Papež proti pretirani komercializaciji športa

Papež Frančišek je na sprejemu za predstavnike Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) in Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) v Vatikanu opozoril na pretirano komercializacijo športa in s tem povezane nevarnosti. "Šport je harmonija in če pritisk denarja prevlada, je harmonija porušena," je predstavnikom krovne športne organizacije dejal papež.

Papež je pojasnil, da cerkev šport dojema kot orodje za razvoj človeškega bitja. "Šport v zdravih mejah spodbuja duha, presega sebičnost in skrbi za osebne odnose in prijateljstvo. Če pa je šport le sredstvo za doseganje ekonomskih učinkov ali za zmago ne glede na ceno, pa tvegamo, da športniki padejo samo na raven proizvajalcev dobička," pravi papež Frančišek.

Dodal je še, da morajo vsi, ki delajo v športu, upoštevati človeške in verske vrednote, saj je šport univerzalen in ga ne smejo omejevati meje, jeziki, rase, religije ali ideologije. Pozval jih je, naj v športu gradijo mostove, ne pa zidov. Papež je sicer znan ljubitelj športa, še posebej nogometa, in je tudi zagret navijač argentinskega kluba San Lorenzo iz Buenos Airesa.