PIRAN POSLEJ INVALIDOM BOLJ PRIJAZEN: Lažji dostop do kulturnih spomenikov

Piran

V okviru evropskega projekta Come-in! so na štirih lokacijah v mestne jedru Pirana postavili premične in nepremične klančine, ki bodo invalidom na vozičkih ter vsem, ki težko hodijo oziroma pri hoji potrebujejo pripomočke, omogočile dostop do spomenikov kulturne dediščine.

Občina Piran je od območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine v začetku leta pridobila soglasje za postavitev premičnih in nepremičnih klančin za dostop do spomenikov kulturne dediščine v mestnem jedru, izbrani izvajalec, družba Geoit iz Ankarana, pa je poskrbela, da so dela potekala po načrtu in so zdaj v zaključni fazi, so sporočili partnerji v projektu, ki ga sofinancira Transnacionalni program Srednja Evropa 2014-2020.

Izbrane lokacije omogočajo dostop do nekaj osrednjih mestnih kulturnih spomenikov. Prva klančina je v neposredni bližini Tartinijeve hiše, kjer oviro predstavljajo tri stopnice v belem istrskem kamnu. Druga klančina omogoča vstop v cerkev Sv. Petra, je premična in izdelana iz primernega kovinskega materiala, ki se ga lahko enostavno položi oz. odstrani glede na potrebo.

 

Tretjo klančino, ki stoji na Bolniški ulici, so izvedli v najmanjših možnih dimenzijah, saj poteka ob podpornem zidu ploščadi. Zaradi celotne postavitve so klančino izvedli v sivem peščenjaku, ki se nadaljuje od zgornje kamnite stopnice. Na zid so postavili "pasaman", oblikovan iz kovine. Na zgornji stopnici, kjer se klančina prične, pa so postavili kamniti stebriček iz belega istrskega kamna z namenom označitve višinske razlike tleh. Pri klančini pred ploščadjo stolne cerkve Sv. Jurija pa so odstranili obstoječo zidno strukturo v širini dostopne poti, zaključek obodnega zidu so izdelali iz starih kamnitih gradnikov iz sivega peščenjaka in ni videti razlike v zidavi obodnega zidu, zaključek na zgornji strani pa je enak obstoječemu zaključku.

Celotna vrednost projekta je 77.200 evrov, kar vključuje tudi izvedbo drugih projektnih aktivnosti, ki promovirajo koncept dostopnosti in pravic do dostopnosti v širšem smislu. Poleg investicijskih dejavnosti namenja projekt poseben poudarek strokovnemu sodelovanju med partnerji iz področja dostopnosti. Projekt, ki se bo zaključil junija prihodnje leto, spremlja štiri zvrsti dostopnosti: fizične, informacijsko-komunikacijske, socialne in ekonomske.

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

Pirančanka |  30 .06. 2018 ob  20: 53
Super, kdaj pa bo aktiviran projekt 'Piran, domačinom prijazna občina?'
Iz Lucije |  24 .06. 2018 ob  21: 12
Sedaj pa mislijo, da so dostopnost v Piran uredili. Malo morgen!!!. Tega, da po piranskih ulicah še vedno hodimo po majavih kamnitih ploščah iz prejšnjih stoletjih, pa nič. Vsem županom doslej ni kapnilo, da je Piran turistična občina, v katero se stekajo turisti s celega sveta in si ga želijo ogledati. Tudi taki na invalidskih vozičkih, z berglami, pa mamice z vozički. Do Tartinijevega trga še prispejo, najprej pa je ogled Pirana misija nemogoče. Da ne govorim o zanemarjanju potreb domačinov. Ali se starejši človek, invalid, ali mamica z vozičkom, v temnejšem delu dneva varno prebijejo čez Gregorčičevo, Trubarjevo, Verdijevo, Bolniško, Ul. IX. korpusa in še druge ulice. Gospodje občinski, sprehodite se enkrat po teh ulicah!!! Vas ni nič sram, da sta vas že zdavnaj prehitela tako Koper, kot Izola, ki se ne ponašata z nazivom najbolj turistične občine. Da ne govorimo, da sta obe sosedi veliko bolj prijazni do svojih občanov, vsaj kar se urejenosti ulic, pločnikov in kolesarskih stez tiče. Jaz se na vašem mestu ne bi bahala s takimi malenkostmi, ki bi morale biti že po defoltu urejene. Dokler bo Okolje avtobusna postaja za nesposobne SD-ejevce, dokler bodo taisti ljudje sedeli v vseh možnih nadzornih svetih, dokler bodo krajevne skupnosti zasedali kameleoni, ne bo v naši komuni nič boljše. Drugič pa še kaj o čistoči na javnih površinah napišite.
Portorožan |  17 .06. 2018 ob  20: 25
Pasji in mačji iztrebki, ki jih je Piran poln, so vklujčeni?