjo komunalnega podjetja, ki je "zrelo za stečaj in nima prave podjetniške vizije reševanja nastale situacije."

Izpostavili so še nekaj domnevnih nepravilnosti sprejetega proračuna. Po njihovem mnenju naj ne bi bil napisan skladno z navodilom ministrstva za finance, bil naj bi brez potrebnih strokovnih podlag, celo nezakonit in nekonsistenten.

Skrivno glasovanje za več tisoč evrov?

Svetnik iz vrst SDS Vojko Jevševar je predlagal spremembo načina glasovanja, in sicer na način, da se med glasovanjem na projekciji ne bi videlo, kako glasujejo. Po razpravi so ugotovili, da program tega ne omogoča, župan Zadković pa je ob tem celo pripomnil, da bi strošek za spremembo programa znašal več tisoč evrov. Vsakdo, ki je gledal včerajšnji prenos občinske seje v živo in ima vsaj osnovno računalniško znanje, se je ob tem lahko prijetno nasmehnil. Eden izmed uporabnikov družbenega omrežja Facebook je ob tem zapisal: 

"Ne vem, ali bi se smejal ali jokal zaradi tega, kako neandertalske so te seje v Piranu. Sicer bi videoprodukcija, ki prenaša sejo, mogla biti vešča in vedeti kaj več o tem." Ob tem je oblasti v Piranu svetoval, da ne potrebujejo novega programa, ampak da morajo le "stisniti WIN-P za premakniti prikazovanje programa na zaslon prenosnika in bodo lahko razbrali stanje, brez da ga ljudje vidijo med glasovanjem".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istrijan |  14 .02. 2020 ob  23: 55
WIN P = 20k€, ki je sicer jih omenila gospa zraven župana in ne direktno on.
Sicer je priznala, da nima računalniškega znanja toda ja...znanje, da 20k€ ne da pa ima (vsaj nekaj).

GZOP so zabavni. Bili so za amandmaje toda na koncu proti proračunu, ki omogoči zadeve za katere so prej bili za.

Tudi Meira je lepo opomnila predstavnico IT skupnosti, da je dovoljeno na licu mesta spremenit predloge, če se vse ujema ampak ne, ona je bila vseeno proti samo zato, da pač nekdo je.

Kaj čmo, take imamo. Take kakršne je izvolil populozem in ne zdrava pamet (pohvale vsem, ki se trudijo naredit občino dobro).
Ratman |  14 .02. 2020 ob  16: 58
12
G. Jevševar, ste že slišali za transparentnost? O svojem denarju odločajte skrivoma, o javnem denarju pa odločajte transparentno. Če nimate ja*c pokazati kako glasujete, potem nikakor niste primerni za javno službo. Predlagam, da odstopite in prepustite mesto nekomu, ki ne bo imel težav k kazanjem svojega obraza.
Veronika Izabela |  14 .02. 2020 ob  15: 15
23
Včeraj sem gledala sejo in je bila res zabavna, od tipice z belo masko na obrazu v stilu Kitajcev, ki jih stresa takšne, da se težko nehaš krohotati, do nekonstruktivnega Petarosa, ki se mu vse začne in konča pri tem, kako so naši strokovnjaki ugotovili, da ni nič skladno z zakonodajo in da je itak vse narobe. Pa kaj je ta tip sploh naredil v življenju, kaj lahko pokaže? Nič, razen razgrajanja in uničevanja. Po tej plati mu je R. Fakin iz Agrarije dal lepo lekcijo. Sicer pa škoda besed o GZOP negativizmu, ki ga poganjata Davorin in Cerovac ter njuna četica kimavcev, ki dobijo 400 eur na sejo, brez da bi bili sposobni vsaj enkrat odpreti usta ali povedati kaj konstruktivnega. Res beda od bede.